Milatović naredne sedmice na Samitu EU - Zapadni Balkan

"Prioritet evropskih integracija biće ubrzanje sprovođenja neophodnih reformi, zajednička posvećenost evropskim vrijednostima i principima, kao i usaglašenost sa politikama i odlukama EU“

4467 pregleda 3 komentar(a)
Milatović, Foto: Predsjednik.me
Milatović, Foto: Predsjednik.me

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović učestvovaće na Samitu Evropska unija (EU) - Zapadni Balkan, koji će sredinom naredne sedmice biti održan u Briselu.

Milatović će, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, na Samitu učestvovati na poziv predsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela.

U pozivnom pismu se navodi da države Zapadnog Balkana imaju jasnu evropsku perspektivu, što je i geostrateški imperativ, posebno nakon ruske agresije na Ukrajinu.

„Prioritet evropskih integracija biće ubrzanje sprovođenja neophodnih reformi, zajednička posvećenost evropskim vrijednostima i principima, kao i usaglašenost sa politikama i odlukama EU“, navodi se u pismu.

Dodaje se da, istovremeno, treba unaprijediti i postepenu integraciju kako bi države Zapadnog Balkana bile što bliže EU, a građani osjetili benefite.

Preduslovi za to su, kako se ističe u pismu, jačanje regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa.

„Sastanak lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana, koji se organizuje uoči decembarskog zasijedanja Evropskog savjeta, biće odlična prilika za razmjenu mišljenja o brojnim važnim temama“, navodi se u pozivnom pismu.

Iz kabineta Milatovića su kazali da će tokom samita predsjednik države imati više bilateralnih sastanaka sa zvaničnicima EU, predstavnicima Evropske investicione banke, Evropske banke za obnovu i razvoj, Svjetske banke i Regionalnog savjeta za saradnju.

Bonus video: