Ivanović i Gjorgjiev: Vlada se zalaže poboljšanje socio-ekonomskog statusa izbjeglica i raseljenih

„Vlada Crne Gore, na političkom i programskom nivou, zalaže za poboljšanje socio-ekonomskog statusa izbjeglica i raseljenih lica, sa posebnim osvrtom na obrazovanje, zdravstvenu i socijalnu zaštitu“, poručio je Ivanović

1193 pregleda 0 komentar(a)
Ivanović i Gjorgjiev, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Ivanović i Gjorgjiev, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Vlada Crne Gore, na političkom i programskom nivou, zalaže za poboljšanje socio-ekonomskog statusa izbjeglica i raseljenih lica, sa posebnim osvrtom na obrazovanje, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, rekao je ministar vanjskih poslova Filip Ivanović.

On je to kazao na sastanku sa šefom Misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Crnoj Gori, Vladimirom Gjorgjievim.

Na sastanku je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), ocijenjeno da saradnja sa IOM i projekti koji za cilj imaju suočavanje sa izazovima iz oblasti migracija, komplementarni su procesi sa reformama u ključnim poglavljima evropske integracije.

Ivanović je zahvalio na podršci IOM-a u borbi protiv ilegalnih migracija,i naglasio da zajednički projekti doprinose uspješnom ispunjavanju obaveza iz evropske agende.

On je kazao da Crna Gora cijeni uključivanje u niz regionalnih projekata iz oblasti izgradnje kapaciteta i razvoja institucionalnog i zakonodavnog okvira, sa ciljem jačanja spremnosti da se, pravovremeno odgovori na migracione izazove.

„Vlada Crne Gore, na političkom i programskom nivou, zalaže za poboljšanje socio-ekonomskog statusa izbjeglica i raseljenih lica, sa posebnim osvrtom na obrazovanje, zdravstvenu i socijalnu zaštitu“, poručio je Ivanović.

Gjorgjiev je ukazao na dosadašnju, veoma dobru saradnju sa institucijama u Crnoj Gori.

On je, kako se dodaje, podsjetio na aktuelne projekte i rezultate već realizovanih inicijativa, koje su za cilj imale jačanje institucionalnih kapaciteta u oblasti migracione politike i integrisanog upravljanja granicom.

Gjorgjiev je predstavio i regionalni angažman IOM-a, i prilike za intenziviranje saradnje u oblastima koje doprinose uspjehu evropskog puta Crne Gore.

„Naši projekti su programski usklađeni sa procesom evropske integracije i IOM će nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori u ostvarenju njenog najvažnijeg cilja na vanjskopolitičkom planu“, kazao je Gjorgjiev.

Iz MVP su rekli da su sagovornici razmijenili mišljenja i o aktuelnim globalnim, bezbjednosnim, izazovima i njihovom uticaju na migracione politike.

Bonus video: