Partijske kalkulacije u susret popisu stanovništva - svi bi da ućare, a Spajić profitira

Odluka o novom odlaganju popisa jača percepciju Spajića kao premijera koji teži stabilnosti i inkluzivnosti, kaže Ana Nenezić. Za građane najbitnije da ono što je obećano bude i sprovedeno, poručuje Srđan Perić

79010 pregleda 53 reakcija 26 komentar(a)
Jača percepciju kao premijera koji teži stabilnosti: Spajić, Foto: Luka Zeković
Jača percepciju kao premijera koji teži stabilnosti: Spajić, Foto: Luka Zeković

Na odluci o ponovnom odlaganju popisa stanovništva nastoje da profitiraju i vlast i opozicija, ali takav potez prvenstveno jača percepciju Milojka Spajića kao premijera koji teži stabilnosti i inkluzivnosti, ocijenili su sagovornici “Vijesti”.

Oni su to poručili komentarišući odluku Spajićeve vlade da, prekjuče, po drugi put odloži proces prikupljanja statističkih podataka od građana. Vlada je u srijedu veče, na elektronskoj sjednici, odložila popis za tri dana, pa će on biti održan od 3. do 18. decembra, umjesto od 30. novembra do 15. decembra.

Odluka je donijeta poslije konsultacija unutar skupštinske većine, a nakon što je najjača opoziciona stranka, Demokratska partija socijalista (DPS), u srijedu ujutru saopštila da neće učestvovati u popisivanju dok se ne ispune svi s vlašću dogovoreni uslovi o kontroli tog procesa. DPS je poručio da se do početka popisa moraju ispuniti njihovi preostali zahtjevi - kompletirati broj popisivača i izraditi specifikacija softvera za kontrolu podataka.

Ana Nenezić iz Instituta za društveno-politička istraživanja Analitiko, kazala je da je odluka Spajića o još jednom odlaganju popisa pohvalan korak ka jačanju demokratskog dijaloga i procesa u Crnoj Gori, posebno jer je, navodi, donesena bez pune saglasnosti nove skupštinske većine. Protiv odluke bila je jedino Demokratska narodna partija (DNP) Milana Kneževića.

Nenezić je ocijenila da je, u političkom smislu, Spajić profitirao jer je, kaže, njegovom odlukom o odlaganju popisa i uključivanju svih relevantnih političkih stranaka u dijalog o kontroli tog procesa demonstrirana odgovornost i sposobnost za kompromis u cilju saradnje.

“Ovakav pristup jača percepciju Spajića kao premijera koji teži stabilnosti i inkluzivnosti, što može doprinijeti jačanju njegove političke pozicije”, rekla je Nenezić “Vijestima”.

Nenezić
Nenezićfoto: PR Centar

S druge strane, dodaje, DPS se, politički gledano, može smatrati kao strana koja je izgubila, “barem u kratkoročnom političkom smislu”.

Jedan od osnivača pokreta Preokret Srđan Perić, napominje da svako nastoji da politički profitira iz situacije u vezi sa novim odlaganje popisa.

“Oni koji su dio dogovora koji uključuje i odlaganje od nekoliko dana - da su uspjeli doći do kompromisa. Oni koji su protiv toga - da sada alarmiraju javnost u smislu da se nešto dramatično dešava”, istakao je on.

U krajnjem, kako dodaje Perić, to nije neočekivano.

“Ostavimo sad po strani zašto prethodna vlast nije željela dijalog na ovu temu i to što je opozicija čekala cajtnot za reakciju, iako je njihov kadar zapravo pisao zakonska rješenja koja su oni problematizovali jer su značila, što je tačno, manju transparentnost i inkluzivnost u odnosu na prethodni popis. Za građane je najbitnije da ono što je obećano bude i sprovedeno”, rekao je Perić.

Perić
Perićfoto: Boris Pejović

Poručuje da to treba pratiti i nikome unaprijed ne davati blanko povjerenje.

“Naučimo da se provjeravamo. Tako čuvamo i jedni druge od iskušenja koja pred nas dolaze. Ujedno, tako se potvrđuje da li ima ili nema nešto drugo iza dogovora vlasti i opozicije”, ocjenjuje Perić.

Ana Nenezić smatra da ponašanje DPS-a, koje uključuje višestruke promjene stava, od prihvatanja do odbijanja dogovora, pa najavu bojkota popisa, a zatim ponovno prihvatanje i ponovno odbijanje učešća neposredno pred početak popisa, pruža uvid u “unutrašnje tenzije i strategijske dileme unutar stranke”.

“Promjena stava DPS-a izaziva konfuziju među njihovim biračima, jer nedosljednost u političkim odlukama može umanjiti povjerenje u sposobnost stranke da pruži jasno i stabilno vođstvo”, kazala je Nenezić.

DPS je kampanju bojkota popisa počeo u oktobru, nakon što je bivša vlada, na čijem je čelu bio Dritan Abazović, odbila njihove zahtjeve za odlaganjem i kontrolom tog procesa.

Popis je trebalo da počne 1. novembra, ali ga je Spajićeva vlada odložila čim je izabrana, i to za period od 30. novembra do 15. decembra. Iz DPS-a su tada saopštili da ostaju pri stavu da nastave s aktivnostima bojkota dok se ne ispune “adekvatni zakonski uslovi i potpuni monitoring procesa popisa”.

Spajić je nakon toga održao nekoliko sastanaka sa opozicijom, nevladinim sektorom i vijećima manjinskih naroda, što je 21. novembra rezultiralo potpisivanjem sporazuma, kojim je predviđena kontrola unosa prikupljenih podataka, izrada softvera za njihovu provjeru i zabrana partijama da sprovode popisnu kampanju, kao i proširivanje popisnih komisija sa dva člana opozicije i predstavnikom manjinskih naroda... Usvojene su i izmjene Zakona o popisu koje, na insistiranje opozicije, ne sadrže datum održavanja popisa.

Međutim, DPS je u srijedu izašao sa novim zahtjevima - da se utvrdi specifikacija softvera do početka popisa i da se taj proces odloži. Kad je iz Monstata saopšteno da je specifikacija završena, DPS je bio nezadovoljan što u izradi nije učestvovala opozicija. Nakon toga je Vlada odložila popis, a Predsjedništvo DPS-a to prihvatilo, poručujući da su spremni da u novom roku daju puni doprinos “kako bi se u potpunosti ispunili svi uslovi za održavanje popisa koji će početi 3. decembra”, čime su prvi put nagovijestili da prihvataju datum održavanja popisa.

Nenezić kaže da, ako je ovo ponašanje DPS-a dio promišljene strategije, moglo bi se tumačiti kao pokušaj te stranke da ojača politički uticaj, testirajući granice svoje pregovaračke moći. S druge strane, navodi, može se tumačiti i kao znak interne neorganizovanosti i nedostatka jasne strategije”, što ukazuje na potencijalne unutrašnje podjele unutar stranke”.

“Takođe, Monstat, kao nadležna institucija za popis, izgubio je zbog smanjenja svoje autonomije i sposobnosti da nezavisno sprovede popis, budući da su političke odluke preuzele primat u procesu. Iako su izazovi u realizaciji popisa i dalje prisutni, posebno zbog odluke o održavanju popisa u decembru, suprotno svim međunarodnim preporukama, jasno je da se Monstat mora prilagoditi trenutnim složenim političkim okolnostima”, kazala je.

Ipak, kako je navela, ako se konačna saglasnost postigne, to će ukazati na “rastuću političku zrelost i sposobnost postizanja kompromisa u interesu građana Crne Gore”.

“Posebno zato što je postizanje konsenzusa od ključnog značaja za uspješnu realizaciju popisa i preduslov za dobijanje preciznih podataka, ali i za smirivanje tenzija i polarizacije u društvu koje ova aktivnost izaziva”, dodaje sagovornica.

Perić smatra da dodatno pomjeranje popisa neće uzrokovati nikakve kolosalne posljedice.

“Pohvalno je i to što je u ovom periodu priča s toga ko se kako izjašnjava ipak pomjerena u pravcu da je važnije da se ljudi slobodno izjasne i da unos podataka bude provjerljiv”, naglasio je.

Za taj iskorak, kako je dodao, zasluge imaju i građani, jer je, prema njegovim riječima, taj stav preovladao u javnom prostoru. Poručuje i da je dobro što su se partije obavezale da neće sprovoditi popisnu kampanju.

Abazović optužio Spajića da radi za “sponzore”

Odluku Spajića da odloži popis kritikovao je juče bivši premijer Abazović, koji je kazao da nikoga ko malo više prati prilike u Crnoj Gori nije mogla da iznenadi ta vijest.

Tvrdi da je to bilo “obećanje dato sponzorima” koji su, kako je kazao, “odobrili pravljenje nove (vladajuće) većine”.

“Iznenađenje je samo činjenica da je Spajić za manje od mjesec dokazao da on nije suštinski premijer ove države i da se konci vuku daleko od zgrade Vlade”, napisao je Abazović na svom Fejsbuk nalogu.

Iz Pokreta Evropa sad (PES) odgovorili su da bivši premijer zbog gubitka fotelje “ne može da sakrije opsjednutost Spajićem”.

PES u saopštenju navodi da je Abazović na poziciju premijera izglasan zahvaljujući DPS-u, a nakon što je ostao bez pozicije i “mogućnosti da troši ogromna sredstva građana na službena putovanja. Tvrde da stoga želi napadima na aktuelnog premijera “da skrene pažnju na sebe”.

Perić: Ko iznevjeri dogovor, preuzima odgovornost

Prema riječima Perića, situacija u vezi sa popisom objašnjava i modele djelovanja na crnogorskoj političkoj sceni.

“Prvi je da se indukuje kriza u čijem razrješavanju učestvuju oni koji su je kreirali, drugi je da se ‘preko koljena’ donose odluke sa obrazloženjem da ne može drugačije, da sasvim vladate situacijom i da vi tako donosite istorijski važne odluke i vodite epohalne procese”, kazao je.

Poručuje da ne treba biti naivan pa misliti da će politički akteri sa oba pola preko noći promijeniti modus operandi, “prvi ili drugi opisani”.

“Ali ovo je prilika da građani insistiraju da se realizuje ono što se dogovori... Onaj ko bi u ovom procesu sada unosio pometnju ili izbjegavao sprovođenje dogovorenog preuzeo bi odgovornost i za posljedice takve vrste neiskrenosti i neodgovornosti”, naglasio je Perić.

Vijeća pozdravljaju Spajićev potez, ali traže ispunjavanje dogovora

Vijeća/savjeti manje brojnih naroda i nacionalnih zajednica saopštili su juče da pozdravljaju odluku Spajića o novom odlaganju popisa.

“Vjerujemo da postoji dobra volja da se učini dodatni napor za obezbjeđivanje svih tehničkih okolnosti, uključujući odgovarajući softverski sistem. Isto tako, očekujemo i fleksibilnost da se izađe u susret opravdanim zahtjevima vijeća za učešće svih zainteresovanih predstavnika u komisijama i tijelima, kako na opštinskom nivou, tako i u samom Monstatu, kod kontrole unosa podataka, kao i fleksibilnost oko perioda ukupnog trajanja popisa”, istakli su u zajedničkom saopštenju, navodeći da žele “punu implemenataciju” postignutog dogovora.

Saopštenje poptpisuju čelnici Bošnjačkog vijeća, Suljo Mustafić, Nacionalnog savjeta Albanaca, Faik Nika, Hrvatskog nacionalnog vijeća, Zvonimir Deković, Savjet Muslimana, Sabrija Vulić, Romskog savjeta, Mensur Šaljaj i Srpskog nacionalnog savjeta, Momčilo Vuksanović.

Bonus video: