Kako je Fond dijelio novac prošle godine: Skoro pola miliona multinacionalnim zajednicama, najmanje hrvatskoj

Najviše projekata podržano je u Podgorici (60), Rožajama i Ulcinju (po 34), te Bijelom Polju (18)

11719 pregleda 4 komentar(a)
Čelnici vijeća/savjeta manjinskih naroda i zajednica, Foto: Bošnjačko vijeće
Čelnici vijeća/savjeta manjinskih naroda i zajednica, Foto: Bošnjačko vijeće

Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava prošle godine je za finansiranje 195 projekata podijelio 1.049.723 eura, od čega je gotovo polovina pripala multinacionalnim zajednicama, a najmanje hrvatskoj zajednici.

To pokazuje izvještaj o radu Fonda za 2022. godinu, koji je krajem novembra dostavljen Skupštini Crne Gore na razmatranje.

U njemu piše da je za projekte multinacionalnih zajednica izdvojeno 516.850 eura, za projekte bošnjačke zajednice 141.500, albanske 136.400, srpske 109.000, muslimanske 55.500, romske 48.973, dok je hrvatska zajednica dobila 41.500 eura.

Najviše novca, 20 hiljada eura, izdvojeno je za projekat Građanske alijanse “Upoznavanjem do torelancije i društvene inkluzije”, 17,5 hiljada pripalo je NVU Naš most za “Bjelopoljske susrete”, NVO Društvo za ravnopravnost i toleranciju dobilo je 15 hiljada za produkciju Srpske televizije, 13,5 hiljada otišlo je Radiju Zeta za ciklus specijalizovanih emisija, dok su po 13 hiljada dobili Hrvatska krovna zajednica Duks (Dux) za radio istoimenog naziva, te Srpska književna zadruga u Crnoj Gori, za izdavačku djelatnost.

Po 12 hiljada pripalo je NVO Nid (Need) za projekat “Izloži multikulturalnost” i NVU Jadranski horizonti za časopis Glas Mrkojevića, dok je 11 hiljada dobila Inicijativa mladih za ljudska prava, za projekat “Tolerancija na dijelu”.

Po 10 hiljada eura dobili su Centar za građansko obrazovanje (“Multikulturalizam, manjinski narodi... u crnogorskom obrazovnom sistemu), Srpsko pjevačko društvo Jedinstvo Kotor (za formiranje tamburaškog orkestra i izdavanje zbornika notnih tekstova), NVO Bisernica (za radio serijal “Istorijsko kulturni suživot Srba i Albanaca), Srpsko narodno vijeće (za radio serijal “Vjekovna povezanost Srba i Bošnjaka Muslimana u Crnoj Gori), Udruženje Almanah (za časopis), Srpsko kulturno društvo Vuk (za radio serijal), Društvo srpskih domaćina Crne Gore (za produkciju Srpskog radija) i NVO Kulturna scena (za TV serijal “Srpska kulturna scena u Crnoj Gori i regionu”).

Najviše projekata podržano je u Podgorici (60), Rožajama i Ulcinju (po 34), te Bijelom Polju (18).

U izvještaju Fonda piše da su prošle godine zbog nedovoljnog broja bodova odbijena 74 projekta, a zbog neispunjavanja uslova konkursa 86 projekata.

Raspodjela sredstava iz konkursa obavlja se na osnovu mjerila: očuvanje i razvoj nacionalnog, vjerskog, jezičkog i etničkog identiteta, doprinos koji projekat daje međukulturalnoj saradnji i smanjenju etničke distance, promocija duha tolerancije...

N. D.

Po 12 hiljada eura izdvojeno za dva projekta, 11 hiljada za jedan, dok je po 10 hiljada dobilo osam organizacija

Najviše novca, 20 hiljada eura, izdvojeno je za projekat Građanske alijanse “Upoznavanjem do torelancije i društvene inkluzije”, 17,5 hiljada pripalo je NVU Naš most za “Bjelopoljske susrete”, NVO Društvo za ravnopravnost i toleranciju dobilo je 15 hiljada za produkciju Srpske televizije

Bonus video: