Spajić sa Koštom: Crna Gora ima snažnu podršku Portugala da postane prva naredna članica EU

"Posjeta premijera Košte prva je posjeta jednog portugalskog premijera Crnoj Gori i kao takva od velikog značaja za jačanje i nastavak ukupne saradnje dvije zemlje", naveo je Spajić

12200 pregleda 4 komentar(a)
Košta i Spajić, Foto: Služba za odnose sa javnošću Vlade Crne Gore
Košta i Spajić, Foto: Služba za odnose sa javnošću Vlade Crne Gore

Crna Gora prednjači u evropskim integracijama i ima snažnu podršku Portugala da postane prva naredna članica Evropske unije, poručio je predsjednik Vlade Portugala Antonio Košta koji je danas, u okviru posjete regionu, boravio u Crnoj Gori.

Kako se u saopštenju navodi, premijer Milojko Spajić ugostio je premijera Portugala sa kojim je razgovarao o mogućnostima jačanja bilateralne saradnje i evropskoj integraciji Crne Gore.

"Spajić je upoznao sagovornika sa programom rada 44. Vlade i istakao da su stvoreni uslovi za reformske procese koji će doprinijeti ubrzanju procesa integracije", navodi se u saopštenju.

Sa sastanka Spajića sa Koštom
Sa sastanka Spajića sa Koštomfoto: Služba za odnose sa javnošću Vlade Crne Gore

Poseban akcenat, kako je naglasio, biće na vladavini prava i pregovaračkim poglavljima 23 i 24.

"U ambijentu političke stabilnosti i funkcionalnosti institucija kakav, vjerujem, imamo u ovom trenutku u Crnoj Gori - želimo da angažujemo sve raspoložive kapacitete kako bi ubrzali proces integracije i u najkraćem roku ispunili preduslove za članstvo“, rekao je Spajić.

U saopštenju se navodi da je premijer Portugala izrazio zadovoljstvo posjetom Crnoj Gori i regionu i kazao da Portugal želi unaprjeđenje saradnje na svim nivoima.

"Košta je ponovio snažnu podršku Portugala evropskoj integraciji Crne Gore i istakao da se napredak u procesu sticanja članstva treba zasnivati na individualnim zaslugama i ostvarenim rezultatima zemalja kandidata u reformskim procesima, te da je u tom kontekstu pred Crnom Gorom jasna evropska perspektiva. Sagovornici su konstatovali da su politički odnosi dvije zemlje odlični te da kao takvi predstavljaju dobar temelj za unapređenje ugovorne baze i jačanje saradnje u oblastima od obostranog interesa", navodi se u saopštenju.

Najviše prostora, kako je ocijenjeno, postoji u oblasti turizma, energetike, infrastrukture i ribarstva te je u tom kontestu potrebno ojačati normativno-pravni osnov između dvije zemlje i u bliskoj budućnosti konkretizovati saradnju kroz zajedničke projekte.

"Posjeta premijera Košte prva je posjeta jednog portugalskog premijera Crnoj Gori i kao takva od velikog značaja za jačanje i nastavak ukupne saradnje dvije zemlje", saopšteno je iz Službe za odnose sa javnošću Vlade Crne Gore.

Košta je ponovio Košta, Crna Gora je predvodnica u procesu proširenja Unije.

"Potvrdili smo našu raspoloživost da pružimo svu našu tehničku podršku kako bismo ubrzali pristupanje vaše zemlje. Takođe smo razgovarali o mogućnostima investiranja i saradnje u prioritetnim područjima za razvoj Crne Gore, poput ribarstva, energetike i turizma", dodao je on.

"Želimo da na sljedećem samitu EU-Zapadni Balkan možemo dati konkretne korake ka pristupanju Crne Gore", rekao je košta.

Bonus video: