Koprivica: Reforma u finansiranju političkih partija i kampanja je jedan od preduslova za napredak ka EU

"Reforma će se zasnivati na efikasnim uporednim modelima, stručnim mišljenjima i evropskim preporukama", kazao je Koprivica

7250 pregleda 4 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Željka Vučinić
Sa konferencije, Foto: Željka Vučinić
Ažurirano: 08.12.2023. 11:14h

Potpredsjednik Vlade za politički sistem i pravosuđe i Momo Koprivica kazao je da je jedan od preduslova za napredak ka Evropskoj uniji (EU) da se ubrzano ide sa reformom zakonodavstva u dijelu finansiranja političkih partija i kampanja.

On je tokom Nacionalne antikorupcijske konferencije u Podgorici na temu "Finansiranje političkih partija i izbornih kampanja" koju organizuje Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) rekao da će sprovesti reformu tog zakonodavstva i institucija koje treba da sprovedu to zakonodavstvo.

"Reforma će se zasnivati na efikasnim uporednim modelima, stručnim mišljenjima i evropskim preporukama", kazao je Koprivica.

Pejović: Novi saziv Skupštine ima prilike da pošalje poruku o jasnom opredjeljenju evropskog puta Crne Gore

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Boris Pejović je kazao da pitanje finansiranja političkih partija i kampanja nije samo pitanje izbornog zakonodavstva već i pitanje puta ka EU.

Istakao je da novi saziv Skupštine ima prilike da pošalje poruku o jasnom opredjeljenju evropskog puta Crne Gore.

"Skupština je otvorena za svaku vrstu saradnje", rekao je Pejović.

Zamjenik izvršnog direktora MANS-a Dejan Milovac je rekao da se malim kaznama šalje poruka da se politička korupcija isplati.

Čarapić: Prvi put se dešava da je najjača parlamentarna stranka najviše motivisana da mijenja izborno zakonodavstvo

Poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Vasilije Čarapić kazao je da se prvi put dešava da je najjača parlamentarna stranka najviše motivisana da mijenja izborno zakonodavstvo.

On je u sklopu panela "Da li postoji politička volja za promjenama" rekao da ovakvo zakonodavstvo pogoduje partijama koje praktikuju partitokratiju.

Rovčanin: Vlast oličena DPS-om, nije željela da odustane od resursa koji su im omogućavali prednost u izbornim kampanjama

Poslanik Demokratske Crne Gore Nikola Rovčanin je rekao da se od 2020. nisu desile izborne reforme, a da sada postoji politička volja da se to desi.

On je rekao da u prethodnih 30 godina, vlast oličena DPS-om, nije željela da odustane od resursa koji su im omogućavali prednost u izbornim kampanjama.

"Usmjereni smo da do kraja godine dođe do formiranja Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva. Treba uključiti i opoziciju kako bi se vidjelo na koji način oni misle da treba mijenjati određena rješenja", kazao je Rovčanin.

Adrović: Izborna reforma se nije desila nakon promjena 2020. jer su partije bile posvećene drugim stvarima

Poslanik Bošnjacke stranke (BS) Admir Adrović rekao je da se izborna reforma nije desila nakon promjena 2020. jer su partije bile posvećene drugim stvarima i nije postojala volja da se dođe do istinskih promjena.

"Treba postići konsenzus oko izmjena izbornog zakonodavstva sa opozicijom", rekao je Adrović.

Novaković Đurović: Nadam se da će i u Agenciji za sprečavanje korupcije i drugim institucijama nastupiti promjene

Poslanica Građanskog pokreta URA Ana Novakovic Đurović je kazala da u toj partiji postoji volja za izbornim reformama, naglasivši da svi snose odgovornost zato što do toga do sada nije došlo.

Istakla je da se pitanje izborne reforme može jednostavno riješiti jer su brojna zakonska rješenja definisana.

"Nadam se da će i u Agenciji za sprečavanje korupcije i drugim institucijama nastupiti promjene", rekla je ona.

Ovogodišnju Antikorupcijsku konferenciju MANS organizuje u sklopu projekta koji se realizuje uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Holandije posredstvom Ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji i u Crnoj Gori, Evropske unije, Nacionalnog fonda za demokratiju (NED) i Njemačke fondacije za međunarodnu pravnu saradnju(IRZ).

Bonus video: