Spajić: Popis odgođen za 3. decembar

Spajić se obratio na konferenciji za medije

37580 pregleda 240 reakcija 129 komentar(a)
Spajić, Foto: Luka Zeković
Spajić, Foto: Luka Zeković

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić saopštio je da je večeras na elektronskoj sjednici Vlade donijeta odluka da se popis stanovništva odgodi za 3. decembar.

"Večerašnja odluka opozicije, kao i ova izglasana odluka na današnjoj elektronskoj sjednici Vlade o odgađanju popisa, dokaz je da sazrijevamo kao društvo. Za mene je ovo jako bitno za pomirenje Crne Gore i sam proces pristupanja EU", istakao je Spajić na konferenciji za medije.

Spajić je kazao da su za manje od mjesec uspjeli da zatvore jedan vrlo zahtjevan proces i da ga od nule dovedu do toga da svi budu zadovoljni.

"Na sve smo izazove odgovorili u rekordnom roku i poslali jasnu poruku da su nam prioritet društveno konsenzus i interes građana. Imamo kontrolu procesa koja je do sada neviđena, nije postojala ni 2011. ni 2003. godine... Bilo je puno nedoumica da li taj proces bio potreban ili ne, ali vrijeme će pokazati da je bilo jako bitno da se krene u potpuno drugačiji pristup rješavanju problema. Imali smo razgovore sa predstavnicima većine, bilo je rezervi u pogledu namjera DPS", rekao je Spajić.

Milojko Spajić
foto: Luka Zeković

On je dodao da je dobar dio parlamentarne većine uz odluku Vlade da odloži popis i da je bilo rezervi po pitanje namjere DPS-a i dijela opozicije koji je najavio bojkot.

"To me ne čudi, imajući u vidu sve što se dešavalo prethodnih dana. Međutim, Vlada je donijela drugačiju odluku i dobar dio većine je uz odvu odluku", rekao je Spajić.

Smatra da će se pokazati da je to bila dobra odluka i da su ljudi koji su danas sa pravom bili skeptični da će biti uvjereni da će sve biti dobro.

"Mislim da je ovo odgađanje, koje je prihvatilo i predsjedništvo DPS-a i SD-a i nacionalnih vijeća manjinskih naroda, do 3. decembra je jako bitno, bez dodatnih troškova ćemo postići društvenu koheziju".

Milojko Spajić
foto: Luka Zeković

Na pitanje šta će se suštinski promijeniti u ova dva odlaganja popisa i da li će se poslati poruka međunarodnim partnerima da su ovo do sad bile opstrukcije, odgovorio je da je najveća zabrinutost kod međunarodnih partnera bila je zbog polarizacije u društvu.

"To je prva tema kada razgovarate sa našim međunarodnim partnerima. Tako da je ovakav način inkluzivnosti i pružene ruke prema svima nešto što će oni pozdraviti. Već smo dobili interne poruke. To je dokaz da smo kao društvo sazreli i da smo spremni za EU...Monstat je dao svoj sud, ne bih odapinjao otrovne strelice prema bilo kome", rekao je Spajić.

Predsjedništvo Demokratske partije socijalista (DPS) saopštilo je ranije večeras da je ta partija spremna da u novom roku da puni doprinos kako bi se u potpunosti ispunili svi uslovi za održavanje popisa koji će početi 3. decembra.

Spajić je ranije danas na konferenciji za medije tokom zvanične posjete Opštini Bar predložio DPS-u odlaganje popisa do 3. decembra.

Spajić je na večerašnjoj konferenciji za medije kazao da je popis bio spreman da počne sjutra.

"Ali izašli smo u susret i dodatnom zahtjevu opozicije vezano za specifikaciju softvera iako to nije bilo u Sporazumu potpisanim sa opozicijom", kazao je premijer.

Najavio je da će neko da objasni tu specifikaciju u medijima za dan, dva, nakon što opozicija pregleda specifikaciju.

Na pitanje je li previše popustljiv odgovorio je da se to može i tako gledati.

"Neko će me nazvati naivnim, neko će me nazvati previše popustljivim i raznim drugim imenima, ali vi kad pravite hrabre odluke uvijek ulazite u rizik da vas nazovu nekim pogrdnim imenima. Potpuno sam OK sa tim, ušao sam u politiku da bih promijenio stvari u Crnoj Gori, a ne da bih uživao u nekim benefitima ove pozicije".

Predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević rekao je ranije danas da je na sastanku sa Spajićem saopštio da je protiv odlaganja popisa jer smatra da DPS opstruira taj proces.

Spajić je na konferenciji kazao da negdje razumije Kneževića, ali smatra da povjerenje koje su izgradili sa dijelom opozicije koji je pozivao na bojkot i vijećima manjinskih naroda dragocjeno.

Na pitanje da li može obezbijediti regularan popis, uz miješanje Srbije, odgovorio je da ne treba potcjenjivati građane da nečija izjava može da utiče na to kako će se neko izjasniti nacionalno, po pitanju vjere i jezika.

"Otkad je potpisan sporazum svi su ga ispoštovali i nije bilo kampanje. To je vrlo bitna stvar da su političari stavili prst na čelo i da su pretjerali u svemu ovome i da proces treba da se privede kraju", rekao je Spajić.

Dodao je i da su kontrolni mehanizmi takvi da ne postoji sumnja da može da se bilo šta uradi po pitanju unijetih podataka.

"Imamo i paritet popisivača i članove opozicije u komisijama, u jednoj opštini čak 16 članova komisije...Imamo tijelo u Skupštini koje će se baviti procesom popisa, imamo i softver preko kojeg će građani moći direktno da se uvjere kako su popisani u odnosu na tri 'škakljiva' pitanja".

Milojko Spajić
foto: Luka Zeković

Govoreći o troškovima, premijer je rekao da su našli kompromis da popis počne u nedjelju i da mogu da objasne zašto koriste 31. oktobar kao referentni datum.

"Ne želim da prihvatim da iz bilo čijeg hira ili političkog koraka se povećavaju troškovi za državu. To je za mene neprihvatljivo i za vrijeme našeg mandata nikad se neće desiti da se novac građana troši bezpotrebno. Upravo zbog toga smo našli mjeu kompormisa da popis počne 3. decembra u nedjelju, gdje nekako možemo da objasnimo da će se ipak koristiti referentni period 31. oktobar, a ne 30. novembar, jer imamo vikend, imamo ta dva, tri dana. To je negdje bilo prihvatljivo, pretpostavljam i Eurostatu i svima će biti prihvatljiv taj prelazni period od dva, tri dana. Za svaki dan poslije toga bilo bi neobjašnjivo zašto koristimo 31. oktobar kao referentni momenat. Zbog toga sam rekao da je 3. decembar zadnji datum do koeg možemo odložiti popis, bez dodatnih troškova. Uz muke koje će Monstat morati da prođe, jer će raditi anekse ugovora sa popisivačima, instruktorima...", kazao je Spajić.

On je, odgovarajući na pitanje da li je lider Nove srpske demokratije (NSD) Andrija Mandić bio protiv odlaganja popisa, rekao da je Mandić zrelo sagledao situaciju i vidio dobronamjernost Vlade i rekao da će podržati svaku dobronamjernu odluku Vlade.

Rekao je da ne strahuje od toga da bi NSD i DNP mogli zbog toga oboriti vladu i da je on spreman da snosi posljedice ovakve odluke "koja je dobra za društvo".

"Ako to nekome smeta nikakav problem. U svakom trenutku može da se pokrene inicijativa za smjenu Vlade u Skupštini..."

Poručio je da neće biti daljeg odlaganja popisa.

"Opozicija je delegirala člana Komisije koji će pregledati specifikaciju softvera, tako da će se i taj uslov ispuniti. To je Boris Marković koji će biti predsjednik Komisije", rekao je Spajić.

Bonus video: