Resulbegović izabran za sudiju Ustavnog suda

Za njegov izbor glasalo je 56 poslanika, dok je 21 parlamentarac bio udržan

87666 pregleda 100 reakcija 95 komentar(a)
Faruk Resulbegović, Foto: Skupština Crne Gore
Faruk Resulbegović, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 22.11.2023. 15:45h

Poslanici Skupštine Crne Gore izabrali su danas na Cetinju Faruka Resulbegovića za sedmog sudiju Ustavnog suda.

Za njegov izbor glasalo je 56 poslanika, dok je 21 parlamentarac bio udržan.

Resulbegović je, nakon što je izabran, položio pred poslanicima zakletvu.

"Zaklinjem se da ću funkciju sudije Ustavnog suda vršiti časno, savjesno, pravedno i nepristarasno, po Ustavu i zakonu", rekao je.

Resulbegović je rukovodilac ulcinjskog tužilaštva.

On u prvom krugu glasanja, u februaru, nije dobio dvotrećinsku podršku (54 glasa), koja mu je bila potrebna za izbor.

Podršku Resulbegoviću za drugi krug ranije su bile najavile sve partije vladajuće većine, kao i opozicioni Građanski pokret (GP) URA i Socijaldemokrate (SD), što znači da je njegov izbor bio izvjestan.

Šef poslaničkog kluba GP URA Miloš Konatar rekao je na sjednici da će ta partija glasati za izbor Resulbegovića, kao i u prvom krugu.

"Ovo je korak ka ispunjavanju političkih kriterijuma za članstvo u Evropskoj uniji (EU). Na parlamentu je da ispunimo političke kriterijume i nastavimo snažno ka članstvu Crne Gore u EU. Ključni cilj ove generacije političara je članstvo države u EU", poručio je.

Šef poslaničkog kluba Nove srpske demokratije (NSD) Slaven Radunović, najavio je podršku te partije Resulbegoviću.

"Ovo je veliki pomak - ne samo zato što izlazimo iz pat pozicije u Ustavnom sudu, već i zato što pripadnik albanske nacionalnosti prvi put u istoriji Crne Gore postaje sudija Ustavnog suda", naglasio je.

Skupština Crne Gore Cetinje
foto: Ljubica Milićević

Šef poslaničkog kluba Demokrata Boris Bogdanović, saopštio je da će ta stranka glasati za izbor Resulbegovića.

"I to ne samo zato što to znači kompletiranje Ustavnog suda, već i zato što je g. Resulbegović primjer svega što je Crna Gora oduvijek cijenila - časti, integriteta i profesionalizma... Mi znamo da je gospodin Resulbegović profesionalac koji je u svom radu dokazao stručnost i dokazao posvećenost pravdi. Tako da ovaj izbor nije samo pravedan politički čin, već i dokazuje i simbolizuje našu posvećenost pravdi... Pozivamo sve koleginice i kolege da glasaju za g. Resulbegovića, da od danas počnemo da pišemo istoriju koja će biti prepoznata po mudrosti i pravednosti", poručio je.

Lider i poslanik Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović, pitao je zbog čega se žuri da se izabere sedmi sudija Ustavnog suda.

"Molim vas, posebno vas iz Pokreta Evropa sad (PES), vratimo se dijalogu. Cijenimo profesionalnost g. Resulbegovića. Dobro razmislimo. Zašto žurimo? Hajde da ojačamo dijalog. Ovdje se ne radi o tome je li g. Resulbegović Albanac, radi se o drugoj stvari - želite da pravite Crnu Goru bez trećeg po brojnosti naroda. Neće moći", podvukao je.

Ibrahimović je rekao da Bošnjaka nema u Sudskom i Tužilačkom savjetu, Državnoj revizorskoj instituciji, Centralnoj banci Crne Gore...

"Da li Bošnjak može da vjeruje u institucionalni i pravni sistem Crne Gore. Pozivam vas da ne glasate za sedmog sudiju, nego da otvorimo dijalog", pitao je.

Poslanik Albanskog foruma Nikola Camaj, ocijenio je da je funkcionalan Ustavni sud prioritet. On je saopštio da ga raduje činjenica što će sedmi sudija biti izabran iz reda albanske manjine.

"Ono što ga (Resulbegovića) preporučuje su njegov bogat CV i karijera. Mi ćemo glasati za ovog kandidata, jer smatramo i da se tako ispunjava jedno od naših predizbornih obećanja - o integraciji manjina", dodao je.

Camaj je rekao da je iznenađen stavovima BS-a.

"Nešto što pripada manjinama ne pripada po difoltu najjačoj starnci. U suprotnom bi u našim dokumentima pisalo da ta mjesta pripadaju BS-u", objasnio je.

Skupština Crne Gore Cetinje
foto: Ljubica Milićević

Ibrahimović je replicirao da mu ne smeta da bilo ko obnaša bilo koju funkciju.

"Želi se da se zaobiđe jedna trećina naroda Crne Gore. Ne možemo pristati na to".

Poslanica BS-a Kenana Strujić Harbić, pitala je Camaja ko je s kim razgovarao o izboru sedmog sudije.

"Jer Bošnjačkja stranka u prošlom sazivu nije imala dijalog ni sa kim. Nas je ovdje šest i mi smo legitimni predstavnici bošnjačkog naroda", istakla je.

Poslanik Albanske alijanse Ilir Čapuni, izjavio je da je albanska zajednica dugo tražila ravnopravnu zastupljenost u pravosudnom sistemu.

"Kvalifikacije (g. Resulbegovića) su pohvalne. Molim svakoga od nas da pogleda dalje od okvira prošlosti i da prioritet damo zaslugama, intergritetu i inkluzivnosti. Molimo vas da glasamo ne samo za kandidata, nego za pravdu", dodao je.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Bogdan Božović, najavio je da će klub SNP-CIVIS takođe podržati izbor Resulbegovića.

"Da bismo omogućili da Ustavni sud funkcionište u punom kapacitetu".

Lider i poslanik Demokratske unije Albanaca (DUA) Mehmed Zenka, kazao je da mu je žao što se Resulbegović kandidovao za sudiju Ustavnog suda "jer Ulcinj gubi". Najavio je da će klub DUA i Hrvatske građanske inicijative (HGI) glasati za tog kandidata.

"Samo mi je nečojestveno da nas dovedete u nezavidnu situaciju s bošnjačkim narodom, jer ima i među njima izuzetnih profesionalaca koji bi uz Faruka bili dobri članovi Ustavnog sada. Doveli ste nas u situaciju da između nas biramo. To je neprihvatljivo za nas, da se borimo unutar naših korpusa, ko će od nas preovladati. Klub će podržavati kandidaturu Resulbegovića. Ali, molim vas - ako hoćete da budete korektni i puni demokratije, onda nađite prostora za sve", naglasio je.

Šef poslaničkog kluba DPS-a Andrija Nikolić, rekao je da će DPS biti uzdržan prilikom glasanja o Resulbegoviću.

"Upravo iz odgovornosti prema politici multietničke demokratije u Crnoj Gori. Ta odgovornost pripada predstavnicima manjinskih naroda, a ton na današnjoj sjednici je pokazao da saglasnosti nema".

Poslanik s liste PES-a Seid Hadžić, rekao je da je on Bošnjak i da će se uvijek boriti da predstavnici tog naroda budu na glavnim funkcijama i pozicijama gdje se odlučuje.

"Podržaću ovaj predlog i glasati za. Nezadovoljan sam što izvjesni period u Ustavnom sudu neće biti Bošnjaka. Ali, nije problem u današnjem kandidatu, nego u prethodnih šest. Mizerno je pričati oko kvota za manjine. Ne interesju me kvote, ako imamo stabilne kandidate - zašto ne bi bilo sedam kandidata koji su Albanci, koji su Bošnjaci?" pitao je.

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša, ponovio je da će i oni glasati za Resulbegovića.

"Bićete izabrani, čestitam Vam i želim Vam puno uspjeha u radu".

On je rekao da današnje glasanje neće učinti Ustavni sud funkcionalnim, nego kompletnim.

"To je manipulacija. Zar nije poniženje da sudije svodimo na odnos tri prema tri, a da Resulbegović bude tas na vagi?! Oni bi trebalo oko sistemskih pravnih stvari da imaju ista mišljenja. Treba li da se takmiče - tri prema tri, četiri prema tri?".

Šef kluba PES-a Miodrag Laković, saopštio je da će ta stranka podržati Resulbegovića.

"Nepodijeljeno ćemo ga podržati i vjerujemo da je to pravi izbor".

Čapuni novi poslanik Albanske alijanse

Predsjednik parlamenta Andrija Mandić, kazao je da prva sjednica redovnog, jesenjeg zasjedanja parlamenta nije mogla biti održana u prijestonici zbog izbora Vlade.

"Ali, uz jedno veliko izvinjenje građanima Crne Gore i prijestonice, rad nastavljamo ovdje", naveo je.

Mandić je saopštio da je ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka podnio ostavku na poslaničku poziciju zbog nespojivosti funkcija, a poslanički mandat počeo je novom poslaniku Albanske alijanse Iliru Čapuniju.

"Zbog ostavki na poslaničke funkcije Vladimira Jokovića, Dragoslava Šćekića i Srđana Pavićevića došlo je do promjena u sastavu kluba SNP-CIVIS. Klub poslanika sad čine Bogdan Božović, predsjednik kluba, Slađana Kaluđerović i Maja Vučelić", naveo je Mandić.

Na sjednici je došlo do polemike lidera Demokratske narodne partije Milana Kneževića i poslanika DPs-a Jevta Erakovića.

Zirojević: Mandić prekršio Ustav

Poslanik Socijaldemokrata Nikola Zirojević kazao je da je Mandić prekršio Ustav u čestitki povodom Dana opštine Pljevlja.

"Rekli ste da će Pljevlja imati podršku 'narodnog doma'. Crna Gora je po Ustavu građanska država, a ne država naroda. Nijedna opština ne može imati pažnju 'narodnog doma', nego Skupštine Crne Gore. Upozoravam Vas da to ne činite ubuduće", naveo je Zirojević.

Mandić je odgovorio da građani "dobro uočavaju razliku između 'doma naroda' i 'narodnog doma'.

Bonus video: