Štajnmajer sa Milatovićem: Nova generacija političara u Crnoj Gori može donijeti novu energiju na Zapadnom Balkanu

Štajnamer je istakao da Njemačka snažno podržava Crnu Goru, da Evropska unija treba pozitivan primjer i da je siguran da Crna Gora to može biti

18317 pregleda 15 komentar(a)
Milatović i Štajnmajer, Foto: Predsjednik.me
Milatović i Štajnmajer, Foto: Predsjednik.me

Nova generacija političara u Crnoj Gori može donijeti novu energiju na Zapadnom Balkanu.

To je, kako je saopšteno iz služba za informisanje Predsjednika Crne Gore. kazao predsjednik Njemačke Frank Valter Štajnmajer tokom susreta sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem.

Štajnamer je, kako se dodaje, istakao da Njemačka snažno podržava Crnu Goru, da Evropska unija treba pozitivan primjer i da je siguran da Crna Gora to može biti.

Milatović je danas dočekan uz najviše državne počasti u dvorcu Belvi gdje je održan tet-a-tet sastanak sa Štajnmajerom, na čiji poziv boravi u prvoj zvaničnoj posjeti toj zemlji.

Jakov Milatović
foto: Predsjednik.me

Održan je i bilateralni sastanak delegacija dvije države a teme razgovora bile su jačanje političke i ekonomske saradnje kao i podrška Njemačke, kao značajnog partnera i saveznika, ubrzanju evropskog puta Crne Gore.

Milatović se, saopšteno je, zahvalio Štajnmajeru na kontinuiranoj podršci Njemačke evropskoj integraciji Crne Gore i izrazio očekivanje da pomoć te zemlje neće izostati ni u narednom periodu da naša država postane prva naredna članica Evropske unije.

"Crna Gora, kao zemlja koja je najdalje odmakla u pregovorima sa EU, zalaže se za princip regate i naše očekivanje je da do 2028. postanemo članica Evropske unije. To bi bila dobra poruka i za ostale zemlje Zapadnog Balkana i jasan signal da se reforme isplate a da je proces proširenja vitalan", kazao je Milatović.

Jakov Milatović
foto: Predsjednik.me

Štajnmajer je čestitao Milatoviću izbor na funkciju u, kako je kazao, izazovnim vremenima na globalnom planu i dodao da ga raduje posvećenost jačanju kredibilnosti Crne Gore kao NATO članice.

"Rekao je i da ga raduje nova generacija političara u Crnoj Gori koji mogu donijeti novu energiju na Zapadnom Balkanu i istakao da Njemačka snažno podržava Crnu Goru, da EU treba pozitivan primjer i da je siguran da naša zemlja to može biti", saopšteno je.

Dva zvaničnika ocijenila su da su bilateralni odnosi Crne Gore i Njemačke odlični, i da će u narednom periodu raditi na jačanju povjerenja i saradnje između dvije zemlje.

Milatović je ocijenio da posjeta Berlinu predstavlja značajan zamajac za snaženje političkog dijaloga između dvije države, pogotovu u trenutku nedavnog formiranja 44. Vlade Crne Gore. Kazao je da proevropska orjentacija nove političke većine nije samo deklarativna, već orijentisana ka ključnim reformskim procesima.

Jakov Milatović
foto: Predsjednik.me

On je istakao stopostotnu usklađenost Crne Gore sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU i ukazao na značaj Berlinskog procesa koji ima nezamjenjivu ulogu u jačanju regionalne saradnje i povezivanju zemalja Zapadnog Balkana sa EU na putu integracije. Izrazio je očekivanje da će Skupština Crne Gore uskoro ratifikovati tri sporazuma koja proizilaze iz Berlinskog procesa.

"Pored odličnih političkih odnosa i razvijene bilateralne saradnje, predsjednik Milatović je istakao i savezničku saradnju dvije zemlje u okviru NATO-a i zajedničku posvećenost demokratskim vrijednostima kroz neupitnu podršku Ukrajini, koja se suočava sa ruskom vojnom agresijom. Naglasio je da Crna Gora želi još snažnije prisustvo Njemačke u dijelu ekonomije kroz veća ulaganja iz te zemlje i ponovio interesovanje za otvaranje predstavništva Njemačke privredne komore u Crnoj Gori", saopšteno je.

Milatović je pozvao Štajnmajera da učini zvaničnu posjetu Crnoj Gori naredne godine.

Bonus video: