Božović iz spuškog zatvora brine o mladima

Pritvoreni predsjednik Opštine Budva nastavio aktivno da rukovodi lokalnom samoupravom

36987 pregleda 91 reakcija 40 komentar(a)
Odbornici DF-a nakon osvajanja vlasti u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Odbornici DF-a nakon osvajanja vlasti u Budvi, Foto: Vuk Lajović

Pritvoreni predsjednik Opštine Budva Milo Božović donio je odluku o pristupanju izradi nacrta Lokalnog akcionog plana za mlade (LAMP) za 2024.

Odluku u koju su “Vijesti” imale uvid, Božović je u spuškom Istražnom zatvoru potpisao 6. decembra.

“Za izradu LAMP formiraće se radna grupa u čijem sastavu će biti predstavnici organa lokalne samouprave, javnih službi i institucija koje se bave pitanjima mladih i unapređenja omladinske politike. Radna grupa ima zadatak da u skladu sa nacionalnom Strategijom za mlade 2023-2027. i Lokalnim akcionim planom 2023-2024. izradi Lokalni akcioni plan za mlade za 2024, kojim će utvrditi mjere i aktivnosti za mlade i plan implementacije. Nakon izrade LAMP sprovešće se javna rasprava, utvrditi predlog dokumenata, nakon čega će biti dostavljeni Skupštini opštine na usvajanje”, navodi se u odluci koju je potpisao Božović.

On je istog dana potpisao i oglašavanje javnog poziva za predlaganje kandidata za članove radne grupe iz nevladinog sektora.

“Upućuje se javni poziv svim zainteresovanim nevladinim organizacijama sa teritorije opštine Budva, koje se bave pitanjima mladih i unapređenju omladinske politike, za predlaganje predstavnika za učešće u radu Radne grupe za izradu Lokalnog akcionog plana za mlade za 2024. godinu. Na osnovu operativnih ciljeva iz nacionalne Strategije za mlade 2023-2027, Lokalnim akcionim planom potrebno je kreirati mjere i aktivnosti za mlade, čija realizacija se planira u sljedećoj godini. Zadatak Radne grupe je da prilikom izrade Lokalnog akcionog plana za mlade za 2024. godinu uradi analizu postojećeg stanja, evidentira problem i prisutne slabosti, utvrdi aktivnosti, nosioce i vrijeme realizacije aktivnosti u 2024. godini”, piše u javnom pozivu koji potpisuje Božović.

Time je Božović nastavio aktivno da rukovodi lokalnom samoupravom, iako u zgradi Opštine Budve, odnosno njegovom kabinetu, fizički nije prisutan punih osam mjeseci, odnosno od 13. aprila kada su ga priveli pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, stavljajući mu na teret šverc kokaina.

Iako se spekulisalo da će Vijeće Višeg suda obustaviti dosadašnju praksu da se Božoviću u spuškoj ćeliji omogućuje potpisivanje službenih dokumenata, to se nije obistinilo, pa je prvi čovjek Budve nastavio nesmetano da donosi ključne odluke i potpisuje odluke neophodne za funkcionisanje i rad lokalne administracije.

Svih prethodnih mjeseci iz Opštine Budva su se Višem sudu na saglasnost dostavljali službeni dokumenti, koji su sa manjim ili većim kašnjenjem ipak bivali prosljeđivani Božoviću na paraf. Posljednji “kontingent” dokumenata Božović je potpisao prošle sedmice, kada je pored plate i do sada najveće zimnice koju su ikada dobili radnici Opštine od čak 500 eura, potpisao i isplatu subvencija za prevoz đaka, stipendija za studente, te isplatu izvođačima radova na infrastrukturnim projektima.

Sjednica prije Nove godine?

U toku su pregovori unutar nekadašnjeg Demokratskog fronta, kako bi se precizirao termin nastavka sjednice Skupštine opštine, koja je prekinuta 23. novembra, a na čijem dnevnom redu je bio izbor potpredsjednice. Božović je tada za svoju zamjenicu predložio Jasnu Dokić.

Previranja u tom političkom bloku traju mjesecima.

Još se ne zna da li će se ostati pri stavu da se izabere jedan, ili dva potpredsjednika, kako je to tražio dio odbornika. Ostavka Božovića takođe je jedno od rješenja izlaska iz krize.

Rok da se sjednica lokalnog parlamenta održi je 30 dana, do kada bi se mogao postići kompromis i izbjeći raspisivanje izbora.

Izbori svakako ne odgovaraju partijama koje su činile koaliciju koju je Božović predvodio, jer su minuli parlamentarni izbori pokazali da su izgubili polovinu svojih glasača.

Ono što je sasvim izvjesno je da se odbornici moraju okupiti do kraja godine, jer je potrebno da se izglasa budžet i plan investicija za narednu godinu.

Bonus video: