Odbor za praćenje popisa zasijedaće dva puta sedmično, u radu će učestvovati predstavnici Monstata i savjeta

Kopredsjedavajući Nikola Rakočević pozvao da se izbjegne učestvovanje u popisnoj kampanji tokom sjednica Odbora

9136 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Odbor za praćenje primjene Sporazuma o uslovima za održavanje popisa tražiće od Monstata i Vlade Crne Gore informaciju da li su popisivačima aneksirani ugovori i da li su se stekli uslovi da popisivači nemaju status funkcionera.

To je utvrđeno na konstitutivnoj sjednici ovog skupštinskog tijela kojim kopredsjedavaju Nikola Rakočević (DPS) i Darko Dragović (PES).

Na sjednici je usvojeno i da stručna služba Skupštine formira nacrt metodolgije rada Odbora i dostavi ga članovima koji bi dali svoje sugestije, kako bi nacrt usvojili na sljedećoj sjednici Odbora.

Dragović je pozvao sve članove Odbora da daju doprinos u izradi metodologije i da aktivnim učestvovanjem doprinesu radu.

"Poštujući Sporazum da političke partije izbjegavaju da učestvuju u kampanji popisa pozivam da ovaj Odbor koristimo u cilju informisanja subjekata i javnosti povodom transparentnosti i toka realizacije popisnih aktivnosti i damo doprinos da se Sporazum poštuje", rekao je Rakočević.

Prema načelnom dogovoru sjednice će se održavati dva puta nedjeljno, a po potrebi može ih biti i više.

Na sjednicama, rekao je Rakočević, biće prilike da ugoste predstavnike svih nacionalnih savjeta.

Poslanik Demokrata Nikola Rovčanin kazao je da je Odbor ograničen jer odlučuje konsenzusom, te da je zbog toga važno da pokažu visok nivo demokratičnosti.

"Predložio bih da se na sjednice poziva predstavnik Monstata, u slučaju potrebe predstavnici savjeta manjinskih naroda i članovi popisnih komisija", rekao je Rovčanin.

Poslanik Socijaldemokrata Nikola Zirojević predložio je da se Odbor obrati Monstatu zajedničkim stavom povodom prostorija popisne komisije u Ulici Kralja Nikole u Podgorici.

"Prostorije popisne komisije u Ulici Kralja Nikole su neuslovne, ne bi bilo loše da pođemo ka Monstatu sa zajedničkim stavom da im se obezbijede bolji uslovi", rekao je Zirojević.

Bonus video: