Laković na čelu Odbora za bezbjednost i odbranu, Adžić zamjenik

Skupštinska tijela biće danas konstituisana, ZBCG-u je pripalo pet, Demokratama dva, opoziciji tri odbora

14509 pregleda 6 komentar(a)
Laković, Foto: Skupština
Laković, Foto: Skupština

Na čelu skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu biće poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Miodrag Laković, dok će njegov zamjenik biti poslanik GP URA, Filip Adžić, saznaju “Vijesti”.

Osim Lakovića, članovi tog odbora iz PES-a biće Jelena Nedović i Miloš Pižurica, iz Demokrata Boris Bogdanović a iz Socijaldemokrata Nikola Zirojević.

Ostale partije svoje članove tog i ostalih skupštinskih odbora treba da predlože najkasnije do početka sjednice Administrativnog odbora koja je zakazana za danas.

U novom skupštinskom sazivu, kao i u prošlom, biće 14 skupštinskih tijela (odbori i Komisija za praćenje postupka privatizacije). Skupštinski odbori i u novom sazivu imaće po 13 članova, po sedam iz vlasti i po šest iz opozicije, a posebni klub poslanika, u kome su poslanik Ujedinjene Crne Gore Vladimir Dobričanin i dvije poslanice sa liste PES-a Jevrosima Pejović i Radinka Ćinćur, djelovaće sa opozicione kvote.

Odbor za bezbjednost i odbranu bio je prepreka brzom dogovoru vladajućih stranaka o tome ko će od njih predvoditi preostalih 11. Kako su “Vijesti” ranije pisale, oko vođenja tog odbora sporili su se PES i koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG), čiji je jedan od lidera, Milan Knežević u prethodnom sazivu bio predsjednik tog tijela.

Knežević
Kneževićfoto: Boris Pejović

ZBCG je pripalo pet skupštinskih odbora, od čega dva Demokratskoj narodnoj partiji (DNP), a tri Novoj srpskoj demokratiji (NSD). Poslanici DNP-a biće na čelu Odbora za politički sistem i Zakonodavnog, a NSD-a na čelu Ustavnog odbora, Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje.

Televizija Vijesti objavila je da će mjesto predsjednika Odbora za ljudska prava i slobode pokrivati Jovan Vučurović, da Simonida Kordić ostaje najvjerovatnije na čelu Ustavnog odbora, a da će Dejan Đurović rukovoditi Odborom za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje.

Demokrate, prema informacijama “Vijesti” dobijaju Odbor za međunarodne odnose za čijeg predsjednika je predložen Duško Stjepović i Odbor za prosvjetu nauku, kulturu i sport kojim će najvjerovatnije predsjedavati Nikola Rovčanin.

Prema Poslovniku Skupštine, najmanje tri predsjednika odbora biraju se iz opozicije. Opozicija je tražila da dobiju još jedan odbor, ali, kako su ranije kazali, taj zahtjev im nije uvažen.

Opozicione partije upravljaće odborima za ekonomiju, finansije i budžet, za evropske integracije i za antikorupciju.

Poslanici i potpredsjednici DPS-a Ivan Vuković i Jevto Eraković predloženi su za predsjednike Odbora za evropske integracije odnosno Odbora za antikorupciju, rekao je sagovornik iz DPS-a. Odborom za ekonomiju, finansije i budžet rukovodiće Mirsad Nurković iz Bošnjačke stranke, rekli su “Vijestima” iz te partije.

Stjepović iz DCG će biti član i Administrativnog i Zakonodavnog odbora a Rovčanin Ustavnog odbora i Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu.

Poslanik Demokrata Momčilo Leković biće zamjenik predsjednika Odbora za antikorupciju, i član Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije i Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, a Anđela Vojinović članica Odbora za ljudska prava i slobode, Odbora za evropske integracije i Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije.

Albin Ćeman predložen je za člana Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje i Odbora za rodnu ravnopravnost, a potpredsjednica parlamenta Zdenka Popović predložena je za članicu Odbora za ekonomiju, finansije i budžet.

“Vijesti” saznaju da će šef poslaničkog kluba Socijaldemokrata, Boris Mugoša biti član Odbora za ekonomiju, finansije i budžet i Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, a poslanik Branislav Nenezić Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport i Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje. Njihov kolega Nikola Zirojević radiće u tri odbora, Odboru za bezbjednost i odbranu, Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu i Odboru za međunarodne odnose i iseljenike.

Druga sjednica Administrativnog odbora Skupštine, koja je prethodno odgođena, održaće se u nastavku Treće sjednice odbora, koja je zakazana za danas u 11 sati, najavljeno je iz Skupštine.

Na dnevnom redu treće sjednice je pokretanje postupka imenovanja devet članova Državne izborne komisije i razmatranje zahtjeva za ostvarivanje prava iz rada jednog broja poslanika i drugih funkcionera.

Nakon toga, slijedi nastavak druge sjednice na čijem je dnevnom redu utvrđivanje liste kandidata za predsjednika i članove stalnih skupštinskih odbora i Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije.

Prva sjednica Administrativnog odbora održana je 10. novembra, ali nije utvrđena lista kandidata za predsjednika i članove stalnih odbora u Skupštini, jer za ove pozicije nije stigao nijedan predlog. Druga sjednica je bila zakazana za 17. novembar, ali je odložena iz istog razloga.

Zogović: Knežević odustao zbog Zakona o popisu, PES insistirao da oni dobiju Odbor za bezbjednost

Lider Demokratske narodne partije Milan Knežević odustao je od mjesta šefa Odbora za bezbjednost kako bi omogućio da se u ponedjeljak održi sjednica parlamenta i usvoji predlog zakona o popisu, rekao je juče poslanik DNP-a Milun Zogović.

“Iako je to mjesto po raspodjeli pripadalo koaliciji ZBCG, a on u prošlom sazivu podigao rad tog odbora na najrespektabilniji nivo, kolege iz PES-a su insistirale da to pripadne njima. Eventualno naše nepristajanje bi značilo da se sjednica u ponedjeljak ne može održati”, rekao je Zogović “Vijestima”.

Zogović
Zogovićfoto: Boris Pejović

Podjela skupštinskih odbora je dogovorana u paketu, odnosno po principu “ništa nije dogovoreno, dok se sve ne dogovori”, što znači da ako nema dogovora o jednom odboru, nema nijednog odbora. Prije rasprave na plenumu, svaki predlog zakona mora da razmotri i o tome se izjasni matični odbor, a Zakon o popisu je u nadležnosti Odbora za ekonomiju, finansije i budžet.

Iz PES-a, međutim, tvrde da informacije o pregovorima o Odboru za bezbjednost nisu tačne.

“Apsolutno netačna informacija, pregovori su bili u korektnom i kolegijalnom duhu”, kazao je “Vijestima” šef poslaničkog kluba PES-a Miodrag Laković, nakon što su mu predočene nezvanične tvrdnje učesnika u pregovorima, koje je Zogović kasnije potvrdio.

Zogović je rekao da tačno da su razgovori bili kolegijalni i kulturni, ali “da mi nismo odustali, ne bi bilo Zakona o popisu”.

“Knežević je odustao kako bi se stvorili uslovi za formiranje odbora i održavanje sjednice parlamenta. Ja sam prisustvovao pregovorima. Morali smo da odustanemo jer su oni insistirali na tome”, rekao je Zogović.

On je rekao da Knežević neće biti član nijednog skupštinskog odbora. “Nije to uradio iz bilo kakvog protesta, nego je to jednostavno njegova odluka”, rekao je Zogović.

Bonus video: