Svi poslanici fakultetski obrazovani, ali mnogima fali iskustva

U poslaničkim klupama ima doktora nauka, ljekara, pravnika, ekonomista, farmaceuta, mašinskih inženjera...

41339 pregleda 43 reakcija 45 komentar(a)
Biografije poslanika nepotpune, mnogima fali datum rođenja: Sa nedavne sjednice, Foto: Skupstina
Biografije poslanika nepotpune, mnogima fali datum rođenja: Sa nedavne sjednice, Foto: Skupstina

U crnogorskoj Skupštini interese građana zastupa 81 poslanik, među kojima su tek 22 žene. Svi parlamentarci su fakultetski obrazovani, ali se značajno razlikuju po godinama radnog staža koji su stekli prije stupanja na političke funkcije.

To pokazuje analiza sastava poslaničkih klubova 28. saziva parlamenta.

Biografije dijela poslanika, koje se nalaze na sajtu zakonodavnog doma, nisu potpune i većini nedostaje datum rođenja, te je stoga nemoguće doći do preciznih podataka o prosječnoj starosti ovog saziva zakonodavnog doma, odnosno klubova.

Nakon rotacija na izbornim listama i odlazaka određenog broja poslanika na ministarske i druge pozicije u Vladi, povećana je zastupljenost žena u Skupštini, koja je nakon državnih izbora bila rekordno niska i iznosila svega 21 odsto, odnosno 17 žena.

U najjačoj vladajućoj stranci, Pokretu Evropa sad (PES), od 20 poslanika pet su žene, u Demokratskoj partiji socijalista (DPS) od 17 predstavnika je pet žena, a u klubu Nove srpske demokratije (NSD) od devet poslanika su tri žene. Od sedam poslanika Demokrata dvije su žene, a od šest poslanika Bošnjačke stranke (BS) jedno mjesto zauzima žena.

Demokratska narodna partija (DNP) i Građanski pokret (GP) URA imaju po četiri poslanika među kojima je po jedna žena, u klubu Socijalističke narodne partije (SNP) i CIVIS-a od troje poslanika dvije su žene, dok u posebnom klubu od tri mjesta dva zauzimaju žene.

U klubu Socijaldemokrata (SD), Albanskog foruma, klubu Demokratske unije Albanaca (DUA) i Hrvatske građanske inicijative (HGI) nema žena.

Kad se pogleda obrazovni profil, među predstavnicima kluba PES-a ima nekoliko doktora nauka i magistara. Vasilije Čarapić je magistar prava, Seid Hadžić magistar ekonomije, Uglješa Urošević doktor nauka elektrotehnike, Vladimir Bakrač doktor socioloških nauka, a Nađa Laković magistrica politikologije. Čarapić je, kako piše u njegovoj biografiji, profesionalnu karijeru počeo 2014. godine od kada je, radeći za nekoliko velikih crnogorskih kompanija, učestvovao u zaključivanju više vrijednih poslovnih transakcija iz oblasti energetike, hotelijerstva, IT sektora i građevine, dok je Hadžić poslovno iskustvo počeo u privatnom sektoru kao menadžer međunarodnog poslovanja, pomoćnik menadžera kancelarije Sandžačke biznis asocijacije i menadžer Fakulteta za islamske studije.

Diplomirani politikolozi u PES-u su potpredsjednik Skupštine Boris Pejović, Dražen Petrić, Jovan Subotić, a ljekari Dane Marković i Dragana Vučević.

Jelena Nedović je magistar prava, koja je radila u Upravi za kadrove i kao savjetnica ombdusmana, dok je Darko Dragović advokat. Armen Šehović je profesor fizičkog vaspitanja, Branka Marković profesorica razredne nastave u Osnovnoj školi “Branko Božović” u Podgorici, a Jelenka Andrić profesorica srpskog jezika i književnosti. Poslanik PES-a Miloš Pižurica je diplomirani menadžer, koji je karijeru gradio u retail kompanijama, a trenutno obavlja poziciju direktora za Crnu Goru u jednoj kompaniji.

Milan Zečević je inženjer informatike i privrednik, Tonći Janović ekonomista s iskustvom rada u banci i Luštici bay, a šef kluba Miodrag Laković je diplomirao na Fakultetu civilne odbrane na Univerzitetu u Beogradu i preko 20 godina je radio u policiji. Gordan Stojović je diplomirani inženjer pomorstva i bivši ambasador Crne Gore u nekoliko zemalja Južne Amerike.

Kada je riječ o poslaničkom klubu Demokratske partije socijalista (DPS) i oni u svojim redovima imaju doktore nauka i magistre.

Ivan Vuković, bivši gradonačelnik Podgorice, je doktor političkih nauka, Aleksandra Despotović biotehničkih nauka, a Nikola Milović ekonomskih nauka. Vuković je radno angažovan na Fakultetu političkih nauka (FPN), Despotović je redovna profesorka na Biotehničkom fakutetu, a Milović redovni profesor Ekonomskog fakulteta, čiji je bio i dekan.

Abaz Dizdarević je magistar slikarstva, koji je, kako piše u njegovoj biografiji, nakon završetka postdiplomskih studija angažovan kao docent na Fakultetu vizuelnih umjetnosti Univerziteta Mediteran i na Likovnoj akademiji u Novom Pazaru.

Šef kluba poslanika Andrija Nikolić je politikolog, koji je prije političke karijere bio novinar RTCG-a, a u redovima kluba pravnici su v. d. šefa DPS-a Danijel Živković i njihova najmlađa poslanica Sonja Milatović.

Živković je radio kao samostalni savjetnik u Opštini Pljevlja i kao pravni referent u Rudniku uglja, a Milatović je odradila pripravnički staž u Telekomu gdje je radila i nakon pripravničkog.

Ekonomisti u klubu DPS-a su i Nikola Rakočević, Mihailo Anđušić, dok je Dušan Raičević diplomirani ekonomista menadžmenta, a Oskar Huter specijalista iz oblasti menadžmenta i biznisa. Anđušić je nakon angažmana u privatnom sektoru radio u Ministarstvu prosvjete, Raičević se prije funkcija u Opštini Bar, od 2008. do 2014, bavio privatnim biznisom, dok je Huter profesionalno iskustvo sticao u Narodnom muzeju i Turističkoj organizaciji Prijestonice.

Ljekari su Nermin Abdić i Jevto Eraković, dok je Drita Lola diplomirala farmaciju.

Abdić radi kao ortoped u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG), Eraković na Klinici za neurologiju u KCCG, dok se u biografiji Lole navodi da je bila aktivna u civilnom i privatnom sektoru. Prosvjetni radnici su Zoja Bojanić Lalović, koja je od 1996. u prosvjeti, profesorica crnogorskog jezika i književnosti Aleksandra Vuković Kuč, koja od 2011. radi kao saradnica u nastavi na Univerzitetu Donja Gorica. Nikola Janović je diplomirani menadžer u pomorstvu i nekadašnji trofejni vaterpolista.

U klubu Bošnjačke stranke (BS) najstariji je lider te partije Ervin Ibrahimović, koji je inženjer metalurgije, a najmlađi je specijalista engleskog jezika i književnosti Amer Smailović. Ibrahimović je nekad radio kao profesor u Srednjoj stručnoj školi i bio trener košarkaških klubova “Rožaje” i “Tutin”, dok je Smailović profesor u OŠ “Šukrija Međedović” u Bijelom Polju. U klubu BS je i troje ekonomista - Damir Gutić, Admir Adrović i Mirsad Nurković. Gutić je radio kao broker, investicioni menadžer, a potom direktor Penzionog fonda u DZU “Market invest”, dok je Adrović bivši dugogodišnji savjetnik potpredsjednika vlade za regionalni razvoj i bivši ministar rada.

Kenana Strujić Harbić je završila studije filozofije i sociologije, a radila je kao samostalna savjetnica za socijalnu i humanitarnu zaštitu u Opštini Pljevlja, a zatim u Rudniku uglja kao socijalna radnica i specijalista za eksternu komunikaciju u kabinetu izvršnog direktora. Aktivno je u politici od 2012.

U klubu DNP-a, prema dostupnim podacima iz biografija, najviše iskustva mimo politike ima pravnica Maja Vukićević, koja ima višegodišnji angažman na pravno-administrativnim poslovima, kao i u konsultantskom poslu koji je podrazumjevao saradnju s domaćim i stranim kompanijama. U biografijama Milana Kneževića i Miluna Zogovića ne navode se drugi radni angažmani, osim u partiji. Knežević je završio studije na Katedri za srpski jezik i književnost, a Zogović je pravnik.

Poslanik DNP-a Vladislav Bojović diplomirani je filozof. On je bio v. d. generalnog direktora Direktorata za plaćanja u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, za vrijeme Vlade Zdravka Krivokapića.

U poslaničkom klubu GP URA Dritan Abazović, doskorašnji premijer, je doktor političkih nauka, Miloš Konatar ekonomista, dok je Ana Novaković Đurović diplomirala na FPN-u, a Filip Adžić na državnom Fakultetu za turizam i hotelijerstvo. Konatar je po završetku fakulteta osnovao agenciju za računovodstvo i finansijsko-poreski konsalting, Adžić je vlasnik i izvršni direktor privatne firme, dok je Novaković Đurović bila izvršna direktorka Centra za razvoj nevladinih organizacija, a bavi se i konsultantskim i trenerskim radom za NVO, javnu upravu kao i biznis sektor. Njihov najstariji poslanik je Konatar, a najmlađi Adžić.

U klubu SNP-CIVIS su ekonomisti Bogdan Božović i Slađana Kaluđerović, kao i politikološkinja Maja Vučelić. Nisu dostupni podaci da li su oni prije ulaska u partiju bili negdje drugo radno angažovani.

U klubu SD-a su magistar ekonomskih nauka Boris Mugoša, profesor fizičke kulture Branislav Nenezić i Nikola Zirojević, koji je na specijalističkim studijama iz oblasti telekomunikacija na Elektrotehničkom fakultetu. Mugoša je radio u Euromarket banci, kao asistent na Univerzitetu Mediteran, menadžer i biznis analitičar sektora za upravljanje poslovnim rezultatima u Telenoru, dok je Nenezić nakon nekoliko godina profesorskog rada u osnovnim i srednjim školama u Baru, bio službenik Komunalne policije u Baru.

U Klubu poslanika Albanskog foruma su profesor Nikola Camaj i diplomirani ekonomista Artan Čobi. Camaj je, između ostalog, radio kao profesor u Gimnaziji u Tuzima i kao pomoćnik sekretara za informacije, dok je Čobi koordinator Kancelarije za projekte Opštine Ulcinj.

U Klubu poslanika DUA i HGI su Adrijan Vuksanović i Mehmed Zenka. Vuksanović je nakon završetka Elektrotehničkog fakulteta radio u Elektroprivredi, a bio je i nastavnik u Srednjoj elektrotehničkoj školi. Zenka je završio Fakultet političkih nauka i radio je na poslovima zamjenika direktora i izvršnog direktora u Javnom preduzeću za uzgoj i zaštitu divljači.

U posebnom klubu poslanika su psihološkinja Jevrosima Pejović, profesorica književnosti u Gimnaziji “Niko Rolović” Radinka Ćinćur i ljekar Vladimir Dobričanin. Pejović je radila u NVO CAZAS, u školi, Zavodu za zapošljavanje, dok je Dobričanin od 2008. angažovan u KCCG.

Albansku alijansu u Skupštini predstavlja doktor računarskih nauka Ilir Čapuni. Radio je kao asistent na Prirodno-matematičkom fakultetu, kao profesor informacionih tehnologija u Tirani, a od 2019. predaje na državnom univerzitetu.

Najiskusniji poslanici Nove

Među najstarijim predstavnicima u parlamentu su poslanici kluba NSD. Šef Skupštine i lider NSD Andrija Mandić je inženjer metalurgije, Vaso Obradović mašinski inženjer, Milan Lekić inženjer rudarstva.

Mandić je, kako piše u njegovoj biografiji, prije aktivnog političkog angažmana bio uspješan preduzetnik, Obradović je zaposlen u Srednjoj stručnoj školi u Bijelom Polju, dok je Lekić radio u Rudniku uglja, čiji je bio i direktor, i pljevaljskom Vodovodu.

Profesori srpskog jezika i književnosti su Jelena Božović, koja je od 2014. radila u Opštini Berane, i Jovan Vučurović, koji se prije političke karijere bavio novinarstvom.

Slaven Radunović je diplomirani ekonomista, kao i najmlađa poslanica u njihovim redovima Bojana Pićan. Radunović je, kako piše u njegovoj biografiji, krajem 1991. osnovao spoljnotrgovinsko preduzeće Ofis centar, zatim i taksu službi u Crnoj Gori, dok je Pićan upisala doktorske studije 2022. Tokom studija, radila je na Ekonomskom fakultetu kao saradnik u nastavi i obavila stručnu praksu u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Simonida Kordić je pravnica, koja je master studije poslovne administracije završila na Univerzitetu Šefild i ima bogato radno iskustvo u novinarstvu do dolaska na funkcije u Opštini Herceg Novi. Dejan Đurović je magistrirao i doktorirao na Univerzitetu u Beogradu.

Demokrate imaju najviše pravnika

U redovima Demokrata ima najviše pravnika. To su šef kluba Boris Bogdanović, Duško Stjepović, Momčilo Leković i Nikola Rovčanin. Bogdanović je, kako piše u njegovoj biografiji, radio kao šef IT centra ali ne piše gdje, Stjepović je odradio pripravnički staž u jednoj advokatskoj kancelariji, Rovčanin je radio u pljevaljskom Vodovodu i izvršni je direktor Elektroprivrede, dok u Lekovićevoj biografiji nema podatka da je prije dolaska u partiju negdje radio.

Potpredsjednica Skupštine Zdenka Popović je ekonomistkinja, Anđela Vojinović magistarka međunarodnih odnosa, dok je Albin Ćeman ljekar, koji je radni angažman započeo u Domu zdravlja, a nastavio u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć.

Bonus video: