UO Fonda za manjine: Novac za projekte vjerovatno će biti vraćen u budžet

"Ostaje žal za dobrim dijelom projekata koji neće biti finansirani ove godine zbog sumnjivog rada komisije (za vrednovanje)...", poručuje UO Fonda

11338 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Upravni odbor (UO) Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, prihvatio je na jučerašnjoj sjednici žalbe dijela aplikanata na odluku o raspodjeli novca za projekte za ovu godinu.

To je "Vijestima" saopštio UO Fonda, navodeći da nakon poništenja odluke o raspodijeli sredstava i ponovnog odlučivanja komisije za vrednovanje projekata, Fond vjerovatno neće biti u mogućnosti da podijeli sredstva, što znaći da će 1.409.880 eura, koliko je bilo izdvojeno za 209 projekata, biti vraćeno u budžet.

"Ostaje žal za dobrim dijelom projekata koji neće biti finansirani ove godine zbog sumnjivog rada komisije, ali je želja da se u narednom periodu, izmjenama Zakona o manjinskim pravima i slobodama, otvori prostor za još više kvalitetnijih projekata NVO organizacija i pojedinaca", poručuje UO Fonda.

Njima je bilo pristiglo 14 žalbi, od čega su tri prihvaćene kao osnovane, na osnovu, kako je objašnjeno, pozitivne sudske prakse, presuda Upravnog suda i Zakona o upravnom postupku. UO kaže da su žalbe aplikanata usvojene po prvi put od osnivanja Fonda.

"Trenutno su Zakon o manjinskim pravima i slobodama, kao i Statut Fonda u koliziji s presudama Upravnog suda i Zakonom o upravnom postupku. S tim u vezi, ovo predstavlja još jedan dodatni razlog za inicijativu o izmjenama i dopunama Zakona o manjinskim pravima i slobodama, zbog čega će predstavnici svih savjeta/vijeća danas imati sastanak s ministrom ljudskih i manjinska prava Fatmirom Đekom i zahtjevati hitnu izmjenu zakona. Jedan od zahtjeva će biti da se preispita rad trenutne komisije, čijim radom nisu zadovoljni predstavnici savjeta/vijeća, kao i mogućnost da oni mogu konkurisati na raznim konkursima", ističe UO Fonda.

Fond je u julu donio odluku da podijeli 1.410.000 eura za 187 projekata. Međutim, predstavnici nacionalnih savjeta i vijeća bili su nezadovoljni načinom na koji je novac distribuiran i zahtijevali su poništavanje konkursa na osnovu kog je donesena odluka. UO Fonda je poništio odluku početkom oktobra, i raspisao novi konkurs, nakon kog je odlučeno da se podrži 209 projekata.

Bonus video: