Podržano formiranje Odbora za praćenje popisa

Formiranje Odbora predloženo je u skladu sa Sporazumom o uslovima za održavanje popisa kojeg su parlamentarna opozicija i vijeća manje brojnih naroda zaključilli sa premijerom Milojkom Spajićem

5265 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Screenshot/Youtube
Foto: Screenshot/Youtube

Zakonodavni odbor podržao je večeras jednoglasno Predlog odluke o obrazovanju Odbora za praćenje primjene Sporazuma o uslovima za održavanje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova.

Poslanik Miodrag Laković kazao je, obrazlažući odluku, da je cilj formiranja Odbora povećanje nivo transparentnosti i povjerenja u sam proces popisa.

Rekao je da su donošenje odluke predložili klubovi poslanika svih parlamentranih partija osim GP URA.

"Razlog što je Predlog odluke stavlje u hitnu proceduru je zato što je potrebno imenovati sve članove odbora prije početka popisa", kazao je Laković.

Formiranje Odbora predloženo je u skladu sa Sporazumom o uslovima za održavanje popisa kojeg su parlamentarna opozicija i vijeća manje brojnih naroda zaključilli sa premijerom Milojkom Spajićem.

Prema odluci, Odbor se formira radi praćenja primjene Sporazuma o uslovima za održavanje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova.

Predviđeno je da Odbor ima 14 članova – po sedam iz vlasti i opozicije.

"Odbor se formira na paritetnoj osnovi vlasti i opozicije sa kopredsedavajućim načinom predsjedavanja. Sastav Odbora uključujući i kopredsjednike Odbora, konstituiše se na način da svakom klubu poslanika pripada najmanje jedan član odbora, a preostali dio proporcionalno broju poslanika u klubu. Izuzetno, klub poslanika koji je u Odboru zastupljen sa dva ili više članova, ima pravo da drugom klubu poslanika ustupi pravo na još jednog člana u Odboru", piše u Odluci.

Kopredsjednike i članove Odbora, na predlog radnog tijela nadležnog za izbor i imenovanja bira Skupština Crne Gore.

U radu Odbora bez prava odlučivanja, mogu da učestvuju Srpski nacionalni savjet, Bošnjačko vijeće, Nacionalni savjet Albanaca, Savjet Muslimana, Hrvatsko nacionalno vijeće i Romski savjet u Crnoj Gori.

"U radu Odbora, po pozivu, bez prava odlučivanja, mogu da učestvuju predsjednik Vlade ill član Vlade kojeg ovlasti predsjednik Vlade, predstavnlci Monstata i popisnih komisija; eksperti, konsultanti (naučni i stručni)", piše u Odluci.

Predviđeno je da Odbor donosi odluke konsenzusom, a prestaje da radi objavljivanjem konačnih rezultata popisa stanovništva.

Bonus video: