Istraživanje u dijelu članica EU: Za članstvo Crne Gore 30, protiv 25 odsto

Građani Austrije, Danske, Francuske, Nemačke, Poljske i Rumunije u velikoj mjeri podržavaju ulazak Ukrajine u EU, nešto slabiju podršku imaju Moldavija i Crna Gora ali nisu entuzijastični u vezi sa prijemom većine država regiona Zapadni Balkan, Gruzije i Turske

12948 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropljani su podijeljenog mišljenja o tome da li vide korist od proširenja Evropske unije (EU) ali i o tome koje države žele da vide kao države članice, pokazalo je novo istraživanje koji je danas objavio Evropski savjet za spoljne odnose (ECFR).

Građani Austrije, Danske, Francuske, Njemačke, Poljske i Rumunije u velikoj mjeri podržavaju ulazak Ukrajine u EU, nešto slabiju podršku imaju Moldavija i Crna Gora ali nisu entuzijastični u vezi sa prijemom većine država regiona Zapadni Balkan, Gruzije i Turske.

Oko 35 odsto ispitanika koje je ECFR upitao kaže da Srbija "ne bi trebalo da bude u mogućnosti da se pridruži EU". Isti broj ispitanika dao je taj odgovor kada je u pitanju Albanija a 37 odsto kada je u pitanju Kosovo.

Mišljenja su ravnomjernije podijeljena kod pitanja u vezi članstva Sjeverne Makedonije (26 odsto za, 27 odsto protiv) i Bosne i Hercegovine (28 odsto za, 29 odsto protiv), dok podrška za Crnu Goru iznosi 30 odsto u odnosu na 25 odsto onih koji su protiv.

Kandidatura Turske ima posebno nisku ocjenu, širom Evrope, pri čemu više od polovine ispitanika (51 dosto) odgovorilo da joj ne treba omogućiti članstvo u EU.

Sa druge strane 44 odsto ispitanika podržava pristupanje Ukrajine, dok samo 27 odsto vjeruje da ne bi trebalo da bude u mogućnosti da se pridruži EU.

Anketa je pokazala najveću podršku za ulazak Ukrajine, u Danskoj (50 odsto) i Poljskoj (47 odsto), a mišljenje je otprilike podijeljeno u Rumuniji (32 odsto je za, 29 odsto protiv), u Njemačkoj (37 odsto je za, 39 protiv) i Francuskoj (29 odsto za, 35 odsto protiv). U Austriji je većina od 52 odsto bila protiv.

Međutim, 45 odsto ispitanika je bilo zabrinuto da bi pridruživanje Ukrajine negativno uticalo na bezbjednost EU, dok je 25 odsto smatralo da će je poboljšati, dok 39 odsto veruje da će ulazak Kijeva negativno uticati na bezbjednost njihove zemlje.

Upitani o tome da li treba da dođe do proširenja EU ispitanici u Austriji (53 odsto) i Nemačkoj (50 odsto) rekli su da ne žele da vide da EU prima nove članice.

Sa druge strane 51 odsto Rumuna i 48 odsto Poljaka reklo je da do proširenja EU treba da dođe.

Bonus video: