Milatović u zvaničnoj posjeti Njemačkoj

Uoči susreta sa Štajnmajerom, Milatović se večeras sastao sa predstavnicima Istočnog odbora Njemačke privrede na temu jačanja ekonomske saradnje između dvije države

7789 pregleda 15 komentar(a)
Foto: Predsjednik.me
Foto: Predsjednik.me

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović otpočeo je zvaničnu posjetu Njemačkoj na poziv predsjednika te zemlje Frank Valtera Štajnmajera.

Milatović će, kako je saopšteno iz službe za informisanje Predsjednika Crne Gore, biti dočekan u utorak uz najviše državne počasti u dvorcu Belvi gdje je predviđen tet-a-tet sastanak Milatovića i Štajnmajera a zatim i bilateralni sastanak delegacija dvije države.

Teme razgovora biće jačanje bilateralne političke i ekonomske saradnje između država kao i podrška Njemačke, kao značajnog partnera i saveznika, ubrzanju evropskog puta Crne Gore.

Uoči susreta sa Štajnmajerom, Milatović se večeras sastao sa predstavnicima Istočnog odbora Njemačke privrede na temu jačanja ekonomske saradnje između dvije države.

"Zainteresovani smo za privlačenje njemačkog kapitala u tzv. greenfield investicije, intenziviranje privredne saradnje i organizovanje poslovnih foruma, kao i jačanje trgovinske razmjene u narednom periodu”, rekao je Milatović.

On je kazao da je Crna Gora veoma zainteresovana za otvaranje predstavništva Njemačke privredne komore.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Hamburg port consultinga, kao i kompanije iz ICT, farmaceutskog i energetskog sektora. Fokus razgovora bio je na transportnoj infrastrukturi - Luci Bar, telekomunikacijama i energetici.

"Predstavnici njemačke privrede, među kojima i onih preduzeća koja već posluju u Crnoj Gori poput Telekoma i Stada, saopštili su kako postoji značajno interesovanje tih kompanija za ulaganje u Crnu Goru. Najavili su dolazak biznis delegacije iz Njemačke u našu zemlju početkom naredne godine i poručili da žele da grade institucionalno partnerstvo i da pomognu evropske integracije naše zemlje. Zahvalili su se predsjedniku Milatoviću na pragmatičnom pristupu i prilici da od prvog čovjeka države čuju o perspektivama Crne Gore", saopšteno je.

Milatović je istakao da je nedavno formirana nova Vlada koja će raditi na uklanjanju svih prepreka sa ciljem privlačenja novih investicija.

"Istočni odbor Njemačke privrede svake godine stipendira studente završnih godina i tek svršene studente iz zemalja Zapadnog Balkana. Crna Gora trenutno broji preko 35 alumnista ovog programa koji su obavljali praksu u nekoj od njemačkih kompanija. Predstavnici udruženja su iskazali očekivanje da će se broj korisnika stipendija iz Crne Gore povećati", piše u saopštenju.

U okviru posjete Njemačkoj Milatović će biti sjutra gost i Njemačkog društva za vanjsku politiku.

"Boravkom u Berlinu on nastavlja započeti niz posjeta prijestonicama država Evropske unije sa ciljem ubrzanja evropskih integracija naše zemlje", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: