Savjet EU: Crna Gora strateški posvećena putu u EU

Iz Savjeta su podstakli Crnu Goru da poveća svoje napore, posebno u kritičnim oblastima kao što su borba protiv korupcije i organizovanog kriminala

18580 pregleda 49 reakcija 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Savjet Evropske unije (EU) snažno je pohvalio Crnu Goru za njenu, kako se navodi, dosljednu saradnju u oblasti vanjske politike i čvrsto i dugotrajno potpuno usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, uključujući i restriktivne mjere što je snažan signal strateške posvećenosti Crne Gore njenom putu u EU.

To se navodi se u zaključcima Savjeta o proširenju EU.

Savjet takođe pozdravlja kontinuirano aktivno učešće Crne Gore u misijama i operacijama EU u okviru Zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike, kao i formiranje nove vlade, podstičući je na brzo unaprjeđenje puta Crne Gore u EU.

U zakljčcima se navodi da su potrebni politički konsenzus i volja su da bi se hitno vratila funkcionalnost demokratskih institucija i nastavile dugogodišnje reformske obaveze.

"Savjet pozdravlja ukupan napredak postignut u dosadašnjim pregovorima o pristupanju, sa 33 otvorena i tri privremeno zatvorena poglalja", dodaje se.

Iz Savjeta su istakli da bi Crna Gora bez odlaganja trebalo da preusmjeri svoje napore na ispunjavanje privremenih mjerila iz poglavlja 23 i 24, i da nijedno drugo poglavlje neće biti privremeno zatvoreno prije nego što se ovo postigne.

Oni su podsjetili da je napredak u ovim poglavljima od suštinskog značaja i da će nastaviti da određuje tempo pregovora u cjelini.

Glavni organ za donošenje odluka EU podsjetio je na "hitnu potrebu" da se obnovi funkcionisanje glavnih pravosudnih organa, tako što će se kompletirati imenovanja koja su još uvijek na čekanju, i da se ubrza i produbi sprovođenje ključnih reformi pravosuđa, kako bi se garantovao nezavistan, efikasan i visokokvalitetan pravosudni sistem.

Oni su pozdravili imenovanje 7. sudije Ustavnog suda Faruka Resulbegovića, koji je sada, kako se navodi, u potpunosti operativan.

Iz Savjeta su podstakli Crnu Goru da poveća svoje napore, posebno u kritičnim oblastima kao što su borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Priznajući postignuti napredak, Crna Gora mora poboljšati svoje rezultate u istragama, krivičnom gonjenju, pravosnažnim presudama i oduzimanje i oduzimanje imovine stečene kriminalom", dodaje se.

"Konstatujući određeni napredak, Savjet takođe podstiče Crnu Goru da poveća svoje napore u oblasti slobode izražavanja i slobode medija, uključujući i institucionalnu zaštitu novinara protiv svih oblika nasilja", navodi se u Zaključcima Savjeta EU.

Taj organ je pozdravio snažan oporavak i stabilan rast ekonomiju, stabilnost bankarskog i finansijskog sektora i poboljšanje radne snage tržište.

"Savjet ohrabruje Crnu Goru da sprovede strukturne reforme, smanji javnost duga i nastavi svoje napore na jačanju fiskalnog upravljanja i transparentnosti", ističe se.

Pozdravljena je i posvećenost vlade daljem razvoju regionalne saradnje i unapređenja dobrosusedskih odnosa.

Bonus video: