DPS bi i posljednji glas iz Malesije

“Činjenica, da će građani Malesije morati u roku od šest mjeseci dva puta izaći na lokalne izbore, daje konačnu sliku ove komedije”
83 pregleda 2 komentar(a)
Tuzi, Foto: Zoran Đurić
Tuzi, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 16.08.2017. 05:40h

Demokratska partija socijalista (DPS) želi da još jedom iskoristi građane Tuzi za lokalne izbore u Podgorici i spremna je da građane Malesije na biračka mjesta izvede dva puta u roku od pola godine. Ovo su za “Vijesti” kazali odbornik Demokratskog saveza u Gradskoj opštini Tuzi Nikola Camaj i predsjednik demokratskog savjeta Demokrata Štjefan Camaj.

Skupština je krajem aprila usvojila izmjene Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, kojim je predviđeno da Tuzi budu samostalna opština od 1. septembra 2018. godine. Lokalni izbori u Podgorici najvjerovatnije će se održati na proljeće naredne godine, što znači da će vlast u glavnom gradu na njima birati i građani Tuzi, koji će zatim u vrlo kratkom periodu ponovo glasati za vlast u svojoj nezavisnoj opštini.

Nikola Camaj kazao je za “Vijesti” da sama činjenica da je zakon izglasan u parlamentu skoro dvije godine prije nego što se planira njegova implementacija govori o zloupotrebi.

“Odnosno o težnji da partije na vlasti još jednom zloupotrijebe poziciju i građane Malesije kako bi dobili glasove podrške za Podgoricu. Konktretno DPS je zainteresovan da ucjenjuje građane tokom narednih izbora sprovođenjem tog zakona. Pretpostavljam da će to izgledati ovako - ako želite da se taj zakon implementira mora da pobijedi DPS. Ja mislim sasvim obrnuto, da će Tuzi dobiti opštinu samo ako DPS izgubi većinu u Podgorici i mi kao stranka ćemo se zalagati da bude tako”, kazao je odbornik Demokratskog saveza.

Štjefan Camaj iz Demokrata podsjeća da je pitanje Tuzi kao samostalne opštine aktuelno je gotovo tri decenije odnosno, koliko i vladavina DPS-a.

“Takođe se zna da su DPS i Milo Đukanović građanima Malesije mnogo puta do sada obećali samostalnu opštinu. Obećanja su, po pravilu, davana uoči značajnih političkih dešavanja kada su DPS-u glasovi građana sa ovog područja bili izuzetno značajni, odnosno, kada je trebalo spašavati vlast u glavnom gradu. Svima nama je poznato da ta obećanja sežu još od '97. godine, odnosno predsjedničkih izbora Milo-Momir, te referenduma o državnom-pravnom statusu Crne Gore 2006. godine, usvaja Ustava Crne Gore 2007. godine, te ponovljenom obećanju pred lokalne izbore u glavnom gradu 2014. godine, i zadnjeg obećanja uoči parlamentarnih izbora oktobra 2016. godine”, kaže on.

Dodaje da je više nego očigledno i jasno da DPS-u i njenom šefu uopšte nije stalo do unapređivanja prava na lokalnu samoupravu građana sa ovog područja. “Oni građane Malesije - Tuzi dozivljavaju isključivo kao svoje potencijalne birače koji treba da ostanu dio glasačke mašinerije DPS-a i na narednim lokalnim izborima u glavnom gradu, te na taj način očuva vlast u glavnom gradu” kaže funkcioner Demokrata. On navodi da sama činjenica, da će građani Malesije i Tuzi morati u roku od šest mjeseci dva puta izaći na lokalne izbore, daje konačanu sliku ove komedije.

“Odnosno još jedne u nizu prevara, koja se režira pune tri decenije od strane DPS-a i njenog šefa. Nažalost, politička trgovina na štetu građana Malesije se nastavlja i sva je prilika da joj kraja neće biti, sve dok su na vlasti DPS i njegovi sateliti” poručio je Camaj i dodao da se Demokrate zalažu da Tuzi i Golubovci budu samostalne opštine.

Šta će biti ako u Skupštinu Glavnog grada uđe neka od partija iz Tuzi?

Nikola Camaj kazao je da je veoma interesantno to što posljednje izmjene zakona predviđaju da se nakon izbora u Podgorici održe izbori u Tuzima, odnosno da ostaje mnogo nejasnoća.

“Veliko je pitanje šta će biti, koje je zakonsko rješenje ako recimo u Podgorici imamo odbornike političkih grupacija iz Tuzi. Stvara li to obavezu da imamo izbore i u Podgorici?”, kaže Nikola Camaj. On je optužio Albance iz DPS-a kao i albanske stranke “koje se pred izbore uviju u albanske zastave a onda bezuslovno podržavaju DPS”, da varaju građane Malesije.

“Albanci to ne zaslužuju i zbog odnosa prema državnom statusu i u svim bitnim pitanjima za Crnu Goru. Ako je neko tokom ratnih godina nekoga smatrao topovskim mesom, sada nas želi smatrati glasačkim mesom, mislim da će se Albanci osvijestiti i da neće prihvatiti da bubu žrtve”, kazao je Nikola Camaj.

Bonus video: