Odluka o saslušanju Maje Jovanović u utorak

Na sjutrašnjoj sjednici Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu trebalo bi da bude izabran i zamjenik predsjednika tog tijela

6730 pregleda 1 komentar(a)
Biraće mu zamjenika: Predsjednik Odbora Milun Zogović, Foto: BORIS PEJOVIC
Biraće mu zamjenika: Predsjednik Odbora Milun Zogović, Foto: BORIS PEJOVIC

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu sjutra će donijeti odluku o održavanju konsultativnog saslušanja kandidatkinje Maje Jovanović za izbor vrhovnog državnog tužioca (VDT).

Tužilački savjet je predlog da se za VDT-a izabere Maja Jovanović u skupštinsku proceduru proslijedio 11. maja, za vrijeme prethodnog skupštinskog saziva, te o predlogu treba da se izjasni novi sastav.

Za izbor Jovanovićeve u prvom krugu potrebna je dvotrećinska podrška (54 glasa poslanika), koju ona nema, jer je na poziciji čelnog čovjeka tužilaštva ne vide najveći akteri vladajuće većine. Ako ona ne dobije podršku, trebalo bi da uslijedi drugi krug u kom će se VDT birati iz reda svih kandidata koji ispunjavaju zakonske uslove. Osim Maje Jovanović, to su Milorad Marković i Suzana Mugoša, a za izbor je potrebna tropetinska većina (glasovi 49 parlamentaraca).

Imenovanje VDT-a je, nakon izbora sedmog sudije Ustavnog suda, sljedeći korak u deblokadi ključnih pravosudnih institucija i bitan predsulov za dobijanje završnih mjerila za poglavlja 23 i 24 u pregovorima s EU.

Odbor kojim predsjedava Milun Zogović (DNP) bi na sjutrašnjoj sjednici trebalo i da donese odluku o održavanju konsultativnog saslušanja kandidata koji ispunjavaju zakonom propisane uslove za člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika.

Sudski savjet, koji je dužan da osigura nezavisnost, integritet, ali i izbore i napredovanja u sudskom sistemu, od jula 2018. je u neustavnom mandatu. Tom tijelu fale tri člana iz reda uglednih pravnika.

Stari saziv Odbora je završio 23. februara saslušanja 11 kandidata, ali tri nisu predložena jer je na sjednici 6. aprila odgođeno izjašnjavanje jer su sa sjednice tog radnog tijela odsustvovali svi opozicioni poslanici.

Javni poziv za izbor tri člana raspisan je 30. decembra prošle godine. Konkurs je tada raspisan jer je u septembru prošle godine izabran samo jedan član iz reda uglednih pravnika, profesor Pravnog fakulteta Radoje Korać.

Na sjutrašnjoj sjednici bi trebalo da bude izabran i zamjenik predsjednika Odbora. U Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu su Vasilije Čarapić, Darko Dragović i Dražen Petrić iz PES-a, Slaven Radunović i Jovan Vučurović iz Nove, Nikola Rovčanin (Demokrate), Andrija Nikolić, Ivan Vuković i Nikola Rakočević iz DPS-a, Nikola Zirojević (SD), Ervin Ibrahimović (BS) i Dritan Abazović (URA).

Bonus video: