Gorčević: Nastavićemo da podržavamo susjede na njihovom putu ka EU

Ministarka evropskih poslova razgovarala sa ambasadorom Bosne i Hercegovine Branimirom Jukićem

1566 pregleda 1 komentar(a)
Gorčević i Jukić, Foto: Ministarstvo evropskih poslova
Gorčević i Jukić, Foto: Ministarstvo evropskih poslova

Crna Gora će nastaviti da bude promoter dobrosusjedskih odnosa i podrška državama koje su u procesu evropske integracije, poručeno je na sastanku ministarke evropskih poslova Maide Gorčević sa ambasadorom Bosne i Hercegovine (BiH) Branimirom Jukićem.

Gorčević je kazala da će Crna Gora nastaviti da, kroz intenziviranje komunikacije i saradnje i prenos znanja i iskustva iz pregovaračkog procesa, podržava BiH i ostale države regiona na putu prema članstvu u Evropsku uniju (EU).

Kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova, Gorčević je rekla da novi Plan rasta zahtijeva od zemalja Zapodnog Balkana da što bliže sarađuju i da povežu svoja tržišta kako bi im se otvorila vrata jedinstvenog tržišta EU.

„Naša saradnja u narednom periodu mora da bude što plodotvornija i intenzivnija“, poručila je ona.

Jukić je istakao da je Crna Gora predvodnica u procesu evropske integracije.

On je naveo da je uvjeren da bi skori ulazak Crne Gore u EU bio snažan podsticaj za ubrzanje demokratskih i ekonomskih reformi u regionu i ubrzao integraciju Zapadnog Balkana.

„Vjerujemo da je budućnost cijelog regiona u EU, i želimo Crnoj Gori, kao državi koja je najdalje odmakla u tom procesu i ima bogato iskustvo u vođenju pristupnih pregovora, što skoriju integraciju u EU", rekao je Jukić.

Kako je kazao, BiH će nastaviti da pruža podršku svim državama regiona na njihovom integracionom putu.

Jukić je istakao da su odnosi između Crne Gore i BiH dobrosusjedski, razvijeni i na visokom nivou, što je objektivno prepoznato i u izvještaju Evropske komisije za obje države.

Bonus video: