Savović: Rezultati PISA testiranja crnogorskih učenika upućuju na nužnost promjena u obrazovanju

“Razočaravajući rezultati su jasan pokazatelj situacije u kojoj je partitokratija pronašla svoj put do obrazovanja, te svojim prepoznatljivim načinom djelovanja - neradom i neuspjelim reformama inhibirala razvoj mladih”, naveo je Savović u saopštenju

3929 pregleda 4 komentar(a)
Savović, Foto: PES
Savović, Foto: PES

Rezultati PISA testiranja crnogorskih učenika upućuju na nužnost promjena u obrazovanju, poručio je potpredsjednik omladinske organizacije Pokreta Evropa sad (PES), Darko Savović.

On je rekao da su višedecenijska degradacija obrazovnog sistema, ideala i vrijednosti u Crnoj Gori ponovo kvantifikovano prikazani jučerašnjim izvještajem o rezultatima PISA testiranja.

“Razočaravajući rezultati su jasan pokazatelj situacije u kojoj je partitokratija pronašla svoj put do obrazovanja, te svojim prepoznatljivim načinom djelovanja - neradom i neuspjelim reformama inhibirala razvoj mladih”, naveo je Savović u saopštenju.

Kako je kazao, mladi Crne Gore koji se prvom pravom prilikom otisnu na školovanje u inostranstvo, u drugim obrazovnim sistemima pokazuju sav svoj kvalitet, potencijal, volju za konstantnim napretkom i sjajne rezultate.

“Ta činjenica mora biti jasna smjernica, ne treba tražiti krivce među mladima, već isključivo u sistemu koji je posljednjih decenija promijenio formu ali ne i suštinu”, istakao je Savović.

On je kazao da u Pokretu Evropa sad izlaz iz kontinuirane degradacije vide u tri ključne tačke.

“Modernizaciji obrazovnog sistema u skladu sa potrebama današnjeg društva i budućih izazova, povratku značaja profesiji prosvjetnog radnika kao ključne karike u prosperitetu pojedinca i društva i kreiranju progresivnog sistema koji bi znao da nagradi dobar rad nastavnika i učenika”, naveo je Savović.

On je rekao da Mladi Evrope vjeruju da će novo rukovodstvo Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija u strateškom okviru razvoja obrazovanja integrisati temeljne reformske inicijative.

Savović je poručio da napredak u obrazovnom sistemu ne smije biti dnevnopolitički kamen spoticanja i žrtva partijskog kadriranja obrazovnih institucija.

“Već poziv na zajednički napor cijelog društva kako bi mlada osoba u Crnoj Gori postala centralni dio opšteg progresa”, zaključio je Savović.

Bonus video: