Inteziviranje saradnje Crne Gore i Francuske u oblasti odbrane

Krapović je naglasio da članstvo Crne Gore u NATO igra važnu ulogu u održavanju stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana koji ima strateški značaj i snažnu evropsku perspektivu

1894 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Odbrana.gov.me
Foto: Odbrana.gov.me

Crna Gora i Francuska trebalo bi da obezbijede kontinuitet uspješne saradnju u oblasti odbrane, poručeno je na sastanku ministra odbrane Dragana Krapovića sa francuskom ambasadorkom An-Mari Maske.

Krapović je naglasio da Ministarstvo odbrane ima dugogodišnju uspješnu saradnju sa Ambasadom Francuske, i da veruje da će se ta saradnja dodatno intenzivirati u budućnosti.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, zahvalilio na kontinuiranoj podršci koju Francuska pruža Crnoj Gori na njenom evropskom putu, koji predstavlja spoljnopolitički prioritet države.

Navodi se da je Krapović upoznao Maske sa prioritetima u radu Vlade u narednom periodu, koji se odnose na evropske integracije, potpunu usklađenost sa spoljnom i bezbjednosnom politikom Evropske unije, posvećenost obavezama u okviru članstva u NATO, regionalnu saradnju i dobrosusjedske odnose.

"On je informisao Maske o planovima za modernizaciju Vojske Crne Gore, dodajuči da očekuje da će se sa Francuskom i u tom pogledu ostvariti saradnja u budućnosti", piše u saopštenju.

U kontekstu saradnje u okviru Alijanse, Krapović je naglasio da članstvo Crne Gore u tom savezu igra važnu ulogu u održavanju stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana koji ima strateški značaj i snažnu evropsku perspektivu.

Maske je rekla da će Francuska nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori na putu sveobuhvatnih reformi u cilju dostizanja evropskih standarda.

Ona je pozdravila usklađenost spoljne politike Crne Gore sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, navodeći da očekuje da će država nastaviti u tom pravcu u cilju ostvarivanja punopravnog članstva u toj organizaciji.

Kako su kazali iz Ministarstva, Krapović i Maske su se složili da je neophodno obezbijediti kontinuitet uspješne saradnje dvije zemlje u domenu odbrane.

“Iskazali su spremnost da u predstojećem periodu pruže doprinos intenziviranju bilateralnih odnosa kroz različite zajedničke aktivnosti i projekte”, kaže se u saopštenju.

Bonus video: