Gorčević i Ardeleanu: Reforme u pregovaračkoj strukturi prioritet Vlade

„Veoma bogato iskustvo naših kolega iz Rumunije tokom njihovog pristupanja EU je od velike pomoći u procesu reformi koje sprovode crnogorske institucije", kazala je Gorčević

2159 pregleda 4 komentar(a)
Ardeleanu i Gorčević, Foto: Ministarstvo evropskih poslova
Ardeleanu i Gorčević, Foto: Ministarstvo evropskih poslova

Reforme u pregovaračkoj strukturi i vladavini prava, posebno u pravosuđu, apsolutni su prioritet Vlade u procesu pristupanja države Evropskoj uniji (EU), poručila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Iz Ministarstva evropskih poslova (MEP) saopštili su da se Gorčević sastala sa rumunskim ambasadorom Matejem Viorelom Ardeleanuom.

Ona je zahvalila Ardeleanu na podršci koju Rumunija pruža Crnoj Gori u pregovaračkom procesu sa EU.

„Veoma bogato iskustvo naših kolega iz Rumunije tokom njihovog pristupanja EU je od velike pomoći u procesu reformi koje sprovode crnogorske institucije. Radujemo se što na tu saradnju i podršku možemo računati i u narednom periodu“, kazala je Gorčević.

Ona je informisala ambasadora o ključnim koracima koje će Vlada preduzeti s ciljem što bržeg i efikasnijeg ispunjavanja preporuka iz posljednjeg izvještaja Evropske komisije i pripreme za postepeno zatvaranje pregovaračkih poglavlja.

„Reforme u pregovaračkoj strukturi, vladavini prava, posebno u pravosuđu su apsolutni prioritet“, poručila je Gorčević.

Ona je rekla da paralelno sa tim, rade na ispunjenju i realizaciji drugih aktivnosti iz evropske agende, kao i završnih mjerila u ostalim poglavljima.

„Jer želimo da naši građani što prije i na svim poljima osjete boljitak od procesa evropske integracije“, kazala je Gorčević.

Ardeleanu je istakao da se Rumunija snažno zalaže za proširenje EU na države Zapadnog Balkana i poručio da Crna Gora može računati na dalju podršku Vlade Rumunije u ispunjavanju reformi na evropskom putu.

On je rekao da su pred Crnom Gorom zahtjevne reforme, ali da vjeruje da, uz aktivan rad i dopinos svih institucija i civilnog društva, država za kratko vrijeme može da ispuni taj cilj.

„Na tom putu možete računati na punu podršku Rumunije. Na primjeru Rumunije možete vidjeti koliko članstvo u EU doprinosi unapređenju kvaliteta života građana“, poručio je Ardeleanu.

Iz MEP-a je saopšteno da je na sastanku obostrano istaknuto zadovoljstvo tradicionalno dobrim odnosima dvije države.

„I u tom kontekstu je posebno naglašena uspješna saradnja u okviru pregovaračkog procesa, u sklopu koje su rumunski eksperti spremni da pruže značajnu ekspertsku podršku crnogorskim institucijama“, navodi se u saopštenju.

Bonus video: