Krapović sa Milerom: Odlična odbrambena saradnja Crne Gore i Austrije

Minisatr je naglasio da je Crna Gora u potpunosti uskladila spoljnu i bezbjednosnu politiku sa EU, kao i da je, kao kredibilna članica NATO alijanse, posvećena doprinosu stabilnosti u regionu i svijetu

2523 pregleda 1 komentar(a)
Foto: MOD/vod Ivan Vukićević
Foto: MOD/vod Ivan Vukićević

Odnose Crne Gore i Austrije karakteriše odlična i sadržajna saradnja, koja počiva na zajedničkim vrijednostima, kao i dugogodišnjim prijateljskim i partnerskim odnosima, kazao je ministar odbrane Dragan Krapović, na sastanku sa ambasadorom Austrije Karlom Milerom.

Izrazio je zahvalnost na kontinuiranoj austrijskoj podršci evropskom putu Crne Gore i razvoju kapaciteta Vojske Crne Gore, posebno u pogledu školovanja crnogorskih kadeta na Terezijanskoj vojnoj akademiji, jačanja kapaciteta za sigurno skladištenje i kontrolu stabilnosti municije, traganja i spasavanja iz vazduha, planinskog ratovanja, saradnje vojnih orkestara i u domenu vojne istorije.

Krapović se, saopštilo je Ministarstvo odbrane, osvrnuo i na "bogatu odbrambenu saradnju" u okviru regionalnih inicijativa čije su Crna Gora i Austrija članice, dodajući da je resor na čijem je čelu posvećen učešću u zajedničkim regionalnim projektima. Takođe, naglasio je da je Crna Gora u potpunosti uskladila spoljnu i bezbjednosnu politiku sa EU, kao i da je, kao kredibilna članica NATO alijanse, posvećena doprinosu stabilnosti u regionu i svijetu.

krapović uastrija
foto: MOD/vod Ivan Vukićević

Krapović je informisao sagovornika sa prioritetima u radu Vlade, te saopštio spremnost Crne Gore da posreduje prilikom razvijanja dobrosusjedskih odnosa država regiona, dodajući da je stabilnost Zapadnog Balkana neodvojiva od stabilnosti Evrope.

"Ambasador Muler je izrazio zadovoljstvo odličnom odbrambenom saradnjom koju Crna Gora i Republika Austrija već godinama održavaju, kako na bilateralnom nivou, tako i u okviru regionalnih inicijativa. Istakao je da Republika Austrija veliku pažnju posvećuje podršci evropskim i evroatlantskim integracijama država Zapadnog Balkana, te da dijeli mišljenje država regiona da Zapadni Balkan treba u svakom pogledu biti dio Evrope, složivši se sa ministrom u vezi značaja stabilnosti ovog regiona", dodaje se u saopštenju.

Sagovornici su istakli spremnost za dalje unapređenje odbrambene saradnje, kako na bilateralnoj osnovi, tako i u saradnji sa drugim partnerskim zemljama u okviru regionalnih inicijativa.

Bonus video: