Ivanović - Lipavski: Crna Gora i Češka prijateljske zemlje, saveznici i partneri

"Ministar Lipavski je pozdravio plan nove Vlade za sprovođenje neophodnih reformi kako bi napravila iskorak u pregovaračkom procesu i prenio podršku ambicioznoj evropskoj agendi, koja za cilj ima da Crnu Goru približi članstvu u EU"

3578 pregleda 1 komentar(a)
Ivanović, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Ivanović, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Crna Gora i Češka su prijateljske zemlje, a odnosi se temelje na bliskim istorijskim vezama, partnerstvu i savezništvu, saglasili su se danas, u telefonskom razgovoru, ministar vanjskih poslova Filip Ivanović i ministar vanjskih poslova Republike Češke Jan Lipavski, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

"Izrazili su očekivanje da će sadržajna bilateralna saradnja, u narednom periodu, biti dodatno osnažena u svim poljima od zajedničkog interesa", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi u saopštenju, Ivanović je zahvalio češkom kolegi na ekspertskoj i političkoj podršci evropskom putu Crne Gore, kao ključnom spoljnopolitičkom prioritetu.

On je ocijenio je podršku grupe „Prijatelji Zapadnog Balkana“ u kojoj je i Češka kao "izuzetno važnu".

"Napori koje u tom pravcu ulažete, zajedno sa još šest zemalja članica EU, od posebnog su značaja za Crnu Gori i naš region“, kazao je Ivanović.

"Ministar Lipavski je pozdravio plan nove Vlade za sprovođenje neophodnih reformi kako bi napravila iskorak u pregovaračkom procesu i prenio podršku ambicioznoj evropskoj agendi, koja za cilj ima da Crnu Goru približi članstvu u EU. Uputio je poziv ministru Ivanoviću da posjeti zvanični Prag, čime bi se dao dodatan podsticaj dinamičnim bilateralnim odnosima. Tokom razgovora je bilo riječi i o aktuelnim bezbjednosnim izazovima sa kojima se suočavaju Evropa i svijet, a obostrano je ukazano na značaj savezništva u NATO-u", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: