Spajić predložio DPS-u odlaganje popisa do 3. decembra, Raičević kaže da će poslušati naredbe

Spajić je kazao da odlaganje popisa za 3. decembar neće koštati ništa i dodao da je to jedini razlog zbog koje je to uopšte došlo u obzir

76977 pregleda 148 reakcija 148 komentar(a)
Foto: Marija Pešić
Foto: Marija Pešić
Ažurirano: 29.11.2023. 17:59h

Prenijer Crne Gore, Milojko Spajić, predložio je Demokratskoj partiji socijalista (DPS) odlaganje popisa do 3. decembra.

On je to saopštio danas na konferenciji za medije tokom zvanične posjete Opštini Bar.

On je kazao da specifikacija za softver koje se odnose na provjeravanje podataka, koju zahtijeva opozicioni DPS, nije bila dio Sporazuma koji je ta partija potpisala sa predstavnicima vlasti.

Uprkos tome, poručio je da su bili "jako vrijedni" pa je Monstat danas predstavio i te specifikacije.

"Mi smo juče svi konstatovali da su se uslovi za popis ispunili i svaka tačka Sporazuma koji smo potpisali je do kraja ispunjena, uključujući i usvajanje zakona i tako dalje", poručio je Spajić.

Dodao je da što se tiče broja popisivača, postoji traženi broj popisivača i dovoljan broj popisivača i kazao da kada Monstat traži određeni broj popisivača, to ne znači da je taj broj apsolutno neophodan da bi se popis održao.

Podsjetio je da je Skupština jednoglsno usvojila zakon koji govori o komisiji koja treba da se formira za 10 dana, te da imaju vremena da formiraju tu komisiju i da oni idu prema tome.

"U toj komisiji još nema člana opozicije jer još nije delegiran", poručio je Spajić i kazao da čekaju da se delegira.

Spajić je ocijenio da je održavanje popisa od velikog značaja za ulazak Crne Gore u Evropsku uniju i da sve snage treba da budu usmjerene ka tome.

"Upravo zbog toga ja ću danas obaviti razgovor sa predstavnicima partija skupštinske većine i u cilju inkluzivnosti koju Crna Gora nikada nije vidjela, mislim da smo jako blizu tome, poslao bih poruku DPS-u, odnosno predstavicima opozicije, da odložimo na tri dana, odnosno do 3. decembra i da vidimo da li su njihove namjere dobre ili loše. Ovo je mjera kompromisa i da se stvarno svi kao društvo okupimo da taj popis prođe kao jedna tehnička stvar. Postoji maksimalni nivo kontrole", poručio je Spajić.

On je kazao da odlaganje popisa za 3. decembar neće koštati ništa i dodao da je to jedini razlog zbog koje je to uopšte došlo u obzir.

On je poručio da je apsolutno protiv dodatnih troškova, i dodao da ne postoji način da ih kao izvršnu vlast iko natjera da štetuju državni budžet zbog partijskih interesa.

"Svaki sat, a da ne kažem dan, bi značio milione dodatnih troškova i ja to neću dozvoliti. Ukoliko se ne prihvati 3. decembar kao početak, mi počinjemo sjutra", zaključio je Spajić.

Raičević: Ako se da naredba, počećemo sa popisivanjem

"Ukoliko se da direktiva i naredba da se krene sa popisnim aktivnostima, ja kao predsjednik popisne komisije koji je delegiran po zakonu da budem na čelu ovog tijela, ne mogu ništa drugo uraditi već da uradim ono što jesu instrukcije", poručio je Dušan Raićević, predsjednik Opštine Bar i poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore.

On je ocijenio da popisna komisija sprovodi sve ono što su zakonom definisane obaveze, obaveze koje su definisane metodologijom ali i one koje su definisane samim Sporazumom.

Raičević je saopštio da su ponovili javni poziv za izbor instruktora i popisivača, pa su instruktori imali više nego što je po inicijalnom pozivu traženo.

Od inicijalnih 33, došli su do 48 instruktora.

Zaključno sa jučerašnjim danom, u Baru imaju 255 popisivača, iako je metodologija Monstata predviđala da je za Bar potrebno 273 popisivača, odnosno još 13.

"Želim da vjerujem da je ova ponuda samo dodatan doprinos da dođemo do nečega što jeste cilj svih nas a to je da popis sa političkog terena spustimo na teren statističkog procesa jer popis i podaci tog popisa su nam prijeko potrebni. Podaci iz 2011. govore da u Baru imamo 42 hiljade stanovnika a podaci MUP-a kojima raspolažemo sa početka ove godine potvrđuju da u Baru pored nacionalnog stanovništva živi značajan broj stranaca i da trenutno imamo preko 62 hiljade stanovnika i sve to će doprinjeti da možemo dodatno sjutra da kreiramo lokalne politike", zaključio je Raičević.

Bonus video: