Konstituenti lokalne vlasti u Pljevljima održali sastanak: Dogovoreno da se sastaju jednom mjesečno

Ocijenjeno je da nema krize u funkcionisanju lokalne vlasti i da se iznošenje različitih mišljenja iz domena rada lokalne uprave i javnih preduzeća i ustanova ne može tretirati na taj način

4017 pregleda 6 komentar(a)
Vraneš, Foto: Goran Malidžan
Vraneš, Foto: Goran Malidžan

Konstituenti lokalne vlasti u Pljevljima održali su sinoć sastanak na kojem su razgovarali o problemima u funkcionisanju lokalne vlasti u tom gradu.

Nakon sastanka nije izdato saopštenje, a učesnici nisu bili raspoloženi da daju izjave, navodeći da je tako dogovoreno na sastanku.

Prema nezvaničnim informacijama Vijesti sastanak, kojem su prisustvovali svi konstituenti lokalne vlasti kao i predsjednik Opštine Dario Vraneš, trajao oko dva i po sata i protekao je u konstruktivnoj atmosferi.

Učesnici su postigli dogovor o unapređenju saradnje i zajedničkom rješavanju uglavnom, naslijeđenih problema, posebno u lokalnim javnim preduzećima.

Dogovoreno je da se i periodično, najvjerovatnije jednom mjesečno održavaju sastanci u cilju praćenja realizacije dogovora.

Ocijenjeno je da nema krize u funkcionisanju lokalne vlasti i da se iznošenje različitih mišljenja iz domena rada lokalne uprave i javnih preduzeća i ustanova ne može tretirati na taj način.

Na sastanku je bilo i riječi o funkcionisanju opštinskog preduzeća Vodovod, čiji je menadžment nedavno podnio ostavku, a pravdajući to izostankom podrške lokane uprave u rješavanju, naslijeđenih, nagomilanih problema.

Na sastanku je ocjenjeno da i ostala lokalna preduzeća imaju probleme u funkcionisanju prevashodno, zbog neracionalnog zapošljavanja nove radne snage predhodne lokalne vlasti koju je predvodio DPS.

Razgovarali su o budžetu za narednu godinu, toplifikaciji i drugim projektima kao i pismenog potpisivanja koalicionog sporazuma, s obzirom da osim usmenog dogovora to nije urađeno prije formiranja lokalne vlasti.

Poziv za sastanak koalicionim partnerima Novoj, Pokretu Evropa sad, DNP-u, SNP-u, Pokretu za Pljevlja, URA i Ujedinjenoj Crnoj Gori, uputio je predsjednik Opštiskog odbora Demokrata Nikola Rovčanin .

Poziv je bio upućen i predsjedniku Opštine Pljevlja Dariju Vranešu(Nova).

“Imajući u vidu probleme u funkcionisanju koalicione vlasti koji je identifikovao Opštinski odbor Demokrata, zajedno sa funkcionerima u izvršnoj vlasti i parlamentarnoj većini, a u cilju blagovremenog otklanjanja, nejasnoća, nedoumica i problema predlažem da se organizuje zajednički sastanak predstavnika stranaka koje čine izvršnu vlast u Pljevljima. Smatram da je politički neophodno da se ovakvi susreti održavaju jednom mjesečno u cilju kordinacije aktivnosti, imajući u vidu da ni jedna partija niti koalicija sama ne tvori vlast, niti može politički i funkcionalno djelovati bez međusobne podrške, saradnje i uvažavanja. U tom cilju predlažem da domaćin prvog sastanka bude OO Demokratske Crne Gore, kao inicijator, a da se naredni organizuju u prostorijama svih članica koalicije i tako redom”, navodi Rovčanin u pozivu u koje su Vijesti imale uvid.

Rovčanin je predložio da se na sastanku razgovara o realizaciji koalicionog dogovora, rješavanje nagomilanih problema u javnim preduzećima i o budžetu za narednnu godinu.

Prethotno su Demokrate, nakon podnošenja ostavke rukovodstva Vodovoda, koji je prema koalicionom dogovoru pripao toj partiji, izdali saopštenje u kojem najavljuju održavanje sastanka “Povodom složenih i nagomilanih problema u funkcionisanju lokalne vlasti”.

U toj partiji tvrde da se situacija u opštinskom preduzeću Vodovod ne može riješiti bez pomoći osnivača Opštine Pljevlja.

“Finansijski slom DOO „Vodovod“ Pljevlja koji je nastao akumulacijom decenijskih gubitaka, naveo je na ostavke članove organa upravljanja, a potpuno je jasno da se problemi ne mogu riješiti bez konkretnih aktivnosti osnivača, odnosno, koalicione vlasti koju zajedno vršimo. Takođe, niz drugih uočenih problema u realizaciji planova, saradnje činilaca vladajuće koalicije, što za sada javno ne želimo isticati. Demokrate su čvrsto i jasno opredjeljene da zajedno postignemo napredak u svim sferama privrednog i društvenog života i uvjereni smo da će se pronaći zajednički magistralni pravac za dalje funkcionisanje lokalne samouprave, na zadovoljstvo svih građana Pljevalja“, stoji u saopštenju.

Predsjednik opštine Dario Vraneš prije par dana kazao je Vijestima da nema nikakvih nesuglasica između koalicionih partnera i da vlast u Pljevljima normalno funkcioniše.

„Imamo problem oko Vodovoda, koji ne smatram koalicionim problemom. To je problem preduzeća i Opštine, a ne bilo koje političke partije. Smatram da Vodovod moraju da vode ljudi od autoriteta, znanja i iskustva, koji moraju da imaju i hrabrosti da se uhvate u koštac sa problemima. Tako na žalost sa direktoricom u ostavci i dojučerašnjim menadžmentom nije bio slučaj“, rekao je prvi čovjek grada.

Smatra da je potrebno da za sto sjedu politički predstavnici svih partija u Pljevljima, menadžment,novi direktor,nadležni opštinski sekretar i da se nađe rješenje problema u funkcionisanju Vodovoda.

Vraneš je najavio da će od novog menadžemnta Vodovoda, odmah po njegovom izboru tražiti da se ispita odgovornost i eventualno uključi tužilaštvo u rad bivših direktora koji su doveli do ovog stanja. Tvrdi i da sadašnja direktorica, a ni menadzment Vodovoda, koji su u ostavci po tom pitanju ništa nisu uradili.

Bonus video: