Spajić: Nastavak izgradnje auto-puta omogućiće bolji regionalni razvoj i stvoriti dodatnu vrijednost na sjeveru

"Bitno je poboljšati komunikaciju lokalnih samouprava sa Vladom, ali i pristupiti izmjenama Zakona o finansiranju lokalne samouprave, kako bi na pravi način oslikao razlike među opštinama i način finansiranja istih", jedan je od zaključaka sastanka Spajića sa predstavnicima Zajednice opština Crne Gore

11795 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Gov.me/Saša Matić
Foto: Gov.me/Saša Matić

Nastavak izgradnje auto-puta, planirana 2024. godine, omogućiće bolji regionalni razvoj i pomoći da se za sjever države stvori dodatna vrijednost.

To je na sastanku sa predstavnicima Zajednica opština Crne Gore kazao premijer Milojko Spajić.

"Bitno je poboljšati komunikaciju lokalnih samouprava sa Vladom, ali i pristupiti izmjenama Zakona o finansiranju lokalne samouprave, kako bi na pravi način oslikao razlike među opštinama i način finansiranja istih", jedan je od zaključaka sastanka Spajića sa predstavnicima Zajednice opština Crne Gore.

Kako je saopšteno iz Vlade, tema sastanka bilo je poboljšanje saradnje između centralne i lokalnih vlasti u cilju ravnomjernog, ali i održivog razvoja zemlje.

"Premijer Spajić je upoznao sagovornike sa budžetskim planovima za 2024. i strukturnim reformama koje se planiraju u narednom periodu. On je istakao da će nastavak izgradnje auto-puta, koja je planirana već naredne godine, omogućiti bolji regionalni razvoj i pomoći da se za sjever stvori dodatna vrijednost".

U saopštenju Vlade piše i da su predstavnici Zajednice opština iskazali zadovoljstvo početkom rada 44. Vlade i dosadašnjom saradnjom sa ministrima.

"Kako su ocijenili, potrebno je inovirati Sporazum o saradnji sa Vladom koji postoji od 2006. i garantuje učešće predstavnika opština u kreiranju javnih politika vezanih za lokalne samouprave, te pristupiti reviziji Strategije regionalnog razvoja do 2027. godine. Oni su pozdravili činjenicu odluku da se u Kapitalni budžet uvrste projekti koje je moguće realizovati, ali i ukazali na potrebu monitoringa realizacije kako se ne bi se probijali rokovi na uštrb drugih projekata. Takođe, ukazali su i to da je kroz Analizu funkcionisanja lokalne samouprave, neophodno sveobuhvatno sagledati uticaj javnih politika i povreda zajemčenih prava opština na finansijsku stabilnost", saopšteno je.

Milojko Spajić zajednica opština
foto: Gov.me/Saša Matić

Ispred Zajednice opština sastanku su prisustvovali gradonačelnica Podgorice Olivera Injac, predsjednici opština Bar Dušan Raičević, Plav Nihad Canović, Žabljak Radoš Žugić, Bijelo Polje Petar Smolović i generalna sekretarka Zajednice Mišela Manojlović.

Bonus video: