EK: Nakon imenovanje Resulbegovića, imenovati i druge ključne nosioce funkcija u pravosuđu

Portparol EK rekao je "Vijestima" da će meritokratski i transparentan postupak obezbijediti pravilan rad pravosuđa sa nezavisnošću, nepristrasnošću i integritetom

8422 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska unija (EU) očekuje da Crna Gora, nakon imenovanja sedmog sudije Ustavnog suda, imenuje i druge ključne nosioce funkcija u pravosuđu, uključujući tri člana Sudskog savjeta, stalnog Vrhovnog državnog tužioca i stalnog predsjednika Vrhovnog suda i predsjednika Tužilačkog savjeta, poručuju iz Evropske komisije (EK).

Faruk Resulbegović imenovan je prekjuče za sedmog sudiju Ustavnog suda. Za njegov izbor glasalo je 56 poslanika, dok je 21 parlamentarac bio uzdržan.

Portparol EK rekao je "Vijestima" da će meritokratski i transparentan postupak obezbijediti pravilan rad pravosuđa sa nezavisnošću, nepristrasnošću i integritetom.

EU, kako je dodao, pozdravlja imenovanje sedmog sudije Ustavnog suda u parlamentu što je ključno za obezbjeđivanje poštovanja osnovnih prava svih građana Crne Gore i očuvanje stabilnosti institucija.

Podsjeća da je napredak Crne Gore ka pristupanju EU želja velike većine građana i da je za državu važno da održi i proširi ovaj široki konsenzus na druga imenovanja u pravosuđu.

"Vlada i parlament moraju brzo sprovesti reforme vladavine prava", poručuju iz EK.

Bonus video: