URA: Spajić da poveća plate prosvjetarima, osuđujemo njegovo neodgovorno ponašanje

Iz URE su kazali da apeluju na Spajića da poštuje odredbe Granskog kolektivnog ugovora i predvidi povećanje zarada prosvjetarima, jer bi kako su kazali sve mimo toga bilo isuviše neozbil

13862 pregleda 51 reakcija 48 komentar(a)
URA, Foto: URA
URA, Foto: URA

Građanski pokret URA pozvao je danas predsjednika Vlade Crne Gore Milojka Spajića da kako su kazali ispoštuje Granski kolektivni ugovor i poveća plate prosvjetarima.

"Građanski pokret URA pružio je podršku Sindikatu prosvjete Crne Gore, osuđujući istovremeno neodgovorno ponašanje predsjednika 44. Vlade Milojka Spajića koji je Predlogom budžeta za 2024. godinu zaboravio na potpisani Granski kolektivni ugovor Vlade Crne Gore i Sindikata prosvjete koji, između ostalog, propisuje da se od 1. januara 2024. godine svi koeficijenti složenosti uvećaju za dodatnih deset posto", ističe se u saopštenju GP URA.

Iz te partije su dodali da apeluju na Spajića da poštuje odredbe Granskog kolektivnog ugovora i predvidi povećanje zarada prosvjetarima, jer bi kako su kazali sve mimo toga bilo isuviše neozbiljno.

"43. Vlada Dritana Abazovića je 30. decembra 2022. godine potpisala Granski kolektivni ugovor kojim su tada od 1. januara 2023. svi koeficijenti složenosti uvećavali od 20% do 45%, a kojim je za 1. januar 2024. predviđeno uvećanje za dodatnih 10% za svih 13.893 službenika Ministarstva prosvjete. Vrijedi napomenuti da je radom 43. Vlade pripremljeno da tokom 2024. godine počne gradnja jedne gimnazije, tri osnovne škole i četiri vrtića, a rekonstruisaće se devet srednjih stručnih škola i tri vrtića", zaključuje se u saopštenju GP URA.

Premijer Milojko Spajić i ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović sastaće se danas predstavnicima Sindikata prosvjete, a tokom sastanka biće riječi o mogućnostima povećanja zarada i troškovima prevoza za prosvjetne radnike.

Prethodno je juče ujutro Sindikat, na čijem je čelu Radomir Božović, saopštio da su nezadovoljni činjenicom da u Predlog budžeta za 2024. godinu nije uključeno povećanje zarada zaposlenima u prosvjeti.

Bonus video: