Milatović u Dubaiju na poziv šeika Mohameda bin Zajeda Al Nahjana, govoriće o adaptaciji na klimatske promjene

"Na marginama Samita na kojem će učestvovati brojni svjetski lideri Milatović će imati niz bilaterateralnih susreta kao i susreta sa predstavnicima međunarodnih organizacija"

4422 pregleda 5 komentar(a)
Milatović, Foto: Boris Pejović
Milatović, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović učestvovaće na Samitu svjetskih lidera u Dubaiju, koji se u petak i subotu održava u okviru 28. Konferencije država ugovornica Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama (COP28 UAE).

Kako je saopštila Kancelarija za odnose s javnošću Predsjednika Crne Gore, on u Ujedinjene Arapske Emirate odlazi na poziv predsjednika te zemlje šeika Mohameda bin Zajeda Al Nahjana.

"COP28 predstavlja najznačajniji samit svjetskih lidera gdje se govori o globalnim izazovima u oblasti klimatskih promjena na kojem se pored Milatovića očekuje učešće preko 150 svjetskih lidera. Na godišnjem klimatskom sastanku Ujedinjenih nacija, učestvuju zemlje potpisnice originalnog klimatskog dokumenta Ujedinjenih nacija iz 1992. godine", piše u saopštenju.

COP28
COP28foto: Predsjednik.me

Kako su dodali, nakon uvodnog dijela prvog dana Samita, Milatović će govoriti na panelu posvećenom adaptaciji na klimatske promjene, nakon kojeg će izložiti nacionalnu izjavu na glavnom plenumu Samita.

"On će prisustvovati dodjeli nagrada za održivi razvoj koje organizuje predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata Šeik Mohamed bin Zajed Al Nahajan. Tokom trajanja Samita, Milatović će biti gost na svečanosti povodom obilježavanja 52. Nacionalnog dana Ujedinjenih Arapskih Emirata", kažu u saopštenju.

Na marginama Samita na kojem će učestvovati brojni svjetski lideri, kako su istakli, Milatović će imati niz bilaterateralnih susreta kao i susreta sa predstavnicima međunarodnih organizacija.

"Prioriteti COP28 uključuju ubrzanje pravedne tranzicije energetskog sektora, reformu klimatskog finansiranja, stavljanje prirode i života u središte akcija koje tretiraju klimatske promjene i obezbjeđivanje dalje inkluzivnosti. Samit svjetskih lidera se ove godine održava 1. i 2. decembra", zaključuju u saopštenju.

Bonus video: