Spajić "sve ispunio", opozicija traži još dana

Stav jednog dijela učesnika sastanka sa Spajićem i da se u naredna dva dana sagleda može li se dobiti specifikacija za softver i da li se Komisija može formirati odmah

22086 pregleda 80 reakcija 39 komentar(a)
Popis sjutra, ima li bojkota?: Živković ulazi juče u Vladu, Foto: Boris Pejović
Popis sjutra, ima li bojkota?: Živković ulazi juče u Vladu, Foto: Boris Pejović

Opozicija i predstavnici nacionalnih savjeta manjinskih naroda tražili su na jučerašnjem sastanku kod premijera Milojka Spajića odlaganje popisa za nekoliko dana, kao i da Vlada što prije formira Komisiju za pripremu specifikacije za raspisivanje tendera za izradu softvera za provjeru podataka.

Na sastanku sa Spajićem bili su Danijel Živković (DPS), Damir Gutić (BS), Damir Šehović (SD), Mirsad Rastoder (Bošnjačko vijeće), Sabrija Vulić (Savjet muslimana) i Mensur Šaljaj (Romski savjet).

Izvor Vijesti kazao je da je stav jednog dijela učesnika sastanka, da se u naredna dva dana sagleda može li se uraditi specifikacija za softver i da li se Komisija može formirati odmah.

Formiranje Komisije predviđeno je izmjenama Zakona o popisu koje je u ponedjeljak usvojila Skupština sa 64 glasa za. Nakon usvajanja Zakona, opozicija je najavila da će tražiti nove razgovore sa Spajićem prije zauzimanja konačnog stava o održavanju popisa.

Kako je navedeno u Zakonu, Komisiju formira Vlada radi uspostavljanja softvera, kao i revizije koda tog softvera. Osim pripreme specifikacije za raspisivanje javnog poziva za izradu softvera, Komisija priprema specifikacije za raspisivanje javnog poziva za izbor IT kompanije za reviziju koda softvera iz države članice EU, prati sprovođenja tenderskih procedura, kao i implementaciju samog softvera za provjeru podataka.

Da će opozicija tražiti garancije da će softver za kontrolu popisnih podataka biti izrađen, Vijesti su objavile u ponedjeljak. Izvor Vijesti rekao je da je upitno da li se taj posao može obaviti do četvrtka (30. novembar), za kad je zakazan početak popisivanja, i da stoga u opoziciji misle da popis treba da bude odložen za onoliko vremena koliko je potrebno da dobiju garancije o softveru.

Učesnici jučerašnjeg sastanka su, kako saznaju Vijesti, kazali da očekuju da se popis odloži za nekoliko dana ako se ne ispune uslovi iz Sporazuma o sprovođenju popisa koji je Spajić potpisao sa opozicijom i nacionalnim savjetima manjinskih naroda. Međutim, Spajić je navodno rekao da nije spreman da odloži popis zbog dodatnih troškova jer bi Monstat morao da pravi nove popisnice.

“Uprkos povremeno povišenim tonovima, atmosfera je bila konstruktivna”, rekao je sagovornik “Vijesti”, odgovarajući na pitanje da li je neko na sastanku pominjao bojkot izbora.

Nakon sastanka niko nije želio da daje zvanične izjave novinarima.

Spajić je poslao saopštenje u kojem je naveo da popis može da počne jer su ispunjeni uslovi opozicije. Tvrdi da su uslovi sprovođenja i kontrolni mehanizmi na mnogo višem nivou nego na popisima 2003. ili 2011.

On je naveo da su proširene popisne komisije i više od onoga što je traženo, ponovljen javni poziv za instruktore i popisivače, a proširene komisije su popisivače odabrale prema paritetu...

“Takođe je zakonom definisano fromiranje Komisije za praćenje stvaranja softvera za provjeru podataka i njeni poslovi. Formiran je skupštinski odbor čija je nadležnost da prati primjenu Sporazuma. Utvrđena je kontrola unosa podataka i ispoštovan dogovor o tome da se ne vode pretpopisne identitetske kampanje, od strane političkih partija od momenta potpisivanja Sporazuma, kako se ne bi uticalo na rezultate popisa”, kazao je.

On je apelovao na sve “rigidne pojedince da ne vrše pritisak na opoziciju”.

“Ovo je šansa da pokažemo da smo svi kao društvo jedinstveni i fokusirani na evropski put Crne Gore, a da smo društvenu polarizaciju ostavili daleko iza nas. Najbolji pokazatelj da smo svi pobjednici u ovom procesu, je jednoglasno usvajanje Zakona o popisu”, poručio je.

Predsjednik države Jakov Milatović juče je potpisao izmjene Zakona o popisu.

“Time su zaokruženi normativni preduslovi za početak popisa, koji su plod širokog političkog i društvenog dijaloga. Institucijama koje su nadležne za sprovođenje popisa želim uspješan rad, a građanke i građane pozivam da se slobodno izjasne o svim pitanjima koja su obuhvaćena popisom”, napisao je Milatović na mreži X.

Remiković: Očekujemo produženje popisa

Pomoćnica direktora Monstata Snežana Remiković kazala je da je vrlo izvjesno da će biti produžen period trajanja popisa stanovništva, koji počinje 30. novembra, a najavljeno je da će trajati do 15. decembra.

Ona je, u Bojama jutra na TV Vijesti, rekla da je od traženih 3.800 popisivača za teren spremno njih 3.300.

Upitana da li su bliže odluci o preusmjeravanju popisivača iz jedne opštine u drugu ili produženju perioda trajanja popisa, rekla je da su spremni na obje mogućnosti.

“Očekujemo produženje popisa, bez obzira na nedostatak popisivača, već zbog političkog dogovora koji se precizira sporazumom radi stvaranja ambijenta za popis”, rekla je Remiković.

Ukazala je da popisi u regionu traju i do dva mjeseca.

Pojasnila je da, ako popis traje 15 dana, Monstat želi da se sve sprovede u 10 dana.

“Onih pet dana ostavljamo za izuzetne slučajeve, ako neko nije tu. Ulazak u zonu dijela godine kad su migracije, nadamo se da će ostati samo za izuzetne slučajeve”, navela je.

Remiković je rekla da je prvo odlaganje popisa koštalo državu, ali da nemaju precizne podatke koliko.

Rekla je da produženje popisa neće uvećati troškove, jer se popisivači plaćaju shodno učinku.

Bonus video: