Milović: Poglavlje 23 u pregovorima sa EU trenutno je najvažnije pitanje za Crnu Goru

Iz Ministarstva pravde rekli su da je Milovć razgovarao sa njemačkim ambasdorom Peterom Feltenom

5907 pregleda 0 komentar(a)
Milović i Felten, Foto: Ministarstvo pravde
Milović i Felten, Foto: Ministarstvo pravde

Poglavlje 23 u pregovorima sa Evropskom unijom (EU) trenutno je najvažnije pitanje za Crnu Goru, kazao je ministar pravde Andrej Milović.

Iz Ministarstva pravde rekli su da je Milovć razgovarao sa njemačkim ambasdorom Peterom Feltenom.

Kako se navodi, na sastanku je razgovarano o ključnim pitanjima pravosuđa u Crnoj Gori, evropskim integracijama, potrebnoj podršci i proširenju saradnje između Crne Gore i Njemačke.

Milović je, kako je saopšteno, naglasio da je poglavlje 23 o evropskim integracijama Crne Gore trenutno najvažnije pitanje, što potvrđuje i izvještaj Evropske komisije, koji je, prema njegovim riječima, ocijenjen kao najgori do sada.

On je ambasadora upoznao sa činjenicom da je poseban fokus Ministarstva pravde na neefikasnosti pravosuđa i dugotrajnim suđenjima.

Milović je naglasio da je infrastruktura pravosudnog sistema veoma loša, neadekvatna i zastarjela.

Milović je naveo da Ministarstvo planira neophodne investicije u iznosu 100 do 200 miliona eura, a koje bi uključivale izgradnju Palate pravde, nove zgrade Tužilaštva, novog modernog zatvora u Mojkovcu, kao i renoviranje i adaptaciju sudnica.

On je naglasio da je digitalizacija pravosuđa apsolutni prioritet, i da je Ministarstvo već preduzelo korake ka početku realizacije tog, kako je rekao, za Crnu Goru krucijalno značajnog projekta.

Milović je istakao da su pokrenute radne grupe koje će se baviti promjenama u krivičnom pravu i procedurama, s najavljenom reformom Zakonika o krivičnom postupku i Krivičnog zakonika.

U cilju razrešenja problema zagušenja pravosuđa, Milović je objasnio da je cilj osnivanje novog osnovnog suda, što bi podrazumijevalo smanjenju broja predmeta po sudiji, sa sadašnjih 400 na 150, što bi, kako je dodao, znatno rasteretilo postojeći kadar i ubrzalo proces.

Na pitanje Feltena o visokom broju suđenja, Milović je, kako se navodi, istakao duboko ukorijenjen društveni problem u tridesetogodišnjem vladavini jedne partije.

Prema njegovim riječima, trideset godina vlasti jedne partije stvorilo je socijalnu nepravdu.

“Napravljena je klasa ljudi koja je preuzela državne resurse, obični građani i radnici su obespravljeni. Svako traži pravdu. Kao rezultat tog procesa, dobili smo mafiju koja je vlasnik velikih biznisa i koja ne posluje po pravilima i ne poštuje prava radnika. Otud toliki broj suđenja“, kazao je Milović.

On je, kako se navodi, zatražio podršku Njemačke, posebno u ekspertskom smislu, predstavljajući ideju potpisivanja memoranduma o saradnji kao temelja za angažovanje njemačkih sudija i tužilaca u penziji koji bi svojim znanjem i iskustvom mogli pomoći Crnoj Gori.

Iz Ministarstva su rekli da je Felten upoznao Milovića sa postojećom saradnjom njemačkih organizacija, kao što su GIZ i Fondacija za međunarodnu pravnu saradnju, sa različitim strukturama i institucijama u crnogorskom sektoru pravosuđa.

On je, kako se dodaje, izrazio očekivanje da će ta saradnja, uz političku podršku, biti proširena na specifične oblasti konsultativnih potreba koje je Crna Gora definisala kao prioritetne.

Felten je naglasio važnost suočavanja s prošlošću kao ključnog koraka u prevazilaženju društvenih podjela.

Navodi se da je posebno istakao potrebu za pravosudnom obradom zločina, naročito ratnih zločina počinjenih tokom 90-ih godina.

“Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu kao organizacija naslednica Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, raspolaže velikim brojem dokaza koje bi mogao staviti na raspolaganje crnogorskom pravosuđu, što bi znatno ubrzalo postupke koji bi se vodili”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, Milović je najavio formiranje Specijalnog suda koji će se baviti pitanjima korupcije, kriminala i ratnih zločina, posebno naglasivši da će procesuiranje ratnih zločina predstavljati značajan korak Crne Gore u suočavanju s prošlošću.

Milović i Felten su, kako se dodaje, izrazili obostranu spremnost za dalju saradnju, naglašavajući važnost jačanja veza između Crne Gore i Njemačke.

Bonus video: