Meken: Nastavak podrške UK u dostizanju najviših evropskih standarda

„UK nastavlja da podržava Crnu Goru, kako u dijelu dostizanja najviših evropskih standarda, tako i u pogledu saradnje u okviru NATO-a“, kazala je Meken

1856 pregleda 0 komentar(a)
Meken i Gorčević, Foto: Nada Vojvodić
Meken i Gorčević, Foto: Nada Vojvodić

Ujedinjeno Kravljevstvo (UK) nastaviće da podržava Crnu Goru, kako u dijelu dostizanja najviših evropskih standarda, tako i u pogledu saradnje u okviru NATO-a, kazala je britanska ambasadorka Don Meken u razgovoru sa ministarom evropskih poslova Maidom Gorčević.

Kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova (MEP), Meken je istakla da UK ostaje posvećeno snaženju saradnje dvije države, kao i nastavku aktivne podrške državnim institucijama i civilnom sektoru u Crnoj Gori, posebno u oblasti vladavine prava.

Ona je rekla da će Britanska ambasada nastaviti da sarađuje s delegacijom Evropske unije (EU) u Podgorici, kako bi obje strane na svoj način pomogle Crnoj Gori.

„UK nastavlja da podržava Crnu Goru, kako u dijelu dostizanja najviših evropskih standarda, tako i u pogledu saradnje u okviru NATO-a“, kazala je Meken.

Gorčević je zahvalila Meken na podršci UK u izgradnji kapaciteta i sprovođenju kompleksnih reformi u pregovaračkom procesu.

Ona je kazala da pozitivni pomaci u pravosuđu, stabilna i proevropski orijentisana Vlada i funkcionalna Skupština daju nadu da će Crna Gora uskoro pokazati konkretne rezultate na djelu i ubrzati proces pristupanja EU.

Gorčević je, kako se dodaje, ukazala na značaj instrumenta plan rasta za Zapadni Balkan koji će doprinijeti kvalitetnijem i bržem sprovođenju reformi i unapređenju stanja u različitim oblastima.

„Visoka podrška građana pristupanju Crne Gore EU je snažan podsticaj da ubrzamo ovaj proces i što prije postanemo članica EU“, kazala je Gorčević.

Iz MEP su rekli da su Gorčević i Meken razmijenile mišljenja o aktuelnim prilikama u zemlji i regionu i razmotrile oblasti u kojima je, kako se navodi, pomoć UK dragocjena.

Bonus video: