Mandić sa iseljenicima u Turskoj: Mnogo dali Crnoj Gori, koja ih do sada nije uvažila na način kako su to zaslužili

Iseljenici, saopšteno je iz Skupštine, u razgovoru sa Mandićem kazali da ih posebno brinu ekonomski problemi na sjeveru Crne Gore i da bi voljeli da pomognu

15736 pregleda 18 komentar(a)
Foto: Skupstina.me
Foto: Skupstina.me

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić sastao se u Istanbulu, tokom svoje zvanične posjete Turskoj, sa predstavnicima udruženja iseljenika i studenata u toj zemlji.

Kako je saopšteno iz Skupštine Crne Gore, Mandić je istakao da je uvjerenje da će nova parlamentarna većina raditi još bolje i efikasnije nego njeni prethodnici kada su u pitanju one teme i pitanja koja se tiču iseljenika, kako u Turskoj, tako i u drugim zemljama na Balkanu.

"Predstavnici udruženja iseljenika i studenata su predsjedniku Mandiću poželjeli dobrodošlicu u Tursku i izložili istorijat svojih organizacija, te naglasili da je za njih mir i stabilnost u Crnoj Gori imperativ i da je njihov ključni problem status koji imaju, a kada je u pitanju naša zemlja, te da je za rješavanje tog pitanja jedino prihvatljivo dobijanje državljanstva, kao što rade neke države bivše Jugoslavije kada su u pitanju njihove dijaspore", saopšteno je iz Skupštine.

Istakli su, dodaje se, činjenicu da postojeće iseljeničke knjižice njima uopšte ne daju nikakva prava kada je u pitanju Crna Gora, već se oni i dalje tretiraju potpuno jednako kao bilo koji drugi državljani Turske. Naglasili su da su ovo pitanje pokušali da riješe i sa prethodnom vlašću, "ali bez uspjeha".

U saopštenju se navodi i da su u razgovoru sa Mandićem kazali da ih posebno brinu ekonomski problemi na sjeveru Crne Gore i da bi voljeli da pomognu.

"Jer oni gaje veliku emociju prema Crnoj Gori i upravo to je razlog zašto i dalje čuvaju svoje ime u Turskoj. Na samom kraju su pozdravili predlog gospodina Mandića i apostrofirali da su oni spremni da zajednički rade kako sa predsjednikom parlamenta, tako i sa samim parlamentom".

Andrija Mandić
foto: Skupstina.me

Mandić je, piše u saopštenju, istakao da su iseljenici mnogo dali Crnoj Gori, a da ih ona do sada nije uvažila na način kako su to oni zaslužili.

"Apostrofirao je da je upravo model državljanstva koji su primijenile mnoge zemlje Balkana, a kada su u pitanju njihovi iseljenici, upravo model koji bi Crnu Goru učinio jačom, snažnijom i prosperitetnijom zemljom. Mandić je dodao da se period vanrednog zasijedanja parlamenta koje nastupa nakon Nove godine, treba iskoristiti za dijalog između Skupštine Crne Gore i udruženja iseljenika i ukupne dijaspore Crne Gore, kako bi našli zajedničko rješenje, koje bi omogućilo svima koji svoje korijene imaju upravo u našoj rodnoj grudi da na što jednostavniji i efikasniji način mogu da ostvare to pravo. Predsjednik Mandić je zaključio da će o svim zaključcima sa ovog sastanka, po povratku u Crnu Goru, upoznati šefove poslaničkih klubova i da očekuje da će većina poslanika biti za pomenute izmjene i rješenja", navodi se u saopštenju Skupštine.

Sastanku je prisustvovala predsjednica Ustavnog odbora Skupštine Simonida Kordić, ambasador Crne Gore u Turskoj Periša Kastratović, generalni konzul Branislav Karadžić i predstavnici udruženja iseljenika i studenata član udruženja Turska Bosna Sandžak Hilmi Erdem, potpredsjednik udruženja Turska Bosna Sandžak Erdžan Gul, član udruženja Turska Bosna Sandžak Ali Hot, predsjednik udruženja Montenegro - Karadag Abas Erdem, član udruženja Montenegro Karadag Mustafa Deniz, Bedri Gul, Erko Brdjanin, predsjednik udruženja crnogorskih iseljenika Burhanije Adil Ozuzun, član udruženja iseljenika Burhanije Aylin Ozuzun, predsjednica udruženja iseljenika (Bošnjaci iz CG) iz Adane Zuleyha Ozbek, crnogorska iseljenica iz Adane Ozlem Susluoglu i predsjednik udruženja studenata Crne Gore Mustafa Salihović.

Bonus video: