Bez ozbiljnijih primjedbi na popis

Popisivači se žalili na popisne krugove i njihovu veličinu, kažu iz Monstata

22607 pregleda 44 reakcija 4 komentar(a)
Tvrde da je bilo uobičajenih tehničkih nepravilnosti: predstavnici Monstata, Foto: BORIS PEJOVIC
Tvrde da je bilo uobičajenih tehničkih nepravilnosti: predstavnici Monstata, Foto: BORIS PEJOVIC

Upravi za statistiku (Monstat) prvih dana popisa stanovništva stigle su primjedbe koje su se uglavnom odnosile na nezadovoljstvo popisivača na dodijeljene im popisne krugove, odnosno njihovu veličinu.

To su juče “Vijestima” saopštili iz Monstata.

Iz te institucije navode da je svaki popisivač imao obavezu da prvog dana popisa (3. decembra) obiđe dva do tri domaćinstva, a najviše pet.

“Razlog tom pristupu je da se provjeri ispravnost materijala kako od strane instruktora, tako i od strane državnog instruktora, a u cilju kontrole ispravnosti rada popisivača i eliminisanja tehničkih grešaka”, objašnjavaju oni.

Iz Monstata kažu da je na početku popisa bilo i tehničkih nepravilnosti, koje su, tvrde, uobičajene posebno prvog dana popisivanja. Međutim, nisu precizirali na šta se konkretno te nepravilnosti odnose.

“Ukazalo se svakom popisivaču na propuste, gdje ih je bilo, i isti se nisu ponavljali”, rekli su oni.

Na društvenim mrežama, međutim, prvih dana popisa objavljivani su popunjeni popisni listići, iako je to suprotno Zakonu o popisu, a neki partijski funkconeri vode kampanju uprkos tome što su se Vlada i dio opozicije sporazumom o kontroli popisa dogovorili o tome da stranke to ne rade i da ne sugerišu građanima kako da se izjasne.

“Vijestima” se u ponedjeljak obratio Podgoričanin Nikola Batrović koji je kazao da je popisivač pokušao da ih dovede u zabludu da djeca ispod 15 godina ne treba da odgovaraju na pitanja o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti. Rekao im je, navodno, da su to preporuke Evropske komisije, a i da je crnogorskim zakonima tako previđeno.

Njegov stric, kaže sagovornik, nije upisao te podatke za dijete, a on za svoje jeste, nakon prepirke sa popisivačem.

“Prijavio sam problem Monstatu, oni su mi rekli da je u pitanju klasična zloupotreba”, rekao je Batrović.

Popis je trebalo da počne 1. novembra, ali ga je Vlada Milojka Spajića odgodila čim je izabrana, i to za period od 30. novembra do 15. decembra, nakon što je opozicija najavila bojkot. Spajić je nakon toga održao nekoliko sastanaka s opozicijom, nevladinim sektorom i vijećima manjinskih naroda, što je 21. novembra rezultiralo potpisivanjem sporazuma kojim je predviđena kontrola unosa prikupljenih podataka, izrada softvera za njihovu provjeru, zabrana partijama da sprovode kampanju, proširivanje popisnih komisija sa dva člana opozicije i predstavnikom manjinskih naroda...

Najjača opoziciona stranka, Demokratska partija socijalista (DPS), nakon toga je istupila s novim zahtjevima - da se utvrdi specifikacija softvera do početka popisa i da se taj proces ponovo odgodi, što je Vlada prihvatila i pomjerila početak popisa za 3. decembar. Popisivanje bi trebalo da traje do 18. decembra.

Nije bilo popisa u Domu starih

Iz Monstata su demantovali spekulacije o navodnim popisnim nepravilnostima u Domu starih u Risnu, odnosno da je direktor Doma Srđan Dragomanović popunio popisnice umjesto korisnika usluga te ustanove.

“Ukazujemo da je u pitanju dezinformacija s obzirom na to da Dom starih u Risnu na današnji dan nije popisan. Takođe, informišemo vas da Monstat nije dobio prijavu protiv direktora Doma starih, g. Dragomanovića”, kazali su juče “Vijestima” iz Monstata.

Dragomanović je takođe demantovao ove navode. On je “Vijestima” juče rekao da nema popisne listove, niti da je neko od zaposlenih u Domu popisivač.

Kazao je i da bi volio da zna da li će Monstat popisati 226 korisnika usluga Doma, koji, kako je naveo, nisu odjavljeni sa svojih kućnih adresa.

Bonus video: