Milović – Gorjanc Prelević: Stručna pomoć NVO sektora veoma dobrodošla

Ministar i direktorica HRA posebno naglasili potrebu za promjenom Ustava, kako bi se "prilagodio novim potrebama Crne Gore"

4393 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Ministarstvo pravde
Foto: Ministarstvo pravde

Uključivanje stručnjaka iz nevladinih organizacija u radne grupe za izmjene i dopune Zakonika o krivičnom postupku i Krivičnog zakonika od suštinskog je značaja, s obzirom na ograničenja u kadrovskim i tehničkim resursima, rekao je ministar pravde Andrej Milović, na sastanku sa izvršnom direktoricom NVO Akcija za ljudska prava (HRA) Teom Gorjanc Prelević.

Milović je kazao da je to veoma dobrodošla pomoć u procesu reformi.

Ministarsvo je saopštilo da je na sastanku, koji je "obilježen konstruktivnim dijalogom i iznošenjem ključnih teza u vezi sa predstojećim reformama u pravosuđu", posebno naglašena potreba za promjenom Ustava, kako bi se "prilagodio novim potrebama Crne Gore".

Gorjanc Prelević je, kako se navodi, predstavila primjedbe HRA u vezi sa nacrtima zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, Zakona o državnom tužilaštvu, Krivičnog zakonika, Zakonika o krivičnom postupku i Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći.

Ona je istakla da se HRA zalaže da se u obzir uzmu preporuke međunarodnih nadzornih tijela i Venecijanske komisije, kao i Komiteta protiv torture UN (CAT) i Evropskog komiteta za sprječavanje torture (CPT) koje je Crna Gora dobijala od 2013. do 2023. godine, a na koje je i HRA ukazivala – da sva djela koja dovode do torture ne zastarijevaju. Među tim djelima se, osim mučenja, nalaze i iznuđivanje iskaza i zlostavljanje.

Takođe, HRA je predložio uključivanje Istanbulskog protokola u Zakonik o krivičnom postupku kako bi psihijatrijsko vještačenje bilo obavezno u slučaju sumnje u iznuđivanje iskaza, zlostavljanje ili torture, propisivanje obaveznog snimanja iskaza kod državnog tužioca odnosno u policiji i skraćenja vremenskog perioda od 24 sata u kome policija dovodi lice lišeno slobode državnom tužiocu u cilju jačanja garancija protiv torture Zakonikom o krivičnom postupku.

Ministar pravde i izvršna direktorica HRA saglasili su se da su uslovi u Istražnom zatvoru krajnje neadekvatni, jer krše ljudska prava pritvorenika, a Milović je, kako je saopšteno, potvrdio angažman Vlade na proširenju kapaciteta i poboljšanju uslova.

"Sastanak je zaključen sa zajedničkom notom o važnosti dalje saradnje između Vlade Crne Gore i NVO Akcija za ljudska prava u ostvarivanju ciljeva pravosudnih reformi i unapređenju ljudskih prava, a posebno u pogledu razmatranja uslova za sprovođenje vetinga", zaključuje se.

Bonus video: