Sastanak predstavnika lokalne vlasti večeras u Pljevljima, na dnevnom redu nagomilani problemi

Rovčanin je predložio da se na sastanku razgovara o realizaciji koalicionog
dogovora, rješavanje nagomilanih problema u javnim preduzećima i o budžetu
za narednu godinu

18001 pregleda 12 komentar(a)
Rovčanin, Foto: Luka Zeković
Rovčanin, Foto: Luka Zeković

Problemi u funkcionisanju pljevaljskog preduzeća Vodovod pokazali su i da odnosi među konstituentima lokalne vlasti u tom gradu nisu idilični, i da postoje određene nesuglasice, posebno oko prioriteta u rješavanju nagomilanih problema.

Zbog toga je predsjednik Opštinskog odbora Demokrata u Pljevljima Nikola Rovčanin uputio poziv za sastanak predsjednicima Opštinskih odbora parlamentarne većine, koju čine još Nova, Pokret Evropa sad, DNP, SNP, Pokret za Pljevlja, URA i Ujedinjena Crna Gora.

Poziv, za sastanak, koji će se održati u večeras u 20 časova u prostorijama Demokratske Crne Gore, upućen je i predsjedniku Opštine Pljevlja Dariju Vranešu (Nova).

“Imajući u vidu probleme u funkcionisanju koalicione vlasti koji je identifikovao Opštinski odbor Demokrata, zajedno sa funkcionerima u izvršnoj vlasti i parlamentarnoj većini, a u cilju blagovremenog otklanjanja nejasnoća, nedoumica i problema predlažem da se organizuje zajednički sastanak predstavnika stranaka koje čine izvršnu vlast u Pljevljima. Smatram da je politički neophodno da se ovakvi susreti održavaju jednom mjesečno u cilju kordinacije aktivnosti, imajući u vidu da ni jedna partija niti koalicija sama ne tvori vlast, niti može politički i funkcionalno djelovati bez međusobne podrške, saradnje i uvažavanja. U tom cilju predlažem da domaćin prvog sastanka bude OO Demokratske Crne Gore, kao inicijator, a da se naredni organizuju u prostorijama svih članica koalicije i tako redom”, navodi Rovčanin u pozivu u koje su Vijesti imale uvid.

Rovčanin je predložio da se na sastanku razgovara o realizaciji koalicionog dogovora, rješavanje nagomilanih problema u javnim preduzećima i o budžetu za narednu godinu.

Rovčanin nije želio da pojasni koji su to problemi u funkcionisanju koalicione lokalne vlasti u Pljevljima, koje je pomenuo u pozivu za sastanak.

“Ne želim da još javno iznosim detalje, dok prethodno o tome ne razgovaramo sa koalicionim partnerima, jer smatram da se svi problem mogu riješiti u kući, sa iskrenim namjerama”, rekao je Rovčanin.

Vijesti u toj partiji saznaju da su Demokrate nezadovoljne odnosom lokalne vlasti prema opštinskom preduzeću Vodovod, koji je prema koalicionom sporazumu pripao Demokratama.

Vršiteljka dužnosti izvršne direktorice Biljana Đondović i tri člana Odbora direktora, koji su birani ispred osnivača prije nekoliko dana podnijeli su ostavke, zbog loše finansijske situacije u kojoj se nalazi Vodovod i izostanka pomoći lokalne uprave u rješavanju problema.

U toj partiji smatraju da se lokalna vlast više bavi identitetskim pitanjima, dok, kako kažu, gore javna preduzeća.

Demokrate su nezadovoljne i realizacijom kapitalnog budžeta, i raspodjelom rukovodećh mjesta u skladu sa sporazumom.

Demokrate su nezadovoljne i iznosom budžeta koji se izdvaja za Centar za sport i rekreaciju, kojim upravlja kadar Demokrata, a određena sporenja postoje i oko mjesta sekretara Skupštine opštine. I Nova i Demokrate tvrde da njima pripada to mjesto.

Prema koalacionom psorazumu mjesto direktora Radio televizije Pljevlja pripalo je Demokratama, ali oni još uvijek nijesu preuzeli upravljanje lokalnim javnim servisom, što će vjerovatno biti jedna od tema večerašnjeg sastanka.

Predsjednik opštine Dario Vraneš kazao je da će se odazvati pozivu koalicionih partnera.

„Kao i do sada odazvaću se pozivu koalicionih partnera“, rekao je Vraneš Vijestima.

Prvi čovjek grada tvrdi da nema nikakvih nesuglasica između koalicionih partnera i da vlast u Pljevljima normalno funkcioniše.

„Imamo problem oko Vodovoda, koji ne smatram koalicionim problemom. To je problem preduzeća i Opštine, a ne bilo koje političke partije. Smatram da Vodovod moraju da vode ljudi od autoriteta, znanja i iskustva, koji moraju da imaju i hrabrosti da se uhvate u koštac sa problemima. Tako na žalost sa direktoricom u ostavci i dojučerašnjim menadžmentom nije bio slučaj“, rekao je prvi čovjek grada.

Smatra da je potrebno da za sto sjedu politički predstavnici svih partija u Pljevljima, menadžment,novi direktor, nadležni opštinski sekretar i da se nađe rješenje problema u funkcionisanju Vodovoda.

Vraneš je najavio da će od novog menadžmenta Vodovoda, odmah po njegovom izboru tražiti da se ispita odgovornost i eventualno uključi tužilaštvo u rad bivših direktora koji su doveli do ovog stanja. Tvrdi i da sadašnja direktorica, a ni menadzment Vodovoda, koji su u ostavci po tom pitanju ništa nisu uradili.

Predsjednica Opštinskog odbora Ujedinjene Crna Gore Vela Mićković, kazala je da je potrebno unaprijediti koalicionu saradnju, kroz periodične sastanke, svih učesnika vlasti na lokalnom nivou.

“Veoma teška situacija u opštinskim preduzećima zahtijeva zajedničku odgovornost i preduzimanje konkretnih rješenja. Neprihvatljivo je da se godinama situacija usložnjava a da nikada organi upravljanja ni direktori nisu snosili odgovornost za negativne rezultate. Čak su pojedini kadrovi i pored loših rezultata u prethodnim firmama dobijali direktorske funkcije. Sudbina Pljevalja ne smije više da zavisi od partijskih apetita, niti da bude poluga za širenje partijske infrastrukture. Mnogo je obećanja građanima koje moramo ispuniti”, rekla je Mićković, odgovarajući na pitanje Vijesti da li među konstituentima lokalne vlasti ima nesuglasica.

U Pokretu za Pljevlja, čiji je predsjednik Novica Stanić kazali su da će Vraneš biti zapamćen po tome što je lokalna uprava na čijem je čelu, prvi put formirana bez pisanog Koalicionog sporazuma.

„To nije urađeno sa dobrim namjerama nego po principu, dva bez duše, treći bez funkcije. Najmanja je šteta što je u tom dogovaranju Pokret za Pljevlja ostao kratkih rukava, ali vlast formirana bez jasno definisnih ciljeva, prava i obaveza, kao i pravedno podijeljenih funkcija ne može da funkcioniše na valjan način. Na to smo Vranešu skrenuli pažnju još 9. avgusta ove godine, u pismu koje nismo obnarodovali. Koliko smo bili u pravu najbolji dokaz su poslednja dešavanja nakon podnošenja ostavke v.d. direktora preduzeća „Vodovod“, i javnih prepucavanja Vraneša i funkcionera Demokrata. Zato apelujemo na sve konstituente lokalne vlasti da se što prije sjedne i dogovori sve ono što nije urađeno prilikom formiranja lokalne vlasti. Razumije se, sve to treba staviti na papir, drugim riječima sačiniti Koalicioni ugovor, koji ćemo svi potpisati i raditi po njemu, prije svega u korist onih koji su nas birali“, kazali su u Pokretu za Pljevlja.

I u Pokretu Evropa sad, kazali su da će prisustvovati sastanku večeras koji organizuju Demokrate.

Kazali su i da će imati i sjednicu Opštinskog odbora PES-a, na kojima će zauzeti određene stavove, ne želeći da saopšte pojedinosti

Iz te partije Vijestima su nezvanično kazali da među konstituentima izvršne vlasti “izostaju dogovori koalicionih partnera o mnogim važnim pitanjima”.

Saša Grbović, predsjednik Opštinskog odbora SNP-a nije želio da odgovori na pitanje Vijesti da li ima nesuglasica među koalicionim partnerima i da li su zadovoljni onim što je za proteklih nekoliko mjeseci realizovala lokalna uprava.

“Demokrate su predložile sastanak večeras vezano za funkcionisanje lokalne vlasti, pa ne bih prije toga ništa o tome govorio”, rekao je Grbović.

Vijesti nijesu uspjele da dobiju komentar od predstavnika Građanog pokreta URA, koja takođe učestvuje u izvršnoj vlasti u Pljevljima. U lokalnom parlamentu ova partija je zastupljena sa jednim odbornikom.

Bonus video: