Knežević: DPS se stavio na stranu kavačkog klana; Eraković: Nadležni će utvrditi da li ste htjeli da prolivate krv

Polemika lidera DNP-a i poslanika DPS-a na sjednici Skupštine

28772 pregleda 29 reakcija 29 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Ljubica Milićević
Sa sjednice, Foto: Ljubica Milićević

Šef poslaničkog kluba Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević, kazao je na sjednici Skupštine da bi današnji dan trebalo da bude praznik, ali da ga više podsjeća "na četrdesnicu".

U toku je sjednica parlamenta, na kojoj treba da se glasa o sedmom sudiji Ustavnog suda. Kandidat za tu poziciju je Faruk Resulbegović, rukovodilac ulcinjskog tužilaštva.

Pokojnik je, kako je rekao Knežević, crnogorsko pravosuđe.

"Prije nekoliko dana izašao je transkript između stjegonoša crnogorske nezavisnosti (Petra) Lazovića, (Ljuba) Milovića i (Radoja) Zvicera u kom obezbjeđuju no limit novčani iznos da potvrde sramnu i monstrouznu presudu Suzane Mugoše (u slučaju "državni udar"). Ja bih tražio da se izjasnite i osudite napad na parlament, poslanike i predsjednika Skupštine, kog je kavački klan targetirao da bi nam bilo presuđeno. Nastavak toga imamo u liku Vesne Medenice i njene prepiske s heroinom Višeg suda Mugošom, koje komentarišu presudu za 'držravni udar', dogovaraju su kako da eliminišu dokazne materijale i na kraju proslavlaju presudu... To govorim zato što su mnogi od vas ne samo skidali imunitet nama, nego ste nam određivali pritovor protivustavno. Sve vrijeme ćutite na ruiniranje crnogorskog pravosuđa...", istakao je Knežević.

On je naveo da je tragično što se danas priča o prazničnim stvarima i izboru sedmog sudiju Ustavnog suda, "dok su nam Viši, Apelacioni i Vrhovni sud propali ispod tunela".

"Viši sud ne postoji, kao ni Vrhovni. Volio bih da u vama ima demokratskog kapaciteta da osudite kavački klan i ljude koji su radili za vas, a koje ste smatrali nacionalnim herojima u borbi prortiv nas i naših četničkih majki, kako nas je počastila Vesna Medenica. G. Resulbegoviću, nek vam je bog u pomoći i u Ustavnom sudu i van njega", poručio je Knežević.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Jevto Eraković, odgovorio je da će se ta stranka zalagati "da pravda dođe na vidjelo i da na kraju pobijedi".

"Isto kao što ćemo se zalagati da adekvatno budu kažnjeni oni koji su htjeli da prolivaju krv po ulicama Crne Gore. Ako ste u tome učestvovali, treba da budete kažnjeni ne pet godina, nego mnogo više. Treba da ostavimo tužilaštvu da vidimo da li ste krivi ili niste. Ko god je kriv, treba da odgovara. Vi ste i te kako osumnjičeni za pokušaj toga da krenete da prolivate krv građana Crne Gore po našim ulicama. Ostavimo tužilaštvu nek radi svoj posao", naglasio je.

Knežević je replicirao riječima da su stambeni kvadrati jedino za šta se Eraković zalaže.

"Jer ste za 13 hiljada eura dobili stan od 90 kvadrata. To su dvije torbice Lidije Đukanović, dok crnogorska sirotinja grca u nemogućnosti da podigne kredit od pet hiljada eura. Ali zato veoma dobro branite tekovine Crne Gore, a zapravo branite tekovine kavačkog klana, jer ste se ovom diskusijom direktno stavili na stranu kavačkog klana - Milovića, Zvicera, Lazovića. Vi ste posljednja osoba koja može bilo kome da prijeti i da procjenjuje je li neko kriv i je li neko sumnjiv. Treba da odgovarate za milion napravilnosti u zdravstvu, i treba da odgovarate kako ste dobili stan od 90 kvadrata i vjerujem da će nova Vlada i nova većina donijeti leks specijalis po kome ćete taj stan morati da platite po tržišnoj vrijednosti ili će vam biti oduzet", dodao je.

Eraković je odgovorio da se ne plaši Kneževića.

"Niste me nimalo uplašili, jer sam siguran u sve što sam radio i postigao. A sud i te kako treba da utvrdi ono što ste Vi radili. Taj stan nisam samo ja dobio, nego sam ga dobio zajedno sa sugprogm koja je takođe ljekar. Imali smo 26 godina podstanarskog staža. Dobili smo ga po zakonu i pravilnicima, kako je bilo propisano. Stan sam dobio zbog svojih profesionalnih dostignuća, kao ljekar a ne političar".

Knežević je naveo da se ne bi mijenjao s Erakovićem ni za jedno medicinsko dostignuće tog poslanika DPS-a.

"A ne bih ni uzeo stan od 90 kvadrata za 13 hiljada eura dok Crna Gora grca pod ekonomskom i socijalnom represijom".

Šef poslaničkog kluba Nove srpske demokratije Slaven Radunović je rekao da su se poslanici DPS-a divili bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici, bivšem šefu policije Veselinu Veljoviću, specijalnom tužiocu Saši Čađenoviću, sutkinji Višeg suda Suzani Mugoši...

"Sve ovo je rađeno pod dirigentskom palicom Mila Đukanovića i za njegov interes", tvrdi on.

Vršilac dužnosti predsjednika DPS-a Danijel Živković, rekao je da bi, po logici partija doskorašnjeg Demokratskog fronta (DNP i Nova), iz DPS-a mogli da kažu da su funkcioneri tih stranaka "članovi terorističke organizacije".

"Vi imate presudu za to. Ukinuta je, ali se postupak i dalje vodi. Pokušaj da lijepite etikete da je DPS kriminalizovan, da pripada nekom klanu - je promašena. Na toj temi nećete profitirati. Mislite da potpuno uništite sudsku granu vlasti, da bi doveli ljude koji bi mogli da pišu presude. Milo Božović je vaš funkcioner, koji je u postupku s kavačkim klanom. On je dio kavačkog klana i on je isto učestvovao u davanju novca za pisanje presude protiv vas. To ste vi danas kazali", naveo je Živković.

Milan Knežević je ponovio da se DPS stavio na stranu Milovića, Zvicera, Medenice...

"Vidjeli ste ko piše presude - Medenica s Mugošom. Da li ćete se izviniti javnosti ako se ispostavi da su članovi kavačkog klana pripemali likvidaciju Božoviću, Mandiću i meni? Da li ste spremni da se nakon toga izvinite porodici Mila Božovića? Ne tražim da nas branite. Nisam napadao Mugošu i Medenicu dok se nisu pojavile ove prepiske. Šta će se desiti ako izađu novi transkripti? Hoće li opet biti krivi Knežević i Mandić", rekao je on.

Živković je rekao da Knežević iznosi optužbe i da će imati priliku da svoja saznanja iznese pred tužilaštvom.

"Kako i na koji način dospijevaju prepiske, bilo čije, u javnost? Ko je odgovoran u tužilaštvu za dostavljanje prepiski? To je osnovno pitanje. Da li je tačno ono što se navodi u Skaj prepisci? Vi ćete, g. Kneževiću, morati da ono što iznosite dokažete pred nadležnim organima. Ali pitanje je hoćete li se Vi izviniti onima koje targetirate ako budu oslobođeni optužbi. Ja nemam potrebu bilo kome da se izvinjavam, jer sam iznio kvalifikacije koje su poznate javnosti, a koje je iznijelo tužilaštvo", dodao je.

Bonus video: