Vukić: ASK pokušava da sabotira popis, Mandić da pokrene dijalog za izbor VDT-a i članova Sudskog savjeta

"Odluka ASK-a da članovi popisne komisije dobiju status javnog funkcionera je zloupotreba položaja u političke svrhe i pokušaj opstrukcije da se popisne komisije ne formiraju, kako bi se tim potezom popis stanovništva odložio", rekao je funkcioner SNP-a

9085 pregleda 8 komentar(a)
Vukić, Foto: Luka Zeković
Vukić, Foto: Luka Zeković

Dragan Vukić, sekretar Izvršnog odbora Glavnog odbora Socijalističke narodne partije (SNP), kazao je da ta stranka, kada je u pitanju izbor vrhovnog državnog tužioca i članova Sudskog savjeta, "što znači i odblokiranje institucija sistema", očekuje da predsjednik Skupštine Andrija Mandić otvori dijalog u pokušaju stvaranja što šireg konsensuza.

"Ne želimo kao partija bilo kakav uticaj na sudije ili tužioce. Smatramo da je od ključne važnosti da on bude nezavisan i nepristrasan od bilo kojeg centra moći ili partije i da svoj posao obavlja u skladu sa Ustavom i zakonom. Takođe je to preduslov za efikasnu borbu protiv organizovanog kriminala i zatvaranje poglavlja 23 i 24", saopštio je Vukić.

Smatra da je odluka Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) da članovi popisne komisije dobiju status javnog funkcionera zloupotreba položaja u političke svrhe i pokušaj opstrukcije da se popisne komisije ne formiraju, kako bi se tim potezom popis stanovništva odgodio.

"Popisna komisija se formira na dva mjeseca i članovi ne mogu da steknu nikakvu protivpravnu imovinsku korist koju bi morali da prijave kao javni funkcioneri. Jasno je da je namjera te odluke još jedan pokušaj sabotaže popisnog procesa", zaključio je Vukić.

Bonus video: