Krapović: UNDP važan partner Crne Gore u reformama

Krapović je kazao da Crna Gora izuzetno cijeni podršku UNDP-a

2499 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Odbrana.gov.me
Foto: Odbrana.gov.me

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) važan je i dugogodišnji partner Crne Gore u reformama i realizaciji prioritetnih razvojnih projekata, kazao je ministar odbrane Dragan Krapović.

Krapović je, na sastanku sa stalnom predstavnicom UNDP-a u Crnoj Gori Ekaterinom Paniklovom, rekao da Crna Gora ostaje posvećena vrijednostima multilateralizma, otvorenoj saradnji i snaženju partnerstva sa UNDP.

On je zahvalio na, kako je rekao, izuzetnoj podršci Centru za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja za Jugoistočnu i Istočnu Evropu (UNDP SEESAC).

Krapović je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane (MOD), istakao da je postignut uspjeh u okviru regionalnog projekta iz oblasti rodne perspektive.

Kako je rekao, uvjeren je da će regionalna saradnja, tom dinamikom, biti nastavljena i ubuduće.

„Dodao je da Crna Gora aktivno radi na implementaciji Rezolucije UN 1325 i sprovođenju rodne politike, kroz realizaciju mjera i aktivnosti, koje su utvrđene nacionalnim zakonskim i strategijskim dokumentima“, navodi se u saopštenju.

Krapović je kazao da Crna Gora izuzetno cijeni podršku UNDP-a u tom pogledu.

On je istakao da je značajna i podrška koju je UNDP pružio Crnoj Gori u domenu demilitarizacije, kroz implementaciju programa MONDEM, koji je prepoznat u međunarodnoj zajednici kao jedan od najuspješnijih reformskih procesa u ovoj oblasti i primjer dobre prakse.

Paniklova je kazala da je zadovoljna dosadašnjom saradnjom UNDP-a sa Crnom Gorom.

Ona je poručila da će UNDP nastaviti da bude pouzdan partner u realizaciji projekata koji doprinose ispunjavanju Agende 2030.

„Istakla je da je prioritet naših zajedničkih projekata da budu komplementarni sa procesom evropske integracije Crne Gore i u tom kontekstu UNDP će dati punu podršku u svim oblastima koje podstiču njen razvoj“, kaže se u saopštenju.

Paniklova je, kako su rekli iz MOD, pozitivno ocijenila konkretne mjere koje Ministarstvo odbrane sprovodi u cilju unapređenja rodne ravnopravnosti u odbrambenom sektoru.

Ona je naglasila da će UNDP nastaviti da doprinosi Crnoj Gori u podizanju nivoa svijesti o rodnoj ravnopravnosti i jačanju mehanizama za njegovo postizanje.

Krapović i Paniklova su poručili da su spremni za intenziviranje saradnje kroz realizaciju aktivnosti prilagođenih potrebama Ministarstva odbrane.

Bonus video: