Delegacija crnogorskog parlamenta naredna dva dana u Briselu

Navodi se da će tokom posjete naglasak biti na procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU)

2163 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Delegacija Skupštine Crne Gore boraviće naredna dva dana u posjeti Briselu, u cilju intenziviranja dijaloga između crnogorskih poslanika i članova Evropskog parlamenta (EP), kao i predstavnika Evropske komisije (EK) i Savjeta.

Potpredsjednica Skupštine Zdenka Popović će, kako je saopšteno iz crnogorskog parlamenta, biti jedan od predvodnika delegacije, koja će u Brisel otputovati na poziv EP.

Navodi se da će tokom posjete naglasak biti na procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU).

Popović će, kako se dodaje, razgovarati sa predsjedavajućim Delegaciji EP u Odboru za parlamentarnu stabilizaciju i pridruživanje Vladimirom Bilčikom, kao i izvjestiocima EP za Crnu Goru, Klemenom Groseljom i Tomasom Vajcom.

„Tokom posjete, planirana je i razmjena mišljenja s poslanicima poput Danute Marie Hubner, Andriusa Kubiliusa i Corine Crețu, koji će podijeliti svoje iskustvo u pregovorima o pristupanju“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je predviđen sastanak i sa predsjednikom Odbora za spoljne poslove i kopredsjedavajućim Grupe za podršku demokratiji i koordinaciju izbora, Dejvidom Mekalisterom, u cilju boljeg razumijevanja narednih koraka u procesu proširenja.

„Predstavnici EK, Majkl Miler i Đulio Veneri, takođe će pružiti uvid u naredne korake i perspektive u vezi sa Crnom Gorom, s posebnim naglaskom na vladavini prava i demokratiji“, rekli su iz Skupštine.

Oni su naveli da će ulogu Savjeta u procesu proširenja i pregovora o pristupanju predstaviti direktorica za Vanjske odnose - proširenje i Evropu Helene Holm Pedersen.

Kako su kazali, šefica Odjeljenja za Jugoistočnu Evropu/Zapadni Balkan u Evropskoj službi za spoljne poslove, Elsa Fenet, pružiće uvid u odnose EU i Crne Gore, kao i trenutnu političku situaciju.

Iz Skupštine su istakli da posjeta Briselu predstavlja važan korak ka jačanju saradnje između Crne Gore i EU i priliku za razmjenu informacija i izgradnju zajedničkog razumijevanja ključnih pitanja u procesu pristupanja.

Bonus video: