Bošnjačko vijeće: Pozivamo sve da iskoriste pravo i slobodno se iskažu na popisu stanovništva

"Očekujemo i članstvo predstavnika Vijeća u timu za kontrolu elektronskog unosa podataka, kao i u timu koji će raditi na ručnoj kontroli brojanja pri unosu podataka, a što će funkcionisati u prostorijama Uprave za statistiku", saopšteno je iz Bošnjačkog vijeća

2105 pregleda 2 komentar(a)
Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori, Foto: Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori
Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori, Foto: Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori

Na sjednici Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori održanoj danas donijeta je jednoglasna odluka o učešću na Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova.

Kako je saopšteno iz Bošnjačkog vijeća, oni su pozvali "sve pripadnike bošnjačkog naroda u Crnoj Gori, sve građane koji borave u Crnoj Gori, kao i one naše državljane koji se nalaze na privremenom radu u inostranstvu, da narednih dana budu na svojim adresama prebivališta, učestvuju i slobodno se izjasne na predstojećem Popisu u Crnoj Gori".

Prema njihovim riječima, u prethodnom periodu, Bošnjačko vijeće je predvodilo i sublimiralo inicijative, u saradnji sa, kazali su, ostalim Vijećima-Savjetima manjenbrojnih naroda i nacionalnih zajednica u cilju "uspostavljanja dijaloga sa Vladom Crne Gore i radi dobijanja adekvatnih uslova za kredibilan i legitiman Pois stanovništva".

Dodali su da su se njihovi zahtjevi odnosili na na proces popisivanja.

"U cilju transparentnosti, bolje kontrole čitavog postupka i sa fleksibilnim rokovima završetka Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, i u tome smo bili uporni i istrajni. Bošnjačko vijeće je potpisalo i zajednički Sporazum svih šest vijeća manje brojnih naroda, kao i sa predsjednikom Vlade Milojkom Spajićem i liderima parlamentarnih političkih partija vlasti i opozicije. Sporazum koji je potpisan sadrži sve važne zahtjeve Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori, koje smo procesuirali u saradnji sa ostalom vijećima", stoji u saopštenju.

Jedini zahtjev koji nije mogao biti realizovan, kako su saopštili, tiče se nemogućnosti pronalaženja softverskog rješenja za popisivanje lica u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

"Međutim, kako je dogovoreno, kroz usvojene izmjene i dopune Zakona u Skupštini, predvidjena je mogućnost produžetka popisa do kraja tekuće godine, kako bi što veći broj lica koja su naši državljani, koja dolaze na svoja prebivališta, u periodu pred novogodišnje praznike, mogao biti popisan", navodi se u saopštenju.

Kako se u saopštenju dodaje, usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o popisu stanovništva stvorene su i druge zakonske pretpostavke za realizaciju dogovorenih ciljeva previđenih Sporazumom.

"U sastav popisivača uključen je značajan broj lica iz redova manjebrojnih naroda, što je bio jedan od naših zahtjeva. Takodje, u proširenom sastavu opštinskih popisnih komisija Bošnjačko vijeće je dobilo svoje članove u: Podgorici, Baru, Bijelom Polju, Pljevljima, Petnjici, Plavu, Gusinju, Rožajama i Beranama. Bošnjačko vijeće je predložilo i čanove popisnih komisija za opštine: Tuzi i Ulcinj, ali tamošnji predsjednici popisnih komisija nijesu izašli u susret zahtjevima Bošnjačkog vijeća", stoji u saopštenju vijeća.

Dodali su i da očekuju i članstvo predstavnika Vijeća u timu za kontrolu elektronskog unosa podataka, kao i u timu koji će raditi na ručnoj kontroli brojanja pri unosu podataka, a što će funkcionisati u prostorijama Uprave za statistiku.

"U skladu sa realnim mogućnostima, smatramo da smo uspjeli značajno poboljšati uslove za kontrolu i transparentnost postupka Popisa stanovništva, i ugraditi gotovo sve naše zahtjeve koje smo smatrali značajnim u cilju organizacije legitimnog Popisa stanovništva, sa stanovišta pripadnika bošnjačkog naroda i Bošnjačkog vijeća kao njegove institucije u Crnoj Gori. Ovim putem apelujemo na sve građane, a posebno na naše sunarodnike, pripadnike bošnjačkog naroda,kao I svih ostalih naroda, da se, na ovom popisu slobodno iskažu", navodi se u saopštenju Bošnjačkog vijeća.

Kazali su i da apeluju i na svoje sunarodnike, koji su privremeno odsutni iz mjesta prebivališta i borave u inostranstvu da, kako su naveli, u toku popisa, makar jedan član porodice bude na adresi u Crnoj Gori i popiše sebe i čanove svoje porodice.

"Bošnjaci su svjesni da smo autohotni i utemljeni u našoj domovini Crnoj Gori, kojoj smo apsolutno posvećeni i u čijoj smo demokratskoj izgradnji nesebično sudjelovalli. Isto tako svjesni smo i da je, u cilju očuvanja našeg ukupnog nacionalnog, jezičkog i vjerskog identiteta, potrebno da svaki naš sunarodnik nema dilemu i da upiše da mu je nacionalna, odnosno etnička pripadnost: Bošnjak, da mu je vjera: Islam, te da mu je maternji jezik: Bosanski", navodi se u saopštenju koje potpisuje predsjednik Bošnjačkog vijeća Suljo Mustafić.

Bonus video: