Bečić: Zadovoljan jer je Ukrajina zemlja kandidat za EU; Herasimenko: Ulazak Crne Gore u EU bio bi od posebnog značaja

Zamjenik premijera i potpredsjednik Vlade Crne Gore za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove sa ambasadorom Ukrajine

3776 pregleda 8 komentar(a)
Herasimenko i Bečić, Foto: Vlada Crne Gore
Herasimenko i Bečić, Foto: Vlada Crne Gore

Evropski put je jedina budućnost za obje zemlje i zato sam zadovoljan zbog činjenice da je Ukrajina stekla status zemlje kandidata za Evropsu uniju, poručio Aleksa Bečić, zamjenik premijera i potpredsjednik Vlade Crne Gore za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove.

Kako je saopšteno iz Vlade, on je to rekao tokom sastanka sa ambasadorom Ukrajine u Crnoj Gori Olehom Herasimenkom.

"Ambasador je, sa druge strane, naglasio da je ulazak Crne Gore u EU od posebnog značaja za Ukrajinu, budući da predstavlja novu perspektivu proširenja koje će donijeti zajednički uspjeh", dodaju iz Vlade.

Navodi se da je Bečić podsjetio kako je Crna Gora, kroz razne formalne okvire u domaćim i međunarodnim institucijama, uključujući i Rezoluciju usvojenu u Skupštini Crne Gore, snažno osudila agresiju Rusije na Ukrajinu.

"U duhu solidarnosti i podrške Ukrajini u naporima za očuvanje njenog teritorijalnog integriteta, podsjetio je na solidarnost Crne Gore prema ukrajinskom narodu, izraženu kroz prijem i pružanje privremene zaštite velikom broju izbjeglica, kao i brojne primjere različitih vrsta donacija kao vid skromne ali iskrene pomoći. Bečić je takođe naglasio potpunu usklađenost Crne Gore sa vanjskom i sigurnosnom politikom EU", piše u saopštenju.

Herasimenko je uputio čestitke Bečiću na, kako se navodi, preuzimanju odgovorne dužnosti i zahvalio mu na nesebičnoj podršci i pomoći koju Crna Gora kontinuirano pruža ukrajinskom narodu, posebno ističući da je ona u procentualnom smislu značajnija od mnogih drugih, iako većih, država.

"Nadovezujući se na riječi ambasadora Herasimenka, Bečić je istakao posvećenost novoformirane Vlade stvaranju atmosfere političke stabilnosti i odgovornosti koja će doprinijeti ubrzanju evropskih integracija. Rješavanje pitanja poput popisa stanovništva i izbora sedmog sudije Ustavnog suda, kako je naveo, predstavljaju prve korake ka uspostavljanju pune stabilnosti koja će se nastaviti kroz izbor novog VDT-a i preostalih članova Sudskog savjeta, kao i kroz borbu protiv kriminalnih struktura na svim nivoima koje su se u prethodnim periodu infiltrirale čak i u državne institucije, o čemu svjedoče brojni pravosudni procesi", navodi se u saopštenju..

Činjenica sa su prihvaćeni svi zahtjevi opozicije i manjinskih nacionalnih zajednica i da ćemo imati najveće kontrolne mehanizme u istoriji sprovođenja popisa u Crnoj Gori, govori o transprarentnosti i spremnosti ove Vlade i vlasti da popis bude ono što je i njegova svrha, isključivo statistički proces, lišen politike, primitivnih podjela i iracionalnih tenzija, dodao je Bečić.

"Posebna pažnja je posvećena očuvanju i jačanju diplomatskih odnosa, kao i pitanjima od međunarodnog značaja, uključujući očuvanje mira i stabilnosti u regionu, ali i podršku osnovnim ljudskim pravima i demokratskim vrijednostima. Osim toga, sagovornici su potvrdili predanost proširivanju saradnje na pitanja od zajedničkog interesa, naglašavajući značaj dijaloga i međunarodne saradnje u suočavanju sa savremenim globalnim izazovima", zaključuju u saopštenju.

Bonus video: