Raspodijeljeni skupštinski odbori: Laković na čelu Odbora za bezbjednost, ZBCG pripalo pet, Demokratama dva

Televizija Vijesti javlja da će mjesto predsjednika Odbora za ljudska prava i slobode i u ovom sazivu pokrivati Jovan Vučurović, da Simonida Kordić ostaje najvjerovatnije na čelu Ustavnog odbora, a da će Dejan Đurović rukovoditi odborom za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje

68569 pregleda 37 reakcija 36 komentar(a)
Laković, Foto: Screenshot/Youtube/Aplus
Laković, Foto: Screenshot/Youtube/Aplus
Ažurirano: 23.11.2023. 21:28h

Na čelu skupštinskog Odbora za bezbjednost biće poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Miodrag Laković, saznaju "Vijesti".

Osim Lakovića, članovi tog odbora iz PES-a biće Jelena Nedović i Miloš Pižurica.

Odbor za bezbjednost i odbranu bio je prepreka dogovoru vladajućih stranaka o tome ko će od njih predvoditi preostalih 11. Kako su "Vijesti" ranije pisale, oko vođenja tog odbora sporili su se PES i koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG), čiji je jedan od lidera (Milan Knežević) u prethodnom sazivu bio predsjednik tog tijela.

ZBCG pripalo je pet skupštinskih odbora, od čega dva Demokratskoj narodnoj partiji (DNP), a tri Novoj srpskoj demokratiji (NSD). Poslanici DNP-a biće na čelu Odbora za politički sistem i Zakonodavnog, a NSD-a na čelu Ustavnog odbora, Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje. Demokrate dobijaju dva odbora – za međunarodne odnose i za prosvjetu, nauku, kulturu i sport.

Televizija Vijesti javlja da će mjesto predsjednika Odbora za ljudska prava i slobode i u ovom sazivu pokrivati Jovan Vučurović, da Simonida Kordić ostaje najvjerovatnije na čelu Ustavnog odbora, a da će Dejan Đurović rukovoditi odborom za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje.

Prema saznanjima "Vijesti", na čelu Odbora za ekonomiju, finansije i budžet biće Mirsad Nurković iz Bošnjačke stranke

Bogdanović podnio predloge za izbor poslanika Demokrata u odbore

Predsjednik Kluba poslanika Demokrata u Skupštini Crne Gore Boris Bogdanović podnio je predsjednici Administrativnog odbora Jeleni Nedović predloge za izbor poslanika te partije u skupštinske odbore, saznaju "Vijesti".

Duško Stjepović je predložen za člana Administrativnog i Zakonodavnog odbora, kao i za predsjednika Odbora za medunarodne odnose iseljenike, pa samim tim i za člana odbora.

Momčilo Lekovića predložen je za člana Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije i Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje. Leković je predložen za zamjenika predsjednika Odbora za antikorupciju, pa samim tim i za člana.

Andela Vojinović predložena je za članicu Odbora za ljudska prava i slobode, Odbora za evropske integracije i Komisije za praćenje i kontrolu postupka privalizacije.

Nikolu Rovčanin koji je predložen predsjednika Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport, predložen je i za člana Ustavnog odbora i Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu.

Albin Ćeman predložen je za člana Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje i Odbora za rodnu ravnopravnost.

Zdenka Popović predložena je za članicu Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, a Boris Bogdanović za člana Odbora za bezbjednost i odbranu.

Mugoša, Nenezić i Zirojević članovi više odbora

Šef poslaničkog kluba Socijaldemokrata, Boris Mugoša biće član Odbora za ekonomiju, finansije i budžet i Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, a poslanik Branislav Nenezić Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport i Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje. Njihov kolega Nikola Zirojević radiće u tri odbora, Odboru za bezbjednost i odbranu, Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu i Odboru za međunarodne odnose i iseljenike.

U novom skupštinskom sazivu, kao i u prošlom, biće 14 skupštinskih tijela (odbori i Komisija za praćenje postupka privatizacije). Skupštinski odbori i u novom sazivu imaće po 13 članova, po sedam iz vlasti i po šest iz opozicije, a Posebni klub poslanika djelovaće sa opozicione kvote.

U Posebnom klubu su poslanik Ujedinjene Crne Gore Vladimir Dobričanin, kao i dvije poslanice koje su bile na listi PES-a Jevrosima Pejović i Radinka Ćinćur.

Sjednica Administrativnog odbora zakazana je u petak, sa početkom od 11 časova.

Napomena: U prethodnoj verziji teksta je objavljena informacija TV Vijesti da će Odborom za ekonomiju, finansije i budžet rukovoditi Nikola Milović (DPS).

Bonus video: