Pejović: Izbor Resulbegovića prvi korak, Skupština mora nastaviti sa reformama

"Tek će dogovorom oko izbora Vrhovnog državnog tužioca i imenovanjem nedostajućih članova Sudskog savjeta proces deblokade biti završen", rekao je Pejović

2611 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Uspješnim okončanjem procesa imenovanja Faruka Resulbegovića za sudiju Ustavnog suda, Crna Gora bilježi značajan iskorak ka jačanju demokratske stabilnosti i napretku u evropskim integracijama, ocijenio je potpredsjednik Skupštine Boris Pejović.

"Uvjeren sam da će uspostavljanje potpuno operativnog Ustavnog suda biti od vitalnog značaja za pravilno funkcionisanje pravosudnog sistema. Ovo dostignuće štiti ustavnost, pravni poredak i regularnost političkog procesa", rekao je Pejović i dodao da je glasanje potvrdilo snažno opredjeljenje da se deblokiraju pravosudne institucije i nastavi ispunjavanje kriterijuma za pregovaračka poglavlja 23 i 24.

Pejović ističe da je ovo samo prvi korak, a da Skupština mora nastaviti sa reformama.

"Tek će dogovorom oko izbora Vrhovnog državnog tužioca i imenovanjem nedostajućih članova Sudskog savjeta proces deblokade biti završen. Istovremeno, to će Crnoj Gori omogućiti da iskoristi priliku za ubrzanje integracionog puta", rekao je Pejović.

Smatra da proaktivna uloga Skupštine u imenovanju Resulbegovića pokazuje njenu profesionalnost, spremnost da nastavi reforme i želju za depolitizacijom imenovanja u pravosuđu.

"...sve to kako bi građanima u najkraćem mogućem roku isporučila očekivane rezultate. Ovime se označava kraj ere disfunkcionalnosti, polarizacije i nedostatka konsenzusa. Skupština ponovo mora postati srce političkog sistema, podstičući saradnju i napredak", zaključio je Pejović.

Bonus video: