Ivanović razgovarao sa ambasadorima Kosova, Bugarske, Slovačke i Mongolije: Posvećeni smo jačanju bilateralne saradnje

Niz sastanaka crnogorskog šefa diplomatije

2654 pregleda 0 komentar(a)
Cengceng i Ivanović, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Cengceng i Ivanović, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Crna Gora i Kosovo posvećeni su kontinuiranom snaženju bilateralne saradnje u brojnim oblastima, kao i afirmaciji aktivnog učešća u regionalnim inicijativama, saopšteno je na sastanku crnogorskog ministra vanjskih poslova Filipa Ivanovića sa ambasadorkom Kosova Arijanom Žerkom Hodžom.

Ivanović je danas, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), razgovarao i sa ambasadorima Bugarske, Slovačke i Mongolije.

„U razgovoru sa Žerkom Hodžom ocijenjeno je da su Kosovo i Crna Gora prijateljske, susjedne zemlje, posvećene kontinuiranom snaženju bilateralne saradnje u brojnim oblastima, kao i afirmaciji aktivnog učešća u regionalnim inicijativama“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su Ivanović i Žerka Hodža istakli da se odnosi Crne Gore i Kosova temelje na principima međusobnog razumijevanja i poštovanja, te da su dodatno ojačani zajedničkom evropskom perspektivom.

Hodža i Ivanović
Hodža i Ivanovićfoto: Ministarstvo vanjskih poslova

Iz MVP su rekli da je Ivanović, tokom sastanka sa bugarskim ambasadorom Stefanom Dimitrovim, ukazao na značaj unapređenja saradnje u mnogim oblastima od zajedničkog interesa, poput turizma, obrazovanja, naučne, digitalne i kulturne diplomatije.

„Ukazano je na značaj podrške koju Bugarska, kao prijateljska, saveznička i partnerska država, pruža Crnoj Gori na njenom integracionom putu, uz spremnost da se saradnja dviju država dodatno intenzivira“; navodi se u saopštenju.

Dimitrov i Ivanović
Dimitrov i Ivanovićfoto: Ministarstvo vanjskih poslova

Dodaje se da je, o evropskom putu Crne Gore kao apsolutnim prioritetom 44. Vlade, kao i o važnosti podrške država članica, Ivanović razgovarao i sa ambasadorom Slovačke Borisom Gandelom.

Gandel i Ivanović
Gandel i Ivanovićfoto: Ministarstvo vanjskih poslova

Ivanović je kazao da je posebno značajna grupa „Prijatelji Zapadnog Balkana“ koja se zalaže za bržu integraciju država regiona u Evropsku uniju (EU), a u kojoj je i Slovačka.

„Istovremeno, izraženo je zadovoljstvo odličnim bilateralnim odnosima, a sagovornici su se saglasili da jačanje ekonomske saradnje treba da bude u fokusu“, kazali su iz MVP.

Na sastanku sa ambasadorom Mongolije na nerezidentnoj osnovi Midžidorom Cengcengom, istaknuta je spremnost da se unaprijedi saradnja dvije, geografski udaljene, ali prijateljske države.

Iz MVP su rekli da je na tom sastanku saopšteno da postoji interesovanje za intenziviranjem kontakata u oblastima turizma i kulture, kao i da je ukazano na značajan potencijal snaženja veza kroz multilateralne forume i organizacije.

„Sagovornici su pozdravili i nedavno imenovanje počasnog konzula Mongolije u Crnoj Gori, koje predstavlja potvrdu posvećenosti snaženju bilateralnih odnosa“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: