Mandić: Uvjeren sam da je na sličan način kupljena i presuda u prvostepenom postupku

"Onda vidimo u drugostepenom postupku da su postojale ipak neke časne sudije koje nisu mogli da kupe. Treba da se utvrdi ta mreža u crnogorskom pravosuđu, mreža onih koji su spremni da zakucaju na vrata sudija da ih pitaju koliko ste Vi raspoloženi da vam mi damo novca da vi donesete presudu onakvu kakvu mi želimo i koja nama politički odgovara"

83366 pregleda 54 reakcija 54 komentar(a)
Knežević i Mandić, Foto: Balša Rudović
Knežević i Mandić, Foto: Balša Rudović
Ažurirano: 20.11.2023. 15:28h

Predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević saopštio je na današnjoj konferenciji za medije da želi da pita jednog od tužilaca o tome da li je pokrenut predmet protiv Petra Lazovića i Ljuba Milovića u vezi sa navodnim pokušajem "kupovine" presude Apelacionog suda za slučaj državni udar.

Predsjednik Skupštine Crne Gore i lider Nove srpske demokratije (NSD) Andrija Mandić kazao je da uvjeren da je "na sličan način kupljena i presuda u prvostepenom postupku", dodavši da trenutno nema dokaze za to ali da vjeruje da će isplivati.

"Onda vidimo u drugostepenom postupku da su postojale ipak neke časne sudije koje nisu mogli da kupe. Treba da se utvrdi ta mreža u crnogorskom pravosuđu, mreža onih koji su spremni da zakucaju na vrata sudija da ih pitaju koliko ste Vi raspoloženi da vam mi damo novca da vi donesete presudu onakvu kakvu mi želimo i koja nama politički odgovara", dodao je on.

"Vijesti" su juče objavile da su Lazović i Milović poručivali da ne može da fali novca samo da bi se potvrdilia prvostepana presuda u slučaju državni udar, kojom su, između ostalog, Knežević i Mandić, tada opozicioni lideri osuđeni na po pet godina robije.

"S obzirom na to da je ovo kriminalna grupa išla u pravcu da novcem od kriminala korumpira sudije Apelacionog suda, bilo bi značajno da se pokrene istraga. Vjerujemo da će se tužilaštvo i ostali državni organi oglasiti, s obzirom na to da je ovo dokaz o tome kako je montiran državni udar. Ono što je veoma bitno je da ako postoji prepiska između Suzane Mugoše i Vesne Medenice, da li postoje dokazi o zloupotrebi službenog položaja", istakao je Knežević na konferenciji za medije u Skupštini Crne Gore.

"Ne očekujemo ni od koga ni empatiju, ni podršku jer ovdje se podrška dobija samo ako neki pingvin iščaši nogu na Arktiku ili ako se zapali pola rala šume u Amazonu, onda skaču sve nevladine organizacije i traže da se svi javno izjasnimo i podržimo iščašenog pingvina i zapaljene amazonske šume, a kad se osam godina fingira i montira sudski proces protiv Andrije Mandića, Mihaila Čađenovića, mene, srpskih državljana i ruskih državljana koje nikad niko nije vidio, onda treba da se saopšti da je DPS jednako DF", objasnio je lider DNP-a.

On je podsjetio da su Andrija Mandić, on i njihovi advokati tražili da se optužnica odbaci.

"Vokabular Vesne Medenice pokazuje stanje u crnogorskom tužilaštvu i sudstvu" kazao je Knežević, alaudirajući na njene psovke izrečene u prepisci sa koleginicom.

"Vijesti" su juče objavile da je nakon što joj je šefica kabineta Mirjana Bobičić 5. februara 2021. godine poslala link teksta sa jednog portala, koji je objavio da je Apelacioni sud ukinuo presudu za državni udar, nekadašnja predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica odgovorila: "Znam, majku im je*em četničku".

Andrija Mandić je na pres konferenciji rekao da se juče dogodio pravosudni zemljotres.

Milan Knežević, Andrija Mandić
foto: Balša Rudović

"Svaki građanin Crne Gore želi da ima sudove i pravosuđe da ode na sud i traži pravdu da dobije pravdu, a ne da kada ode na sud umjesto pravde da glavnu ulogu vrši novac i to novac mafije koji treba da eliminiše poštene ljude, čitave političke opcije I uništi ljudske živote. Možete zamisliti kroz šta su sve prošli političari iz Demokratskog fronta (DF), Mihailo Čađenović je osam mjeseci proveo nevin u zatvoru. Kada isplivava na površinu to smeće od našeg pravosuđa, na koje utiče mafija, dovodi se u pitanje kako radi Tužilački savjet", kazao je Mandić.

Mandić je poručio da "Vijesti" godinama izjednačavaju DPS i DF, govoreći da su dvije strane istog novčića, ali da su jučerašnje informacije pokazale da je DF demokratska koalicija koja se bori za građane.

Kazao je da uvjeren da je "na sličan način kupljena i presuda u prvostepenom postupku", dodavši da trenutno nema dokaze za to ali da vjeruje da će isplivati.

"Ovo je jedan važan trenutak za prevrednovanje stvari u Crnoj Gori. Najodgovorniji za ova dešavanja su Sudski savjet, Tužilački savjet i ova Skupština", rekao je predsjednik Skupštine.

Mandić je istakao da misli "da je ovo jedna od tačaka preko koje ne smije da se pređe".

Mandić i Knežević su poručili da je koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG), koju čine njihove partije, spremna na što ranije biranje preostalih članova Sudskog savjeta.

"Ovdje je u pitanju sudbina u kojoj može da se prelomi da li će ova zemlja da bude demokratska, da li ćemo mi da imamo institucije koje rade u interesu svih građana Crne Gore. Znamo mi da su naše bezbjednosne službe i tužilaštvo i sudstvo, da je oboljelo od korupcije, znamo da ti ljudi koji su korumpirani svjesni svojih repova drže jedne druge, znamo mi da oni koji kritikuju imaju račun kada je neko u pitanju da budu veoma oštri, a kada su neki drugi u pitanju da se prave da se ništa nije desilo", ocijenio je Mandić.

On je rekao da je ovo dobra prilika se djeluje ako "želimo da Crna Gora bude uspješan projekat".

"Kada sam govorio o pomirenju u Crnoj Gori, nisam govorio o kriminalcima. Govorio sam o poštenim ljudima, a kriminalci moraju da odgovaraju", ocijenio je Mandić.

Mandić je najavio da ovaj parlament treba da izabere ostale članove Sudskog savjeta i vrhovnog državnog tužioca.

Rekao je da je dijalog o imenovanjima u pravosuđu otvoren.

“Koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG), a imali smo razgovore sa našim kolegama iz parlamentarne većine, želi u periodu koji je pred nama, a koji podrazumijeva poštovanje svih procedura vezano za izbor i vrhovnog državnog tužioca i Sudskog savjeta, da taj posao odradi”, naveo je Mandić.

On je istakao da, među 11 kandidata postoje tri kandidata oko kojih može da se okupi potrebna tropetinska većina da bi bili izabrani.

“Očekujem i vjerujem da ćemo u ovoj Skupštini u srijedu slaviti nedostajućeg sedmog sudiju Ustavnog suda, a onda u skladu sa neophodnim procedurama da izaberemo i vrhovnog državnog tužioca i tri nedostajuća člana sudskog savjeta”, naveo je Mandić.

Odgovarajući na pitanje novinara da li imaju saznanja o učešću Zorana Lazovića u montiranju slučaja državni udar, Knežević je rekao da nemaju direktna saznanja o tome, te da su prema informacijama kojima raspolažu uključeni bili Petar Lazović, Ljubo Milović i "vjerovatno Radoje Zvicer".

On je istakao da znaju da Zoran Lazović nije posjedovao kriptovani telefon, te da je to bolje pitanje za tužilaštvo.

Bonus video: