Zvaničnici evropskih zemalja čestitali Spajiću: Podrška Crnoj Gori na putu u EU

Među onima koji su čestitali su i zvaničnici Njemačke, Italije, Švedske, Francuske...

9048 pregleda 11 komentar(a)
Milojko Spajić, Foto: Luka Zeković
Milojko Spajić, Foto: Luka Zeković

Povodom izbora 44. Vlade premijeru Milojku Spajiću stigle su čestitke od zvaničnika država članica Evropske unije, saopšteno je iz Kabineta premijera.

„Konstituisanje Vaše Vlade predstavlja novu etapu u istoriji Crne Gore od njene nezavisnosti 2006. godine”, poručila je premijerka Francuske Elizabet Born.

Ona je kazala da pozdravlja proevropski karakter "Vašeg reformskog programa i voljela bih da tokom Vašeg mandata svjedočimo odlučujućem ubrzanju pregovora za članstvo u Evropskoj uniji"i dodala da u toj perspektivi možete računati na prijateljstvo i podršku Francuske.

Čestitku povodom izbora na dužnost predsjedniku Vlade Crne Gore, uputio je i kancelar Savezne Republike Njemačke Olaf Šolc.

„Radujem se nastavku saradnje naše dvije zemlje, posebno u pogledu procesa pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji", naveo je Šolc.

Čestitku je uputila i premijerka Italije Đorđa Meloni koja je u pismu predsjedniku Vlade, između ostalog, poručila da joj čini zadovoljstvo da lično uputi najiskrenije čestitke povodom nedavnog izbora za predsjednika Vlade Crne Gore.

Premijer Švedske Ulf Kristerson u čestitki je kazao da koristi ovu priliku da Spajića uvjeri u jasnu i kontinuiranu podršku Vlade Švedske "kad je u pitanju integracija Crne Gore u Evropsku uniju i njegova reformska agenda".

On je dodao da ova teška vremena bez presedana zahtjevaju više saradnje i koordinacije.

"Želim Vam svaki uspjeh u novoj ulozi i radujem se bliskom dijalogu i saradnji sa Vama i Vašom vladom", naveo je.

Premijer Holandije Mark Rute u pismu premijeru Spajiću naglasio je da se raduje "nastavku bilateralne i multilateralne saradnje sa Crnom Gorom u kontekstu NATO alijanse i na implementaciji reformi koje će omogućiti Crnoj Gori da napreduje na svom evropskom putu".

“Želim Vam mudrost i uspjeh u vitalnim zadacima koji Vam predstoje. Radujem se što ću Vas i lično upoznati”, kazao je Rute.

Premijer Grčke Kirjakos Micotakis je u čestitki kazao da se raduje daljem produbljivanju saradnje dvije države na više nivoa.

„Cijenim iskazanu posvećenost ubrzanim naporima koji se tiču evropskog puta Crne Gore. Grčka, kao uporni pristalica integracije Zapadnog Balkana u EU, stoji solidarna sa tim izborom i spremna je da aktivno olakšava napore Crne Gore u pravcu reformi", napisao je Micotakis.

Bolju saradnju sa Crnom Gorom “u okviru naše evropske porodice” sa najboljim željama za uspjeh u radu 44. Vladi istakao je Nikos Hristodulides, predsjednik Kipra.

Čestitku premijeru Spajiću poslao je predsjednik Vlade Slovačke Republike, Robert Fico.

„Slovačku i Crnu Goru tradicionalno povezuju prijateljski odnosi. Vjerujem da ćemo nastaviti da ih produbljujemo, ne samo na bilateralnom nivou, već i na nivou međunarodnih organizacija i da ćemo jačati naš savez u okviru Sjevernoatlanske alijanse čije je uspješno funkcionisanje važno za bezbjednost i prosperitet naših građana“, naveo je Fico.

Čestitke su stigle i od premijera Republike Poljske Mateuša Moravjeckog.

„Pridajem veliki značaj razvoju naših bilateralnih odnosa, kao i našoj saradnji u multilateralnim formatima, prije svega u okviru Sjevernoatlanskog saveza, kao i u kontekstu evropskih integracija Crne Gore koje Poljska podržava”, napisao je Moravjecki.

Premijer Češke Petr Fiala je u čestitki iskazao punu podršku integracionim naporima Crne Gore istakavši da Češka čvrsto vjeruje u pozitivan razvoj procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

Predsjednik Vlade Mađarske Viktor Orban ponovio je opredjeljenje Mađarske da i ubuduće posvećeno radi na produbljivanju bilateralnih odnosa.

„Proširenje Evropske unije je naš prioritet, tako da Crna Gora i u budućnosti može računati na čvrstu podršku Mađarske u procesu evropskih integracija”, navodi se u pismu koje je Orban uputio Spajiću.

U pismu premijera Republike Bugarske Nikolaja Denkova naveo je da koristi ovu priliku da uvjeri Spajića da će rado raditi zajedno sa njim za dobrobit građana dvije prijateljske zemlje.

"Bugarska i Crna Gora su godinama uspjele da oblikuju okvir dubokog dijaloga i saradnje zasnovane na međusobnom poštovanju i prijateljstvu, koji možemo dalje jačati u svim sferama od zajedničkog interesa”, rekao je Denkov.

Čestitku je uputio i predsjednik Vlade Republike Slovenije Robert Golob, uz poruku da Slovenija kontinuirano podržava Crnu Goru u demokratskom razvoju kao i na evropskom putu.

„Naše partnerstvo je dodatno ojačano saradnjom u okviru NATO saveza i zajedničkim naporima koji doprinose regionalnoj bezbjednosti i saradnji“, poručio je Golob.

Premijer Malte Robert Abela čestitao je na uspješnom formiranju nove Vlade, uvjerena da će odlični odnosi dvije države nastaviti da se jačaju za opšte dobro svih građana.

„Uvjeravam vas u čvrstu podršku Malte Crnoj Gori na svom putu ka pridruživanju Evropskoj uniji. Malta se iskreno nada da će jasna posvećenost vaše Vlade postizanju punopravnog članstva, dovesti do brzog napretka u implementaciji reformi koje su neophodne za napredak u Crne Gore u tom procesu”, kazala je Abela

Nastavak saradnje i jačanje bilateralnih odnosa uz najbolje želje istakao je u čestitki i premijer Republike Finske Peteri Orpo.

Bonus video: